top of page

Vi tackar Samuel och välkomnar Steve

Fotboll är ett evigt spel under ständig förändring. De saker som förändras mest är att spelare och tränare kommer och går. Klubbarna står där de är och personerna bildar dess historia. Ett stycke historia för Åland United har skrivits av Samuel Fagerholm, som låter meddela att han inte kommer att fortsätta som Huvudtränare i klubben efter denna säsong.


Samuel kom till Åland United mitt i säsongen 2017, då som assisterande tränare. Ung, ambitiös och orädd tog han sedan emot det ansvarsfulla arbetet som Huvudtränare inför säsongen 2018 och förde klubben tillbaka upp i toppen av den Finländska ligan för Damer. Ligabrons blev det då. 2019 förde med sig ett cupsilver och sedan ett nytt ligabrons. 2020 är ju inte slut än, men vi vet att Samuel har lett laget till klubbens första cupguld och att vi fortfarande ligger i ledning av Nationella Ligan med tre matcher kvar att spela. Skulle vi lyckas vinna årets liga kan Samuel Fagerholm odiskutabelt utses till Åland Uniteds mest framgångsrike tränare någonsin.


Samuels tränargärning har präglats av ambitiöst arbete och visionering såväl inom laget, som även med större horisonter inom själva klubben. En anda av samarbete och stort klubbhjärta har växt sig allt starkare i Åland Uniteds DNA under Samuels tid. Vi är givetvis sorgsna över att han beslutat att inte fortsätta, men på samma gång är vi oerhört tacksamma för hans tid i klubben och önskar stort lycka till framåt, samt håller alla dörrar öppna för en återkomst under kommande år. Nu först gäller det dock att spela de tre sista ligamatcherna och kämpa om den första Dubbeltiteln för en åländsk klubb någonsin.


Samuel vill tacka Åland United men också se framåt:

Det har varit ett privilegium att få verka som tränare för Åland United under dessa år. Under denna resa har jag hunnit lära mig så mycket kring att vara tränare. Jag har haft förmånen att handskas med utmaningen och glädjen att leda en grupp människor. Jag har även haft möjlighet att lära mig mycket om spelet fotboll. Nu när beslutet är taget att kliva åt sidan efter säsongen så känns det verkligen i hjärtat hur mycket det här har betytt för mig personligen.


När jag kom in som assisterande tränare 2017 så var jag 24 år gammal, Matilda och jag hade precis fått vår första dotter och jag var rätt så oerfaren. Numera är vi 4 i familjen och jag lämnar med en hel del mera livserfarenhet. Det finns såklart blandade känslor med detta beslut. Vi har tillsammans i klubben lyckats skapa något riktigt fint och framgångsrikt både på planen och vid sidan av. Jag kan inte nog tacka alla fina ledare, spelare och människor i klubben som varit med och bidragit.


Det känns också väldigt bra att kunna lämna över taktpinnen till Steve som jag känner väl och som är en otroligt skicklig tränare som kan komma in med nya infallsvinklar och idéer för att förstärka laget nästa år.


Målsättningen när jag blev huvudtränare var att skapa ett starkt lag över tid med en bra sammanhållning och att vi på tredje året skulle vinna guld. Det är nu fullt fokus på att fullfölja detta mål. Hoppas ni är med på resan mot det målet och att ni fortsätter stötta laget inkommande säsonger. Åland United kommer alltid vara i mitt hjärta. På återseende.”


Som efterträdare har Åland United alltså, bland annat med starka rekommendationer från Samuel Fagerholm själv, utsett Steve Beeks. Steve är ju bekant från tidigare och ledde Åland United som Huvudtränare senast säsongerna 2011 och 2012. Under Steves ledning tog laget silver i ligan 2012 och satte bland annat det troligen oslagbara målrekordet med 113 gjorda mål och 11 insläppta på 27 matcher.


Steve Beeks kan, sitt engelska ursprung till trots ses som en lokal värvning. Mellan åren 2013 och 2020 har han fungerat inom IFK Mariehamns akademi- och ungdomsverksamhet och har stenkoll på åländsk fotboll. Därmed ser vi detta som en kontinuitet och som att en av våra egna kommer tillbaka i sin gamla uppgift, trots att klubben i sig har ändrats en del sedan Steve senast jobbade här.


Steve Beeks är utbildad UEFA Pro tränare och kommer direkt att sätta sig in i framtidsplaner med klubbens styrelse och sportchef för att så fort som möjligt forma både ledarstab och spelartrupp för inkommande säsong och framåt.


Själv säger Steve kortfattat så här:

Det känns väldigt bra att återvända till Åland United! Klubben har utvecklats mycket sedan jag senast var tränare här och jag hoppas kunna bidra till ytterligare steg framåt!”


Steve Beeks tillägger att han finns tillgänglig för media och andra från och med måndagen den 19/10 och inleder sitt arbete på det 2 åriga avtalet under höstens gång.


Stort tack till Samuel Fagerholm och efter de tre sista matcherna önskar vi Steve Beeks hjärtligt välkommen att ta över skutan vår!


Åland United1 383 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
annons_ålandstidningen_ÅU-Ilves-160424 kopiera.jpg
bottom of page