top of page

Svettig trepoängare när HPS demonen betvingades

Varmt, svettigt och livligt var det på Wiklöf Holding Arena där 762 åskådare, i mycket påhejade av gratisinträdet för Alandia Cup deltagare fick se en riktigt spännande fotbollsmatch under lördagskvällen. En ganska klar hemmaledning krympte ihop och försvann för att sedan uppstå på nytt och säkra tre poäng för Åland United.

Nu, då Nationella Ligan är inne på sin returomgång har de flesta matcher en lite annan prägel än tidigare under säsongen. Lagen känner varandra rätt väl nu och scoutingen gör att man ofta läser av varandra redan före avspark. Sen är det förstås frågan om hur man väljer att använda denna kunskap. Gällande Åland United och HPS finns ju dessutom både längre och kortare historia som lägger ut stegmärkena.

Det stod klart från början att HPS inte kommit till Åland för att titta på de vackra vyerna. Ett böljande spel, med många bollar bakom motståndarens backlinje sågs i början från bägge lag. Man gick friskt in i närkamperna redan från matchstart och Lina Lehtovaara fick använda sin erfarenhet för att hålla matchen så lugn som den kom att bli.

Under första halvlek var det ändå Åland Untied som skulle ha de flesta målchanserna. I den 12e minuten ryckte Dana Leskinen fram från vänster, fint framspelad av Anna Nurmi. HPS målvakt Iina Rautiainen kom emot och lyckades täcka Danas avslut på ett gott sätt. Tre minuter senare hann hon dock inte med, när Dana Leskinen igen, denna gång från höger slog en eminent crossboll längs marken mot bakre ytan. Där fanns Jacqui Hand som sköt bollen i nät och Åland United ledde med 1-0 efter 15 minuters spel. Ett väldigt snyggt och välgjort mål dessutom.

Allt eftersom halvleken fortsatte kom hemmalaget att få mer och mer yta att spela på och kunde dominera matchen. HPS försvarade dock tajt centralt och blev i mycket att fokusera på brytningar och försvar mot de goda bollarna bakom linjen som Åland United fortsatte med under hela halvleken. Jacqui Hand nickade över på en av Taylor Aylmers högklassiga frisparkar och Aada Törrönen fick inte optimal träff på Leskinens inlägg som dock gav ett avslut från bästa målgörarsektor. I den 43e minuten fick dock Aada träff, då hon frispelades av just Dana Leskinen. Ensam med Rautiainen gjordes inget misstag och två minuter innan halvtid ledde hemmalaget med 2-0.

Även HPS hade haft sina lägen. Jessica Kiviaho i Åland Unitedmålet hade tvingats jobba bland annat på Oona Jääskeläinens vändning och avslut, samt på en knivig situation efter Anna-Stina Simonens nickskarv. Nollan hade dock hållits intakt och det såg bra ut inför andra halvlek.

Andra halvlek kom och HPS hade absolut inte gett upp. Man kom med ny formation, pressade högt uppe i banan och lyckades direkt från början lägga spelets tyngdpunkt till Åland Uniteds planhalva. Redan i halvlekens första anfall såg det farligt ut då Neela Antikainen bröt in från höger och avslutade i Kiviahos burgavel, men på yttre sidan.

Viktigt är att framhålla att spelet fortfarande böljade, ofta väldigt snabbt från ena straffområdet till det andra. HPS lyckades dock under andra halvlek få till mer av de element i sitt spel som gör dem farliga. Anna-Stina Simonen sköt tajt utanför mål i den 55e minuten och många närapålägen uppstod som tvingade Åland Uniteds försvar till uppoffrande aktioner. Sen fanns där ju de där hemmaanfallen, som faktiskt blev farligare än HPS påtryckning. Dana Leskinen missade Törrönens inlägg med någon centimeter i den 52a minuten, returbollen plockades upp av Jacqui Hand vars skott räddades av Rautiainen. Fyra minuter senare var Jacqui så när som i skottläge själv igen, men hon valde att spela bollen inåt istället. Riikka Lilja kom åt att skjuta och HPS målvakten tvingades styra bollen över mål till hörna.

HPS jobbade sig dock in i matchen ordentligt. Oona Jääskeläinen sköt in 2-1 i den 58e minuten. På sätt och vis kom målet från en klar himmel, men ändå hade HPS tryck gjort det möjligt att komma nära mål med bollen vid fötterna. Åland United var sedan nära att replikera direkt då Aada Törrönen vände och sköt i yttre målgaveln och Silja Tuominen fick till ett långskott med bra tryck. Dock var det HPS som skulle lyckas en gång till. Jääskeläinen kom in i boxen från vänster och slog ett lågt inlägg mot främre stolpen. Henni Rinkinen var där först på boll och med ett välgjort mål av bortalaget var ställningen mitt i allt 2-2. En klassisk HPS match var alltså på gång.

HPS nöjde sig nu inte med oavgjort då de en gång fått blodvittring. En av matchens stora spelare, Oona Jääskeläinen sköt tajt utanför fem minuter efter det senaste målet. Även Rinkinen, som kommit in i halvtid var aktiv, liksom Anna-Stina Simonen. Bägges skott gick dock över mål, precis som lagkaptenen Aino Lehtinens försök lite senare.

Även hemmalaget fick ny energi av spelarbyten. Riikka Lilja hade kämpat hårt hela matchen och fick komma och vila efter 71 minuters spel. Olivia Ulenius som ersatte förde med sig mycket energi och fräscha ben. Därför var det nästan naturligt att det var just Olivia som fick slå inlägget som sedan ledde till att Dana Leskinen kunde göra 3-2 i den 74e minuten. Dana hade själv just före besegrats av Rautiainen i ännu ett närlägesavslut, men nu fick Dana göra ett mål, förutom de två direkta assists hon mäktat med tidigare under matchen.

Den sista kvarten, eller 20 minutern då domaren lade till 5 minuter, blev sedan en ursinnig strid då HPS in i det sista jagade poäng och Åland United orkade kontra så det svängde i bägge ända. För hemmalaget var Dana Leskinen och Olivia Ulenius, assisterad av Tilda Råtts allra närmast, medan HPS, som höll pressen hög ända till slut kom närmast i den 81a minuten då en hörna via flera spelare till slut hamnade precis utanför Kiviahos bakre stolpe.

En hård fysisk match i sommarvärmen framför årets hittills högljuddaste publik tog slut och Åland United kunde räkna in tre nya poäng. Eftersom både KuPS och HJK vann de också hålls tredje platsen intakt. Nästa helg är det midsommar och spelledigt enligt finländsk (och Åländsk) lag. Den 2 juli är det dags igen. Då osar det om upplägget. HJK borta!

Åland Uniteds lag: Jessica Kiviaho- Anna Nurmi, Senja Salo, Sanni Ojanen, Hailey Whitaker- Taylor Aylmer- Jacqui Hand, Silja Tuominen (79e Anni Hakasalo), Riikka Lilja (71a Olivia Ulenius)- Aada Törrönen, Dana Leskinen (84e Tilda Råtts)