Tre poäng mot Ilves håller oss i toppstriden

334 personer, som besökte Wiklöf Holding Arena på tisdagskvällen fick se en hemmaseger som kanske blev onödigt tajt. Åland United inledde väldigt tryggt och tappade sedan greppet gradvis under sista halvtimmen. Det räckte ändå och tabellplaceringen i topp 3, samt 3 poäng efter KuPS som leder är intakt.

Bägge lagen hade en match från lördagen i benen och tisdagens kamp fick en behaglig start då spelet böljade passligt fram och tillbaka för att sedan småningom stabilisera sig mera på Ilves planhalva med större spelövertag av Åland United. Den första farligare chansen kom i den 12e minuten då Anni Hakasalo stod för en vacker prestation då hon körde in i straffområdet och rundade 2-3 försvarare. Bollen kom vidare till Aada Törrönen vars avslut dock blockades till den grad att Roosa Karppinen i Ilvesmålet lätt kunde fånga det. En par minuter senare nickade Senja Salo tajt utanför bakstolpen efter en hörna.

Mer eller mindre direkt efter nämnda hörna pressade Törrönen hårt mot Karppinen och störde uppspelet som gick rakt i fötterna på Dana Leskinen. Dana gjorde inget misstag från närhåll och 1-0 var ett faktum. Efter målet böljade det igen fast Åland United nog höll matchen under kontroll. Anna Olmala kom i farligt läge i den 17e minuten och direkt på kontringen slog Silja Tuominen en fin boll som friställde Olivia Ulenius. Skottet gick dock rakt på Ilvesmålvakten. Olivia kom igen i läge i den 22a minuten då Anni Hakasalos inlägg fann henne vid bakre ytan. Karppinen lyckades dock avvärja och bollen gick ut till hörna.

I den 24e minuten var duon Olivia- Anni framme igen. Ulenius bröt stiligt fram till vänster, trots att hon foulades av högerbacken Sara Haapala och lyckades få till ett inlägg. Vid bakre ytan kom Hakasalo och vräkte sig fram och satte därmed sitt första mål i Nationella Ligan i nät. 2-0 till Åland United och det såg bra ut vid detta tillfälle. Även under slutet av första halvlek kom man till några målchanser, närmast var Aada Törrönen och Silja Tuominen. Inga fler dock trots att Ilves också hade ett skott nära mål precis innan domaren Einari Sario blåste av för halvtid.

Andra halvlek började som en fortsättning på var den första hade blivit. Åland United flyttade boll med tålamod och även allt mer elegans. Dana Leskinen sköt över ribban i den 55e minuten som en retur på en hörna. Starkt och tryggt spel såg man överlag av hemmalaget.

Vid timmen spelad började tecken på en Ilvesforcering kunna skönjas. Inhopparna Saana Tuomala och Sofia Määttä var energiska och jobbade sig fram ända till avslutssituationer. Dock blev det 3-0 till Åland United i den 68e minuten genom Anna Nurmi, som nickade in en hörna slagen av Ulenius. I och med en omdisponering till följd av ett dubbelbyte hade hemmalaget plötsligt Hailey Whitaker uppe på topp. Hon satte igång direkt i den ovana situationen och hotade friskt framåt med sin egen kompakta spelstil. 2 riktigt goda målchanser fick hon, men denna gång var lyckan inte på hennes sida. Däremot kom Ilves nu mer och mer in i sin jakt.

I den 78e minuten gjorde Saana Tuomala 3-1 på kännspakt sätt, som hon även gjort tidigare denna säsong, med ett långskott i krysset. En vacker prestation och ett fint mål. Trycket mot Åland Uniteds mål ökade och tillsammans med de andra två nämnda inhopparna stod Anela Ljesnjanin för energiskt spel. Ett lite passivt hemmaförsvar hamnade i blåsväder och fick fullt upp med att hålla bortalaget just borta. I den 86e minuten var det just Ljesnjanin, framspelad av Määttä som till synes nesligt enkelt satte 3-2. Hon var även nära att utjämna på stopptid, men Jessica Kiviahos räddning höll Åland United i ledningen. Tilda Råtts, framspelad av Whitaker, fick ännu en jättechans att säkra hemmasegern, men frilägesavslutet räddades av Karppinens fot.

3-2 höll dock och Åland United har inlett sommarens oxveckor med två segrar. Nu är det tre matcher kvar under denna intensiva tid. På lördag är det "traditionell" kvartsfinal i Cupen hemma mot KuPS. Laget samlar sig och jobbar framåt. Vi hoppas publiken och supportrarna genom sitt stöd kan visa att Åland United behövs!

Åland Uniteds lag: Jessica Kiviaho- Anna Nurmi, Senja Salo, Sanni Ojanen, Hailey Whitaker- Olivia Ulenius, Riikka Lilja, Silja Tuominen, Anni Hakasalo- Dana Leskinen (69e Pille Raadik), Aada Törrönen (69e Tilda Råtts)