Svidande uddamålsförlust i Myrbacka

Det blev inte fortsättning på spökdödandet för Åland United denna lördag. PK 35 Vanda stod stadiga på sin Stadion i Myrbacka och gjorde målet som räckte till seger. En stark forcering av de för dagen gultröjade åländskorna nådde inte ända fram.

Matchen på den ganska hala konstgräsplanen började ganska enligt hur PK 35 Vandatränaren Jari Väisänen brukar vilja ha det. Djupt inne på egen planhalva och ofta även inom eget straffområde höll hemmalaget helt ogenerat bollen. Då man lite mot hur man gjort tidigare under säsongen skapade numerärt överläge långt nere i banan trots Åland Uniteds press kunde man förargande ofta för bortalaget spela igenom och förbi, samt etablera bollinnehav även högre upp på planen.

Den första lite farligare situationen framåt uppstod i den 10e minuten då Anna Olmalas inlägg boxades till hörna av Åland Unitedmålvakten Anna Tamminen. I följande minut höll det sedan på att smälla i andra ändan då Ode Fulutudilu ryckte ifrån Eerika Appelqvist och kom in framför mål efter en 50 meters löpning. Tyvärr blev Odes sista beröring lite för hård och Velma Oikarinen i PK målet kunde plocka bollen rätt enkelt.

Så där höll det sedan på och ingetdera laget kunde riktigt skapa målchanser trots att PK 35 Vanda malde på, med ett långskott rakt på Anna Tamminen som närmaste situation och Åland United bröt, samt slarvade i avgörande lägen. Efter en halv timme kom sedan målet. Netta Koso kom åt att skjuta från vinkel. Tamminen kunde inte hålla bollen och unga Wilma Forsblom höll sig framme på returen och till hemmapublikens förtjusning stod det alltså 1-0 till de rödsvarta i hemmalaget.

Under den sista kvarten av första halvlek kunde Åland United få kontroll på presspelet då även det centrala mittfältet stötte mot spelare som hittills hade fått vara fria i uppspelsfasen. Resultatet blev ett momentum för bortalaget där det bollsäkra Vandalaget mitt i allt slog ifrån sig och inte riktigt kom ut. Åland United var dock inte tillräckligt kalla för att kunna skapa de riktigt skarpa lägena och man gick till halvtid i underläge.

I halvtid diskuterade laget och fick uppmuntrande instruktioner av Samuel Fagerholm. Våga gå fullt i pressen, samt håll i bollen då vi har den. Så skulle man trycka ner PK 35 Vanda.

Ganska långt blev andra halvlek faktiskt sådan. Visserligen hade Tia-Maria Jaakonsaari igen haft ett skott som denna gång gick förbi mål, men väldigt mycket mer var det nu Åland United som anföll i och med att presspelet satt bättre än i första halvlek. I 63e minuten blev Ode Fulutudilu tacklad bakifrån framför mål. Domaren Sini Hakala valde att döma inspark, men det blev tuffare och tuffare för hemmalaget att värja sig.

Då matchen kom in i sin sista kvart kom Åland United att komma in i något vi kunde kalla forcering. Man vann närkamper, höll bollen och ville framåt så mycket det gick. Jari Väisänen gjorde något så historiskt som att beordra sitt lag att frångå hela sin filosofi och bara spela på resultat genom att slå bort bollen och sedan låsa fast spelet långt från eget mål.

Lägen började istället uppkomma bakom PKs backlinje. Isabella Mattsson, som kommit in i den 54e minuten serverades bollar av Anna Westerlund och Ode Fulutudilu, men hade inte lyckan med sig i avsluten. I den 78e minuten hade Isabella dessutom en nick på en hörna som Oikarinen kunde rädda genom en fin slängning på mållinjen. Även Olivia Mattsson hade ett skott förbi mål och Shannon Simon satsade på långskott som dessvärre gick över mål bägge tu.

På övertid hade hemmalaget en kontring som slutade med ett skott tätt utanför av målskytten Forsblom och sedan i andra ändan, sekunder senare kom Signy Aarna till ett farligt skott från vinkel som Oikarinen klarade till hörna. Då Sini Hakala blåste för full tid hade hemmalaget vunnit med 1-0 och tagit sig närmare lagen i klungan ovanför dem i tabellen. Åland Uniteds energiska spel, främst i andra halvlek räckte inte denna dag till poäng, trots många målchanser framför allt under de sista 15 minuterna.

Som Samuel Fagerholm sade efter matchen är säsongen ännu lång:

”Det känns förkrossande så här direkt efter. Egentligen gjorde vi inte mycket fel och spelarna gav allt de hade. Vi förlorade ändå. Nu ska vi, som förlorar tillsammans jobba framåt för att nästa helg vinna tillsammans istället.”

Inkommande lördag är det match på WHA. Åland United möter KuPS hemma i cupens semifinal kloickan 17.00. Därpåföljande lördag, den 8e augusti är Nationella Ligan tillbaka. Då spelar Åland United mot FC Honka, igen hemma på WHA.