Tremålsseger mot Honka. Höstjakten i full gång!

Det fascinerande med fotbollens olika seriesystem är ofta att de betonar långsiktighet och ett äkta "harvande" så att varje match helt på riktigt är lika viktig. Ändå känns det speciellt då det återstår bara några få kamper och man kan räkna ut hur mycket olika resultat kan betyda åt det ena eller andra hållet. Nu är det fyra omgångar kvar av Damernas Liga 2019 och nästa helg väntar en enorm match i Kuopio för Åland United. Detta möjliggjordes av en ypperlig insats i Hagalund denna lördag mot FC Honka.

Redan från början bet Åland Uniteds presspel väldigt väl på den något oförberedda Honkabacklinjen vars uppspel ofta hamnade utanför planen eller i aggressivt försvarande ålänningars förvar. Då det gällde målchanser bjöd inledningen inte på så värst mycket, då spelet fördes på väldigt små ytor. Rosa Maria Herreros Ossorio kom till skott redan i matchens andra minut, men bollen fångades lätt av Honkamålvakten Milla-Maj Majasaari.

Spelet böljade en del, trots att Åland United inte lät Honka anfalla som man ville alls, men det tog över 20 minuter innan någon farligare målchans uppstod. Isabella Mattsson spelades fram av Erin Yenney och sköt från vinkel såpass att Majasaari tvingades att tappa bollen till hörna. Strax efter hade Mattsson ett skott till, som gick knappt förbi, Monica Hagström höll på att komma mot tomt mål, men Majasaari hann precis få ut en tå för att förhindra förflyttningen och Erin Yenney hade ett skott förbi mål. Honka kom inte till avslut en enda gång under denna första halvtimme.

Sedan i 35e minuten blev det äntligen mål. I en eftersituation till följd av hörna hittade Erin Yenneys inlägg Isabella Mattsson framför mål. Isabella fick till ett riktigt högklassigt avslut och nätet rasslade härligt, ur åländsk synvinkel. Direkt efter målet kom Honka i en par farliga lägen, främst på grund av Dana Leskinens löpande på topp. Aino Vuorinen och Saara Lappalainens skott täcktes dock av lugna målvakten Anna Tamminen och nollan hölls intakt. Åland Uniteds aggressiva anfall vittnas om då Monica Hagström under de sista minuterna ännu fick två lägen. I samband med den senare situationen skadade hon sig efter att ha krockat med Majasaari och fick lämna planen. Riktigt på slutet hade ännu Sara Nordin och Anna Westerlund en gemensam möjlighet att öka på siffrorna, men nickkombinationen förpassade till slut bollen lite över Majasaaris ribba.

I 0-1 ledning gick Åland United till halvtid. Nu skulle man få medvind och dessutom verkade Hagström vara någorlunda kry. Så pass mycket skavanker hade hon ändå fått att man tvingades till ett byte i den 56e minuten och Signy Aarna fick komma in. Honka kom att föra spelet i början av andra halvlek, dock utan farligare chanser fram till 65e minuten då Leskinen forcerade in i straffområdet och friställde Anni Miettunen vid bakstolpen. Miettunens avslut rensades från mållinjen av ÅU försvaret, men blåstes sedan av för hands, på Miettunen själv.

Bägge lag hade blivit längre i sin grundformering och Honka fick mera utrymme att anfalla och söka frispelande passningar. Åland United slet dock kopiöst i defensiven och kunde hålla se vertikala avstånden tillräckligt små. I den 72a minuten höll det dock på att bryta ihop då Dana Leskinen kom fri bakom ÅUs backlinje. Skottet blev dock inte riktat på bästa möjliga sätt, utan Anna Tamminen kunde fånga bollen bara genom att stå rätt.

Honka möblerade om i laget och flyttade upp Elli Pikkujämsä under andra halvlek, Därmed kom också Åland United att få till lägen under matchens sista 20 minuter, till följd av aggressivt presspel och disciplinerad defensiv. Signy Aarna sköt över mål då hon servats av Isabella Mattsson som pressat bollen till laget. Sedan, i 79e minuten blev det 0-2 då Rosita spelade fram Isabella Mattsson. Isabella avancerade in i straffområdet och kom i en 1 mot 1 situation med Inka Kaivola, som snubblade och öppnade vägen fram till mål. Mattsson gjorde inget misstag, utan sköt bollen förbi Majasaari och hade därmed gjort sitt andra mål för dagen och sitt sjätte mål i årets ligaspel.

Mera skulle det bli, efter att Bri Campos varit i skottläge och Elli Pikkujämsä tvingat Anna Tamminen till stor räddning. Så sent som i den 92a minuten Kom Sara Nordin, efter väggspel med Signy Aarna att göra ett mål som förhoppningsvis blir utsett till omgångens mål i Damernas Ligas nätomröstning. Ett skott utifrån som seglade över Majasaari klockrent in i krysset gav matchen sina slutsiffror 0-3. Honka hann ännu med en dubbelchans där Tamminen fick sträcka ut till max innan Minna Mäenpää blåste av matchen som förde Åland United ännu närmare bronskampen, så KuPS i dag besegrade TiPS med 1-3 i Dickursby.

Samuel Fagerholm sken som solen efter matchen:

"Detta var en riktigt bra match av oss jo. Som vi ju sade inför matchen, börjar saker och ting falla på plats i vårt spel. Spelarna genomförde dagens fajt på ett föredömligt sett och nu är det riktigt roligt att ta upp kampen om medalj på allvar."

Som sagt är det stor match nästa lördag i Kuopio då Åland United möter KuPS på Savon Sanomat Areena klockan 20.00. Den matchen kan ses på betalkanalen Elisa Viihde Sport. En spännande höst ville vi ha och en spännande höst fick vi.

Åland Uniteds lag: Anna Tamminen- Emelie Johansson, Anna Westerlund, Tiia Peltonen, Pille Raadik- Sara Nordin, Erin Yenney (69e Selma Viktorsson), Bri Campos- Monica Hagström (56e Signy Aarna), Isabella Mattsson, Rosa Maria Herreros Ossorio