Svettig poäng i medaljkamp

Ett fotbollstalesätt som man brukar svänga sig med är "Kan de göra det en kall januaritisdag i Stoke?". Denna dag gällde det om Åland United skulle kunna göra det en het lördagseftermiddag i Myrbacka. Just på den arenan som troligen varit klubbens tuffaste bortaarena under alla år som gått. Någon enstaka seger har vi fått med oss därifrån, men oftast har oavgjort varit det resultat PK-35 Vanda gett de gånger de själva inte har vunnit. Strävsamt och oavgjort blev det även denna gång i 28 graders värme inför 201 åskådare.

Som väntat tog hemmalaget hand om bollen och trots att man inte riktigt kan uppnå forna tiders tikitakamagi kunde man trycka ner Åland United i försvarsposition utan att ändå vara livsfarliga framåt. Som det ofta är skapade PK-35 Vanda sina främsta lägen genom slarv i bortalagets uppspel. Wilma Forsblom tvingade Lainey Burdett till en räddning vid främre stolpen i 13e minuten och bara en minut senare sköt Netta Koso över på distans. Just ett slarvigt uppspel och därefter lite svagt försvarsspel från Åland United ledde sedan i den 29e minuten till att Reetta Suomela kunde avsluta i nät från bakre ytan sett till anfallets riktning. 1-0 till PK-35 Vanda där.

Utan att på något sätt vara överlägsna hade hemmalaget ändå initiativet efter ledningsmålet och Roosa Bröijer fick testa på att skjuta utifrån i den 34e minuten dock utan att lyckas få till ett resultat. I matchens 37e minut kom Åland United tillbaka in i matchen på ett karakteristiskt vis då Jacqui Hand startade en kontring på Kit Loferski. Kit avancerade till höger och såg Olivia Ulenius som följt med i anfallet och spelade henne framför mål. Olivia gjorde inget misstag och hennes fjärde mål i Nationella Ligan var ett faktum på samma gång som matchen stod 1-1, vilket den gjorde även då domaren Lassi Matilainen blåste för halvtid.

Andra halvlek började blixtsnabbt och bara några sekunder in kom Sarah Troccoli åt att frispela Loferski. Kit kunde ha avancerat längre, men drabbades av situationens allvar och avslutade för tidigt och målvakten Irea Espejo Virtanen kunde täcka målet bara genom att stå rätt. Trots det heta vädret böljade spelet åt bägge håll. Hemmalaget fick Burdett i Åland Unitedmålet att hållas på tårna. Karoliina Autio, Reetta Suomela och Rosa-Tuulia MIkkola med flera utmanade bortalagets försvar och mål med både skott och avslut på närmare håll. Det blev sedan Wilma Forsblom som lyckades då hon efter igen inte helt 100 procentigt boxförsvar av Åland United kunde avsluta i nät och göra 2-1 för de rödsvarta i den 72a minuten.

I den 79e minuten gjorde Åland United hela tre spelarbyten och den sista kvarten (90+4 minuter spelades denna dag i Myrbacka) blev dramatisk och spännande. I den 83e minuten blev det igen Jacqui Hand som agerade maestro då hon magnifikt frispelade Kit Loferski som i sin tur placerade bollen förbi hemmamålvakten och vips var det 2-2.

Jakten fortsatte under matchens sista minuter då bägge lag var intresserade av de tre poäng som fanns att vinna. Jacqui Hand kom fri i den 85e minuten, men målvakten Espejo Virtanen var mycket lyckosam med sin utrusning och kom i vägen för bollen innan Jacqui kunde komma vidare in i straffområdet. På samma gång kom PK-35 också att hota, då Lainey Burdett tvingades rädda ett skott till hörna. Hörnan i sin tur tog sedan i stolpen och mycket hjärta krävdes av bägge lag för att hålla siffrorna vid 2-2. Så slutade också matchen och ingendera fick de tre poängen med sig, utan man fick ta en var. Detta betyder att PK-35 Vanda fortfarande ligger trea i tabellen och tre poäng före Åland United som parkerar fjärde. Nästa helg avgörs grundserien då Åland United möter Honka hemma på Wiklöf Holding Arena och PK-35 Vanda åker till Rönnbacka för att möta det andra PK-35. Förutsättningarna då är följande. Förlorar PK-35 Vanda medan Åland United vinner, då går ÅU in som trea och PK-35 Vanda blir fjärde, annars står placeringarna som de är nu in i Mästerskapsserien som inleds den 10 september.

Steve Beeks har sett mycket under sina år och kan inte heller nu annat än att respektera resultatet: "Det finns så många om och ifall. Nu blev det oavgjort och vi har ännu en chans att lämna grundserien som trea."

Åland Uniteds lag: Lainey Burdett- Pille Raadik (79e Helena Bozic), Sanni Ojanen, Anna Westerlund, Monica Hagström- Jacqui Hand, Sarah Troccoli, Olivia Ulenius (79e Aada Törrönen), Margarida Sousa (79e Signy Aarna), Riikka Lilja (65e Rebekka Frederiksen)- Kit Loferski