top of page

Women´s Champions League större än någonsin

Onsdagen den 18 augusti spelar Åland United sin första match i UEFA Women´s Champions League (UWCL) för säsongen 2021-22. Det kommer att vara en semifinal i en av minigrupperna som bildas av fyra lag i tävlingens första omgång. Vinnarna i de två gruppsemifinalerna möts sedan lördagen den 21 augusti och vinnaren av den matchen går vidare till omgång 2. Även semifinalernas förlorare möts för att göra upp om grupplaceringarna 3 och 4. Alla placeringar och enskilda matcher är viktiga med tanke på framtida rankingpoäng både för klubben, men främst för landet man representerar i tävlingen.


Huruvida dessa fyra matcher (två semifinaler, samt final och match om tredje plats) spelas på Åland och Wiklöf Holding Arena eller någon annanstans inom UEFAs territorium vet vi först vid midsommartider. Den 21 juni lottas nämligen grupperna för omgång 1 och därefter fördelas värdskapet till en av de fyra klubbarna i varje grupp. Åland United planerar att ställs sig till förfogande och hoppas alltså kunna bjuda på 4 UWCL matcher på Wiklöf Holding Arena i mitten av augusti.


Skulle första omgången falla väl ut och Åland United skulle vinna bägge match, då stundar omgång 2, som är ett klassiskt UEFA möte med en hemma och en bortamatch. Omgång 2 går under sista veckan i augusti och returerna i början av september. Segraren i detta dubbelmöte har sedan säkrat en plats bland de 16 bästa i tävlingen. Från och med oktober fram till mitten av december spelas sedan ett gruppspel med fyra grupper a´fyra lag som möter varandra borta och hemma. (6 matcher per lag alltså). De två bästa i varje grupp går sedan vidare till vårens kvartsfinaler som blir semifinal och avslutas med en stor final i Turin i maj.


UEFA har satsat stort på turneringen som en del i en större satsning på damfotboll in gemen. Man kommer att dela ut 24 miljoner € (fyra gånger mer än årets version av tävlingen) till de deltagande lagen och deras förbund. Varje klubb som kommer fram till gruppspelet i topp 16 kan räkna med minst 400000€ var. För seger i turneringen räknar man med en inkomst på 1,4 miljoner €.


En ny aspekt som strävar till att stimulera damfotbollen inom hela UEFA är de 5,6 miljoner € som delas ut som "solidaritetspengar". Det vill säga alla deltagande förbund får en del av dessa pengar och meningen är att alla klubbar i förbundens högsta damligor ska få en del av dessa. Mängden utdelade medel kommer att basera sig på förbundets representants framgångar (i år alltså Finland genom Åland United).


Det närmaste som väntar är nu alltså lottningen den 21 juni och sen ser vi dels mot vem Åland United hamnar och också var. Sen ser vi hur länge det roliga varar. kanske ända till jul? Eller till påska?272 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen kopiera.jpg
bottom of page