Vi är på spåret. Hattrick gav 3-0 och bibehållen bronsplacering.

Inte ens Huvudtränarens avstängning kunde rubba Åland Uniteds framfart i septembermånads sista matchomgång i Nationella Ligan. Under Per Löfkvists ledning kunde man inför 215 åskådare dundra hem 3-0 mot ett positivt kämpande HPS.

Det var en svängig match på Wiklöf Holding Arena. Bortalaget pressade högt och kunde vid tillfällen både hålla boll och pressa ner Åland Unied under den första halvleken. Hemmalaget var dock väldigt starkt då man kom åt att använda de ytor som HPS blottade bakåt. Målchanser blev det en hel del. Kit Loferski och Margarida Sousa hade båda nickavslut under de första 20 minuterna men både målramarnas placering och Jessica Kiviaho i HPS målet förhindrade nätrassel. Åt andra hållet hade både Helmi Halomo och Aada Nurmi testat Lainey Burdetts nypor, utan att dock ge Åland Unitedsupportrarna värre blodtryckshöjningar.

I den 23e minuten kom matchens överlägset farligaste målchans så långt, då Helena Bozic frispelat Kit Loferski ute till vänster och Aada Törrönen fått bollen inspelad framför mål. Aadas träff kom fel och bollen flög över ribban trots mer eller mindre tomt mål att avsluta i. 3 minuter senare fick Törrönen dock revansch. Ett närmast identiskt anfall startades av Bozic och Loferski slog igen in bollen till Aada, som denna gång, lite mer trängd lyckades placera den bakom Kiviaho och skriva siffrorna till 1-0.

Under resten av halvleken böljade spelet och både Loferski och Törrönen hade sina chanser igen, då de spelade fram till varandra, ofta understödda av Riikka LIlja. Även HPS kom i attacker, främst byggda av mittfältets Aino Lehtinen Daniela Tolonen samt framför allt Aada Nurmi, som var första halvlekens gigant i bortalaget. Nurmi själv och Tolonen samt Hanna Onufriew hade varsina avslut utan resultat och man gick till halvtidsvila i hemmaledning.

I halvtid gick Per Löfkvist och resten av teamet igenom spelstrukturen och vilka detaljer som skulle göra laget ännu farligare, samt hur man skulle få bukt med Aada Nurmi. Ju längre spelet höll på, desto mer Åland United blev det. Redan i början av halvleken hade Aada Törrönen och Olivia Ulenius sina chanser, men sedan i den 61a minuten fick man träff. Kit Loferski pressade bollen till sig och slog hårt trängd en boll förbi HPS mittbacken. Törrönen var först på bollen och avslutade elegant i nät. Då Aada sedan 6 minuter senare sköt bollen i en vacker båge över Kiviaho från vinkel och långre avstånd avgjorde hon i praktiken matchen. 3-0 och en hattrick för Aada Törrönen.

Ännu under slutet av matchen försökte bägge lag. Helena Bozic nickade en hörna över mål och Kivioja räddade Margarida Sousas skott till hörna. Daniela Tolonen steg mot slutet fram och sköt kraftfullt vid några tillfällen. Också Onufriew var pigg och alert, men lyckades inte överlista Burdett. Laineys bästa räddning blev dock riktigt i slutet av matchen då hon lyckades boxa Nina Eids skott över ribban och klara av att hålla sin nolla intakt.

3-0 till Åland United blev det och i och med PK-35 Vandas 1-1 mot HJK ligger vi nu två poäng före i bronsracet. KuPS besegrade PK-35 med 5-1 i dag och säkrade sitt andra mästerskap i rad. Åland Unied gratulerar.

Bronskampen är ännu öppen och med två omgångar kvar (KuPS hemma den 15 oktober och PK-35 Vanda borta den 22 oktober) har vi alltså en liten fördel. Nu gäller cupfinal på Olympiastadion i Helsingfors inkommande helg. På söndag 2 oktober klockan 13.00 smäller det.

Åland Uniteds lag: Lainey Burdett- Helena Bozic, Sanni Ojanen, Anna Westerlund (85e Netta Hanhimäki), Rebekka Frederiksen (70e Signy Aarna)- Kit Loferski, Sarah Troccoli (67e Monica Hagström), Olivia Ulenius, Margarida Sousa, Riikka Lilja- Aada Törrönen (85e Minna Kurtén)