top of page

Övertidsmål räckte inte. Noll poäng i premiären

En ligasäsong är som ett liv. Lång, föränderlig och med både backar och dalar. Säsongen 2023 inleddes med en liten dal för Åland United mot hemmastarka HPS på den intimt mysiga, men väldigt trånga Hofs Arena i Svedängen, Helsingfors.

Solen sken och arenans litenhet gjorde att rapporterade 347 åskådare fick tillställningen att kännas välbesökt. Åland United inledde friskt och redan i tredje minuten kom Jacqui Hand in i straffområdet från vid position. Inlägget blev hårt och lågt, men Iina Rautiainen i HPS målet hann någon tiondel av en sekund före tillrusande forwards och räddning samt krock blev resultatet. Rautiainen fann sig dock snabbt och öppnade spelet. I ett huj hade HPS kontrat och Aada Nurmi fick avancera på fria ytor bakom Åland Uniteds högra försvarsformationsdelar. Även här kom ett lågt inlägg och hetast i straffområdet var förra årets komet Oona Jääskeläinen som i den fjärde matchminuten styrde in bollen förbi sin gamla lagkompis Jessica Kiviaho och gav hemmalaget en 1-0 ledning. Detta var för övrigt det första målet i hela Nationella Ligan denna säsong.

Därmed var det uppförsbacke för Åland United. Hemmalaget fortsatte att spela fysiskt och utnyttja sina egna styrkor på samma gång som de läst av Åland Uniteds anfallsspel och lyckades finnas i rätt positioner, samt använda sitt närkampsspel för att hålla bortalaget från farligare lägen. Ändå kom man till skott. Jacqui Hand ryckte ifrån aktiv mittback och kom i skottläge efter en kvarts spel. Skottet gick dock på den utrusande Rautiainen.

På samma gång som HPS blev allt kaxigare blev Åland United allt försiktigare, speciellt i defensiven. Spelare som Nurmi, Anna-Stina Simonen och Jääskeläinen kom gång på gång i farliga situationer mellan Åland Uniteds lagdelar. Ypperliga lagkaptenen Aino Lehtinen på mittfältet höll dessutom samman spelet på ett bra sätt. Simonen och Nurmi hade de främsta chanserna, men antingen gick bollen tätt förbi mål, eller så räddades den av Jessica Kiviaho. Sedan i den 29e minuten var det mål igen, då Aada Nurmi kom åt att avancera mellan Åland Uniteds försvarare och i straffområdet avslutade hon med ett otagbart skott som gick i mål nästan genom att röra bägge stolpe. 2-0 och brantare motlut där i vårsolens sken.

Åland United försökte mobilisera kraft och fick förlita sig på kontringar. Jacqui Hand var oerhört nära reducering i den 39e minuten och hade redan rundat Rautiainen, efter en fin frigörande passning från Olivia Ulenius. HPS försvaret hann dock i vägen för att blocka skottet och så var även den chansen ett minne blott. Halvtidsvisslan ljöd och 2-0 till De gröna Jägerskorna stod på resultattavlan.

I halvtid styrde Steve Beeks upp lagets försvarsspel på ett tydligt sätt. Han manade även på laget att projicera sin energi på att spela fotboll och vinna matchen istället för att vara rädda att förlora. I mycket blev andra halvlek nog en bättre sådan ur Åland Unitedsynvinkel. Man kunde etablera bollinnehav högre upp i banan och försvarsspelet blev bättre disponerat.

I den 52a minuten var reducering väldigt nära. Tilda Råtts spelade in från vänster till Jacqui, som istället för att skjuta ur oklart läge såg Dana Leskinen helt fri till höger. Danas skott, som hade varit väldigt svårt för Rautiainen att hinna med på, gick dock förbi målet till allas besvikelse. HPS var emellertid fortsatt pigga. Två minuter senare kom Elli-Noora Kainulainen att träffa Jessicas stolpe. Inget matchavgörande mål blev där dock och kampen fortsatte. Framför allt Jacqui och Olivia Ulenius gjorde sig farliga, men fick aldrig till riktigt farliga avslut, trots goda lägen vid en par tillfällen.

Åland United jagade mål för att reducera, utjämna och vinna. Lite spelarbyten och omdisponeringar förde Tilda Råtts och Aada Törrönen till forwardsposition, medan Leskinen, Ulenius och Hand skulle leverera i djupled. HPS kämpade målmedvetet och var fortfarande livsfarliga då de kom i numerära överlägen vid kontringar. Henni Rinkinens avslut, över mål i den 76e minuten var ett exempel på detta. Det tog ända in i tilläggstid innan man äntligen fick träff. I 90+2 minuter slog Taylor Aylmer in en sidofrispark som Aada Törrönen kom först på. 2-1 och jakten på ett mål till var stark.

Tiden räckte dock inte till och Lina Lehtovaara blåste av matchen i siffrorna 2-1. 3 poäng till det glada starkt jobbande HPS och en nolla för det för dagen oturliga Åland United. Nu är det 22 matcher kvar och vi håller huvudet uppe och ser fram emot många bättre lagprestationer under säsongen.

Steve Beeks var förståeligt nog inte överväldigad över lagets insats: "Vi lät oss själva bli överspelade. För många spelare nådde sin egna okejnivå istället för att överträffa den. Då kan det bli så här om man hamnar i uppförsbacke. Nästa vecka en helt ny match mot ett nytt lag."

Hemmapremiär väntar alltså inkommande lördag 22/4. Klockan 17.00 sparkar vi då av på Wiklöf Holding Arena mot HJK.

Åland Uniteds lag: Jessica Kiviaho- Anna Nurmi, Sanni Ojanen, Senja Salo, Hailey Whitaker- Olivia Ulenius, Taylor Aylmer, Silja Tuominen (70e Aada Törrönen), Anni Hakasalo (46e Tilda Råtts)- Jacqui Hand, Dana Leskinen