top of page

Tredje gången gillt mot HPS

Nationella Ligan går in i tionde matchomgången och på samma gång returomgången i grundserien före den lilla midsommarpausen. Läget i toppen är väldigt spännande och inte minst matchen mellan Honka och HJK kan ha stor betydelse för hela sommaren och hösten. Åland United i sin tur får ta sig an HPS från Helsingfors i en tredje gången gillt match.


HPS var ju försäsongens utropstecken då de tog sig in, före Åland United som grupptvåa i Nationella Cupen. I mars var de även här i Mariehamn och slog in fem mål, vilket är det mesta vår klubb har släppt in mot ett inhemskt lag i samma match på hemmaplan under åtminstone de 13 senaste åren. Stormvarning gavs även i premiären för Nationella Ligan då hemmalaget på sin HofS Areena genom mål av Oona Jääskeläinen och Aada Nurmi besegrade Åland United med 2-1. Då hette det att HPS är ett lag för medaljstriden. Sedan har takten för Mari Savolainens gröna jägare dock stagnerat. Man har under de åtta påföljande matcherna bara fått till en enda seger, borta mot ONS den 5e maj. Oavgjort mot TPS, PK-35 och Ilves har man klarat och därtill bara förluster, låt nämna uddamålsförluster i alla andra fall än mot KuPS då klara 0-3 skrevs på tavlan.


Vad som hänt med Helsingforslaget är svårt att säga. Ivern och jobbet som präglade laget i vintras finns kvar, men dels oflyt, dels troligen prestationsångest har nu parkerat dem på åttonde plats i tabellen, vilket nog inte alls är vad man planerade och trodde inför säsongen. Av lagens 13 gjorda mål har vänsteryttern Elli-Noora Kainulainen stått för 5 stycken. Även 3 mål av Aada Nurmi och 2 av Anna-Stina Simonen kan vi notera. Sedan lagen möttes senast har Veera Keto lämnat klubben och spelar på lån för TPS, där hon faktiskt var på planen då Åland United gästade Åbo härom veckan.


För Åland United gäller det först och främst att hållas med i toppstriden. Dessutom har vi nog en gås oplockad med just HPS. Man brukar prata om Honkaspöket. Det är helt levande i år igen. Nu har vi HPS demonen att betvinga. Laget har tränat i solskenet. Miranda Garcia Cervantes är allt mer rörlig i sin axel och det är i skrivande stund osagt om hon kan medverka i matchtruppen eller ej. Milla Rosenberg är i full träning och spelade redan förra helgen match med IFK Mariehamn. Pille Raadik har lite skavanker och dagsformen avgör om hon drar på sig spelardräkt eller enbart agerar assisterande tränare. Louise Andersson är den enda av spelarna som helt säkert inte kommer att kunna spela heller denna helg. IFK Mariehamn spelar samma dag och därmed kommer man inte att kunna samordna på annat sätt än att en del spelar där och andra är med Åland United helt enkelt.


Matchen denna lördag är en så kallad "Alandia Cup match" i samarbete med turneringen. Förra helgen hade vi 452 åskådare och nu hoppas vi på minst det dubbla. Avsparken går 19.00 på Wiklöf Holding Arena. Säsongen är het och fotbollen spännande! Kom och se Åland United som vi är, nu då vi igen går för medalj.


Går det trots allt inte att komma till platsen sänds matchen som vanligt direkt på Ruutu+.148 visningar

Commentaires


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page