Svängig och dramatisk poäng i Dickursby

Det börjar vara mer eller mindre tradition att tala om svängiga och dramatiska tillställningar då Åland United har spelat en tävlingsmatch. Lördagens medaljmöte i Dickursby blev inget undantag. Hemmalaget TiPS behövde en seger för att utmana KuPS om mästerskapet och Åland United ville vinna, eftersom man vill vinna alla matcher man spelar.

TiPS, som är ett välspelande lag med många duktiga spelare tog tag i händelserna på sin hemmanaturgräsmatta från början. Man hade stort bollinnehav och drog sig inte för att testa Christina Dineson i Åland Uniteds mål. Under matchens första kvart hade Emmi Sirén skjutit på distans och Anna Nurmi hade träffat ribban och bägge tvingat Dineson till hårt jobb, som dock slutat lyckligt för bortalagets del. Åland United hade också haft en chans då Cassandra Korhonen kom åt att skjuta från vinkel och tvinga Elsa Sulku till en svettig fotparad.

1-0 kom sedan redan efter 14 minuter. Tia Hälinen spelade bakåt till Hana Kerner som slog ett inlägg mot bakre stolpen. Ytterbacken Jenna Topra dök upp där och gjorde ett kvalitetsmål med huvudet genom uppvisande av styrka och beslutsamhet. Man kunde tycka att det var rättvist i det läget och TiPS var inte klara här. Tre minuter senare spelade Hälinen sig igenom i centrum och kom till ett avslut i straffområdet. Dineson var dock rätt tajmad och kunde göra sig stor, samt täcka skottet.

Åland United jobbade sig småningom lite in i matchen genom tajt försvarsspel. I den 34e minuten bjöd man på ett lite längre, om än fortfarande ganska snabbt anfall. 14 åriga Olivia Ulenius, som gjorde sin första match från start i Nationella Ligan lade ner en boll framför Mariana Jaleca, som sköt i bortre stolpen. Returen letade sig fram till, eller vilken väg det nu var, Cassandra Korhonen som behärskat kunde styra in utjämningen. 1-1 skulle det vara i halvtid. Sista kvarten bjöd på bollinnehav av TiPS, ett avslut över mål från Sanni Ojanen och en skada på Mariana Jaleca som gav Ellen Strömborg chansen att komma in redan under första halvlek.

Eftersom KuPS höll på att avrätta PK-35 Vanda i Kuopio på samma gång var det bara för TiPS att öka takten i andra halvlek. Efter dryga kvarten hade man skapat stort tryck, men varken Oona Sirén eller Joanna Tynnilä kunde överlista Dineson på distans och Sienna Zabroski missade tomt nät då en inläggsretur hamnade vid hennes fötter.

Istället small det i andra ändan. Cassandra Korhonen krutade på i den 61a minuten och med hjälp av en liten touch på en TiPS försvarare fick Sulku svårt att hålla bollen och tappade den till hörna. Den hörnan togs, som vanligt av Monica Hagström och hamnade framför mål, dit Sarah Troccoli löpte in och visst var det 1-2 till Åland United där.

Både TiPS och Åland United har detta år profilerat sig som lag i vars matcher den tjocka damen inte sjunger före på övertid och därmed var det ett skärrat, men långt ifrån slaget hemmalag som började jaga utjämning och därefter seger. Åland United lyckades försvara sig ganska okej på egen planhalva och fast TiPS inlägg gång på gång såg farliga ut, var det endast Oona Siréns skott som på riktigt hotade. Matchen blev dock tung och Sarah Troccoli haltade ut i den 77e minuten. Sedan bara hände det. Först foulades Anna Westerlund i offensivt straffområde så pass att både hon och många andra krävde straffspark. Domaren Lina Lehtovaara tyckte dock annorlunda, men fick i sin tur för sig att minuten efter döma straff till TiPS efter att Sanni Ojanen hållit Hana Kerner, som både stod upp, samt kunde vända med boll, i handen. Så är det i fotboll och straffen skulle ju tas. Det blev Oona Sirén som fick den äran och 2-2 förde in TiPS i racet igen i den 81a minuten.

Det ska ju svänga då Åland United spelar som sagt. I den 85e minuten bröt Anni Miettunen fram och serverade ett inlägg direkt hämtat från de två senaste veckornas träningspass. Vid bakre ytan fanns Cassandra Korhonen, som även hon varit med på träningarna. I enlighet med dessa styrde hon beslutsamt in bollen till bortaledning 2-3.

En par minuter efter målet blev Korhonen liggande efter en duell med Anna Nurmi. Lehtovaara lät spelet fortgå och i andra ändan av planen kunde Emmi Sirén pricka in 3-3 med ett mäktigt skott i krysset. Cassandra fick hjälpas av planen och Åland United, som hade använt alla tre bytestillfällen fick lov att spela med 10 spelare de sista minuterna. I bägge ända ville man ända till slut. Dana Leskinen var nära, men Sulku kom först på bollen.

Till slut, då fem tilläggsminuter spelats blåste Lehtovaara av matchen och 3-3 innebar en poäng för bägge lag, ett säkrat brons för Åland United och en 6 poängs lucka mellan TiPS och KuPS, samt en målskillnad på 16 mål i KuPS fördel. Man kan alltså i realismens namn gratulera KuPS till mästerskapet och TiPS till silvermedaljerna i årets Nationella Liga. Det spelas dock ännu två omgångar och formellt sätt är inget ännu avgjort. Åland United kommer alltså att sluta trea i år, fjärde säsongen i rad blir det alltså medalj i högsta ligan. Två matcher kvar att spela är det ännu. Nästa söndag, borta mot Honka och sedan lördagen den 9 oktober klockan 16.30 är det HJK hemma på Wiklöf Holding Arena. Sedan efter det, den 16e är det ju cupfinal!

Steve Beeks var inte helt överförtjust över lagets insats denna dag:

"TiPS är ett väldigt bra lag, det ska vi veta. Dock agerade vi inte riktigt som planerat i försvarsspelet och vi gjorde alldeles för många personliga misstag i offensiven. Detta är att jobba på både inför resten av matcherna, men framför allt för spelarnas fortsatta karriärer."

De skadade spelarna har återvänt till Åland och de första preliminära rapporterna säger att det verkade värre än det troligen är. Så vi har hopp om att se alla spelare i aktion ännu under denna säsong, förhoppningsvis redan nästa helg.

Åland Uniteds lag: Christina Dineson- Anni Miettunen, Sanni Ojanen, Anna Westerlund, Pille Raadik, Monica Hagström- Mariana Jaleca (39e Ellen Strömborg), Sarah Troccoli (77e Maryette Karring), Catarina Realista, Olivia Ulenius (65e Dana Leskinen)- Cassandra Korhonen