top of page

Till kvartsfinal trots förlust i Helsingfors

Under lördagen spelades den hittills fartfylldaste matchen i Nationella Cupen denna vinter och därmed någonsin. I det efterlängtade vintermötet mellan HJK och Åland United gick hemmalaget segrande ur striden, som dock inte lämnade många kalla.


Redan från start började det hända. I matchens andra minut kom HJKs Jenna Topra åt att avsluta från bakre ytan efter en hörna. Jessica Kiviaho täckte dock skottet och inget nesligt baklängesmål där. I andra ändan hände det dock snart. I matchens tredje minut, efter en Åland United hörna kom bollen via några studsar till Aada Törrönen, som klippte till och satte den i nättaket. 0-1 till Åland United där.


HJK är dock ett lag som bygger upp något som jagar medalj i detta års tävlingar. Allt fler unga talanger finns i truppen och dessa visade stor iver. Under de följande 15 minuterna efter Aadas mål kom man i anfallsvåg efter anfallsvåg. Lotta Kalske på högerkanten visslade hårt fram och såväl forwarden Lotta Lindström, som hade två riktigt farliga chanser och mittfältaren Milja Kiviranta med sitt skott i stolpen höll pulsen uppe. Sedan i den 19e minuten var det dags för 1-1 då Veera Hellman avslutade efter en typisk kombinationsrumba mot ett hårt kämpande Åland Unitedförsvar.


Som sig bör gick fotbollsmatchen i sekvenser. Åland United hade, trots de snabba och ettriga ungdomarna i hemmaanfallet, nog sina stunder. Anni Hakasalo kom till skott i den 24e minuten efter briljant förarbete av Anna Nurmi och Aada Törrönen. Skottet räddades dock av Annika Laihanen i HJK buren. Efter halvtimmen var Aada nära igen, men skottet klingade klockrent i ribban. Halvleken fortsatte i högt tempo. Åland United hittade stundtals goda vägar runt HJK försvaret och hemmalaget i sin tur högg ettrigt och anföll mellan lagdelarna, vilket bidrog till att det faktiskt hände en del också inom de sista tredjedelarna. För Åland Uniteds del kom de bästa chanserna under halvlekens sista kvart till Jacqui Hand och Anni Hakasalo och för HJK var det närmast genom Hellman och Kalske. Inga mål blev det dock och i halvtid stod det 1-1 på Talihallens resultattavla.


I halvtid ville Steve Beeks få mera lugn i bollinnehavet och mera tydlighet i defensiven. Inledningen blev dock inte riktigt som man hade tänkt sig. HJK fortsatte, kanske lite mer enligt ett halvtidsmanuskript och gjorde sina kombinationer i symbios med djupledslöpningar bakom Åland Uniteds försvar. Till följd av detta kom det att bli både 2-1 och 3-1 i 48e och 49e minuten, först genom Milja Kiviranta och sedan genom Lotta Lindström.


Matchen hölls dock högst levande. I 49e minuten fick Tilda Råtts göra debut för Åland United då hon ersatte Olivia Ulenius. Tilda kom att sätta en viss prägel på anfallsspelet bara hon fått bli varm i kläderna. Det fortsatte hända i bägge ända. Jenna Topra, Peppi Kontturi, Lotta Lindström och Emilia Kupsanen hade alla goda lägen, men Jessica höll i målet. Åland United fick småningom också till lite längre anfall och avsluten kom i första hand att ligga på Jacqui Hand och Tilda Råtts. I 64e minuten sköt Jacqui tex i ribban och returen kom, efter en par kroppsdelsberöringar hos både anfall och försvar, att hamna hos Tilda. Laihanen var dock med och kunde rädda det avslutet.


Sedan i 75e minuten blev det mål. Igen var det Jacqui som stått för ett avslut som resulterade i krambamboli framför HJK målet. Tilda fick en fri fot och krutade in sitt första mål för Åland United och skapade nerv i matchen genom siffrorna 3-2. Hemmalaget fortsatte dock med sitt energiska spel och i den 79e minuten kunde Lotta Lindström, genom sitt fjärde mål på de två senaste matcherna göra 4-2.


Åland United fortsatte kämpa, men då matchen blåstes av hade 3 poäng gått till HJK som därmed är klara gruppsegrare och säkert hemmalag för kvartsfinalerna. Åland United ligger tvåa i gruppen och kan genom seger mot HPS nästa lördag, på samma gång som Ilves inte vinner TPS ännu ha chans till det samma. I övriga fall är det bortamatch som väntar om två veckor. Hur som haver kommer Åland United att ha minst två matcher till i denna tävling. Vi hoppas så klart på fulla fyra, dels för tävlingens egen skull, men så klart också för de goda matcherna vi får inför ligastarten den 15/4.


Inkommande lördag, den 11/3 kl 17.00 är det alltså HPS på Wiklöf Holding Arena.


Åland Uniteds lag: Jessica Kiviaho- Anna Nurmi, Sanni Ojanen, Senja Salo, Dana Leskinen- Olivia Ulenius (49e Tilda Råtts), Jaylin Bosak, Silja Tuominen (87e Minna Kurtén), Anni Hakasalo- Aada Törrönen (79e Pille Raadik), Jacqui Hand (87e Othilia Nordberg)


Foto Sascha Zachhuber352 visningar

Comentarios


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page