Tuff lördag väntar mot PK-35

Denna lördag ska Åland United fortsätta jobba för att klättra i serietabellen. Lite Johann Cruyffskt får vi väl säga att det vore väldigt lätt om det inte fanns motståndare också som gör allt svårare. Det finns ingen i Nationella Ligan som Åland United inte kan vinna. PK-35 från Rönnbacka i Helsingfors är dock ett lag som visat sig väldigt kapabelt under inledningen av årets ligaspel.

Rami Rantanens lag stod ju redan i cupens semifinal för motståndet och tvingade Åland United till förlängning efter att ha utjämnat till 2-2 på övertid. Den gången var bortalaget (som ju var ÅU) starkare på slutet och kunde gå till final med segersiffrorna 2-4. Just det där att utjämna i sista minuterna har dock kommit att bli något som PK-35 gjort flera gånger efter det. Efter att ha utklassat Honka i ligapremiären såg det länge ut som om man skulle få ge alla poängen till HPS. Mittbacken Julie Forss utjämnade dock bara någon minut före matchen blåstes av. Samma sak var det borta mot HJK då Ada Lindroth utjämnade till 1-1 först i den 90e minuten. Mot Ilves låg laget under, men reste sig till 1-2 seger med två mål i andra halvlek. Trots att KuPS förra helgen var klart bättre gäller det att se upp med Rönnbackalaget som visat hög moral och inte kommer att ge sig lätt.

PK-35 ligger fjärde i tabellen, alltså ett pinnhål högre upp än Åland United. Laget har stundvis imponerat med sitt självförtroende och sin vilja att spela sin egen fotboll. Inga riktiga stora stjärnor finns det i truppen, men laget har en hög lägsta nivå och ett starkt kollektiv. Nora Lehto, som inför säsongen slogs upp som den farliga anfallaren har hittills mäktat med ett mål. Något om laget berättar faktum att man har åtta olika målskyttar fördelade på just åtta gjorda mål hittills. Pratet om PK-35 som en familj är inte helt lösryckt. Kan man inte störa deras harmoni kan det bli tufft.

Åland United får koncentrera sig på att följa upp trenden på hemmaplan med många mål framåt. I sanningens namn blir lördagens motstånd starkare än både NJS och ONS, som man besegrat på Wiklöf Holding Arena i april. Dock visar både kapaciteten i laget och också minnesbilderna från cupens semifinal att hemmalaget är ett bättre lag. Det gäller att få det att synas nu bara.

Steve Beeks har fortsättningsvis en nästan hel trupp att disponera. Dom Bond-Flasza är inte ännu i matchform och Louise Andersson som varit på gång tillbaka drabbades av en ny skada under onsdagens träning och blir ej aktuell denna vecka. Nysajnade målvakten Elin Gripenberg kommer att spela för IFK Mariehamn inkommande helg, men i övrigt kan lagledningen välja och vraka för att få till bästa möjliga kombination.

Matchen sparkas av klockan 17.00 på Wiklöf Holding Arena. Inför avspark kommer Mimmi Holmberg att prisbelönas för isn utnämning till "Nationella Ligans legendar". Kom i tid så ni hinner hylla Mimmi och sedan ta i och stöda Åland United riktigt ordentligt. Kan man inte ta sig till platsen går det att följa det hela i direktsändning på Ruutu+.