top of page

Tre utjämningar gav 3-3 borta i Helsingfors

En helt osannolik match, sade Ruutus kommentator. Han hade nog ganska rätt. Åland United behärskade spelet, HPS gjorde mål och dramatiken flödade på HofS Areena i Svedängen denna lördag i det sena april. Det var fotboll. Spelet som får en förälskad, fast det alltid svider då det går en annan väg en det lag man stöder skulle föredra. Då hatar man, fast man vet att orsaken till hatet är just det som får en att älska.

Förutsättningarna var ju solklara. Åland United hade haft två tuffa motståndare, förlorat och sedan fått blodvittring genom 7-0 hemma mot NJS. HPS hade kämpat till sig två oavgjorda resultat och sedan förlorat stort då de mötte ett lite bättre lag. Åland United var klara favoriter då matchen blåstes igång på den blåsiga och ganska hårda planen i Baggböle, Helsingfors.

HPS visade redan i början att man inte var ute efter att leka. Under matchens 5 första minuter hade man haft två kontringar som slutat i skott på eller förbi mål. Åland United var det lag som höll bollen största delen av tiden, men HPS var snabba att ställa om då de fick tag på bollen. Olivia Ulenius var det kanske främsta hotet framåt för bortalagets del under matchens första tredjedel. Hennes utmaningar och inlägg kunde med bättre tur, eller timing haft förödande resultat för de Gröna Jägarna denna eftermiddag. Sarah Troccoli och Helena Bozic var likaså ivriga på avslut. Riktigt farligt blev det aldrig, då skotten flög över eller förbi Jessica Kiviahons mål. En svettig räddning tvingades Kiviaho till då hon räddade Bozics skott till hörna.

I den 28e minuten skedde det mest minnesvärda i första halvlek. Aino Lehtinen hade avancerat längst fram i laget och nåddes av en djupledspassning i samband med en typisk kontring. Lehtinen vände ut och in på Åland Uniteds centrumförsvar och avslutade med ett kontrollerat skott i bakre hörnet. 1-0 till HPS och skrällvarning då matchen gick in i halvtidsvila.

Trots att Åland United ökade på trycket i den andra halvleken var hemmalaget väldigt farliga i sina kontringar. Man fyllde på väl från kanterna och hade även goda djupledslöpningar från mittfältet. Oona Jääskeläinen kom åt att nicka från bakre ytan i den 47e minuten, men till Åland Uniteds lycka missade hon målet. Istället var det Åland United som slog allt hårdare mot det välsamlade HPS försvaret. Monica Hagström hade sin tid med både skott och fasta situationer, som bland annat räddades genom starka insatser av Kiviaho i HPS målet. Riikka Lilja klämde också till med ett långskott i den 54e minuten som tog i stolpen.

Minuten efter Liljas skott blev det 1-1, då Signy Aarna nickade in sitt fjärde mål i årets Nationella Liga på en hörna av Hagström. Det såg här mycket ut som om HPS mest skulle få kämpa för att hålla oavgjort. Aarna var på en nick igen i 58e minuten och då hon bytts ut kom ersättaren och ligadebutanten Jacqui Hand att nicka på mål precis efter att hon kommit in. Kiviaho höll dock ännu.

Sedan, i den 63e minuten likt en blixt från en klar himmel kontrade HPS. Aino Lehtinen kom åt bollen på mittplan och serverade Jääskeläinen en djupledsboll. Jääskeläinen slog ett till synes varande inlägg mot bakre stolpen. Hur som haver flög bollen över Lainey Burdett i Åland Unitedmålet och hamnade via stolpen i mål. 2-1 och en riktig kalldusch för bortalaget.

Jakten fortsatte. Till Åland Uniteds fördel får man säga att laget aldrig gav sig. Man flyttade upp och skapade ett mer eller mindre konstant tryck mot HPS straffområde. Kit Loferski aktiverades allt mera ute på sin kant. Hon kom åt att servera mångfaldiga inlägg, efter att ha utmanat HPS ytterbackar 1 mot 1. Aada Törrönen hade en chans i den 81a minute, men styrningen på Loferskis inlägg gick förbi målet. Minuten senare hamnade Jacqui Hands inlägg hos Kit Loferski, som i sin tur levererade bollen inåt på nytt. Anna Westerlund såg att inlägget hamnade lite för långt ut för att hon kunde komma till avslut, så hon klackade istället bollen vidare. Där fanns Sarah Troccoli och 2-2 hade sett dagens ljus.

Nu var det mycket fråga om en Åland United forcering för att få till det där tredje målet som skulle ge tre poäng. Istället blev det inhopparen Ella Andberg som fick ta huvudrollen. Igen serverades HPS forwards av planens gigant för dagen. Kaptenen Aino Lehtinen, som under första halvlek spelade på centralt mittfält och i andra halvlek tog rollen som mittback, serverade Andberg med en djupledsboll och skottet som följde gled under Burdetts arm över linjen och in i mål. 3-2 till HPS alltså i den 86e minuten.

Eftersom Åland United ingalunda hade gett upp kom Jacqui Hands långskott i den 88e minuten att kännas som en liten pust på vägen. Skottet räddades väldigt stiligt av Jessica Kiviaho, menden assisterande domaren hade sett att bollen hann gå över linjen. Därmed dömde domaren Minka Vekkeli mål och Jacquis skott hade räddat en poäng till Åland United. Trots diverse avslut från HPS, då Lainey Burdett fick rädda några skott var saken klar och fast Åland United sökte seger ända till det sista kom det att bli 3-3 och delad poäng.

Åland United är nu uppe i fyra poäng och userar på femte plats i Nationella Ligans serietabell. Nästa helg är det dags för den femte omgången. Lördagen den 30/4 möter man ONS från Uleåborg på Wiklöf Holding Arena klockan 18.00. Alla önskas välkomna då.

Åland Uniteds lag: Lainey Burdett- Helena Bozic, Sanni Ojanen, Anna Westerlund, Monica Hagström- Riikka Lilja (66e Aada Törrönen), Margarida Sousa, Sarah Troccoli- Olivia Ulenius (66e Dana Leskinen), Signy Aarna (60e Jacqui Hand), KIt Loferski