top of page

Tisdagen blev tuff. 1-1 i Hagalund.

Den 31a maj är sedan gammalt en dag som symboliserar sommar, blomsterkransar och skolavslutningar. I år var det dock en tisdag med blåst, regn och kyla på en svartgrön konstgräsplan i Hagalund. Hemmalaget FC Honka gjorde som de brukar göra mot Åland United. Det blev en tuff match där det smällde och svängde trots de svåra omständigheterna.


Om några år då man minns tillbaka kommer första halvlek i kvällens match inte att vara en av de stora fotbollsstunderna som når legendstatus. Det var sanningen att säga mycket studsande, smällande och svåra bollkontakter från bägge lag. Inte så värst mycket konstruktivt kunde produceras. Jacqui Hands lösa skott i den 14e minuten som hamnade rakt i famnen på Honkamålvakten Liisa Tuomi var det första som ens liknade ett försök på mål.


Honka pressade högt och var alerta på omställningar. MIlla Punsar kom två gånger fri efter att laget erövrat bollen av Åland United. Bra försvarsspel av Sanni Ojanen och målvakten Lainey Burdett fick Punsar att missa mål bägge gången dock. Även Ida Heikkinen fick en skottchans, men siktade förbi målet. För Åland Uniteds del var det Riikka Lilja som dels visade de bästa takterna och även fick till två farliga skott under den sista kvarten av första halvlek. Inget resultat dock och 0-0 var det i halvtid.


Blåsten och regnet ökade bara då andra halvlek spelades. Det studsiga och i bland lite hafsiga spelet genererade händelser i bägge ända av planen och däremellan hård kamp på mittfältet. MIlla Punsar kom fri igen i den 54e minuten då Inka Kaivola spelade en briljant djupledsboll. Igen hamnade Punsar dock lite för långt åt sidan och fast hon rundat Lainey i målet kunde hon inte styra in bollen, utan den hamnade igen i sidonätet. Två minuter senare var bollen i Honkas mål, men det visade sig att Anna Westerlund, som stötte in returen var offside redan då Helena Bozic nickade Riikka Liljas frispark på mål. Sen var det inte länge tills det faktiskt blev mål. Det blev hemmalaget och unga Senja Salo som strongt nickade in en hörna av Nana Yang från bakre ytan. 1-0 till Honka med dryga halvtimmen kvar.


Åland United började jaga som sig bör. Hemmalaget hölls dock samlat och kunde ofta både blocka anfall, samt hålla bollen inom laget då de spelade uppåt. Kit Loferski kom till skott dock, precis som Honkas Heikkinen i andra ändan. Inga mål såg man dock. I 76e minuten foulades Dana Leskinen i offensivt straffområde och domaren Lotta Vuorio pekade på straffpunkten. Dana själv tog hand om leveransen och 1-1 var det där. Smakfullt nog jublade inte Honkadottern över sitt mål, men väl nog var ställningen 1-1.


Sista kvarten blev sedan väldigt aktiv. Aada Törrönen, Riikka Lilja och Jacqui Hand hade alla sina chanser. För Honkas del kom Inka Kaivola och Jasmin Leppioja närmast. Inga mål blev det dock och matchen blåstes av i siffrorna 1-1. Precis före det hade Helena Bozic varnats för andra gången under matchen och fick lov att gå av planen, med en matchs avstängning som följd. Resultatet, eller spelet i sig var ingenting Åland United hade siktat in sig på. Poängen betyder att man hålls kvar på fjärde plats och ligger två poäng bakom trean HJK, som vi ju möter på Wiklöf Holding Arena redan inkommande söndag.


"En frustrerande dag på kontoret" beskriver Steve Beeks det hela som. Nationella Ligan har nu nått halva grundserien och man börjar liksom om på nytt. Som sagt är det HJK till nästa. Söndag klockan 18.00 och igen en chans för Åland United att stiga upp på tredje plats i tabellen.


Åland Uniteds lag: Lainey Burdett- Helena Bozic, Sanni Ojanen, Anna Westerlund, Signy Aarna- Olivia Ulenius (59e Aada Törrönen, Margarida Sousa, Jacqui Hand, Riikka Lilja- Kit Loferski, Dana Leskinen


Foto: Juhani Järvenpää

119 visningar

Comentarios


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_PK35V-ÅU.jpg
bottom of page