top of page

VM spelare blir femte spelaren till Åland United 2020

Åland United har i dag gjort klart med det första nyförvärvet inför säsongen 2020. Från och med januari ansluter Sydafrikanska forwarden, 29 åriga Ode Fulutudilu till träningarna i Eckeröhallen.


Fulutudilu, som startade alla tre matcher i sommarens VM för Sydafrika (mot Spanien, Kina och Tyskland) har en ganska färgstark bakgrund då hon som barn flydde från Demokratiska Republiken Kongo och länge levde som flykting i Sydafrika. Nu är hon dock sedan länge Sydafrikansk medborgare och har representerat landets landslag under den senaste tiden.

Under åren 2010-2013 lyckades Ode få till ett stipendium för studier i USA och representerade då de så kallade ”Lee Flames” vid Lee University i Cleveland. Därefter spelade hon för olika klubbar i Sydafrika, som Lolvido Rapids, AIS, Cape Town Angels och Spurs Ladies fram till säsongen 2018 då hon kom iväg till Europa och ingen mindre än Oulu Nice Soccer (ONS) i Uleåborg blev hennes nya klubb. Under säsongen 2018 var Fulutudilu ONS verkliga profil och på 22 matcher lyckades hon näta 15 gånger (bland annat mot Åland United på WHA). Sedan drog karriären söderut till spanska ligan och Malaga, där rollen i laget och även små skadeproblem reducerade de personliga framgångarna och därmed även lagets, som relegerades ur högsta ligan.


Nu är det alltså Åland United som gäller för den rätlinjiga forwarden som förväntas öka spetskompetensen i vårt anfall inkommande säsong. Samuel Fagerholm säger efter diskussioner med Ode att han är förväntansfull:

”Det känns väldigt bra att vi kan göra klart med Ode så här pass tidigt inför nästa säsong. En till viktig pusselbit som faller på plats och då kanske även resten av bitarna börja trilla in. Ode är en väldigt snabb och målfarlig spelare som är skicklig i 1 vs 1 situationer. Genom diskussioner med henne så märker man snabbt att hon är en ödmjuk person som kommer att passa bra in i Åland United.”


Nu förbereder sig laget, mitt i landslagsuppehållet för de två sista matcherna på säsongen 2019. Fem spelare är redan klara för 2020 och vi hoppas att den närmaste tiden för med sig fler klartecken både av befintliga och nya spelare. Ode Fulutudilu önskas varmt välkommen tillbaka till Damernas Liga och till Åland United!


549 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_PK35V-ÅU.jpg
bottom of page