Surt avslut på hyfsad match hemma mot KuPS

Det hände igen. Åland United spelade mot KuPS och det blev dramatiskt värre. Väldigt sällan har det varit på annat sätt då dessa två mötts i Nationella Ligan eller cupen under de senaste åren. Även denna gång avgjordes matchen på övertid. Förtjusande 155 personer hade valt att se två av landets bästa fotbollslag göra upp under denna soliga söndagseftermiddag, långt innan middagstid!

Bortalaget tog i början av matchen tag i taktpinnen och radade upp målchanser till följd av ett stort bollinnehav redan från start. Lavdjie Begolli fick stå för det första avslutet redan i den andra minuten, men bollen hamnade på måltaket av Matilda Nurmis bur. Tre minuter senare var det igen Begolli som kom till skott, efter ett vackert och kontrollerat KuPS anfall. Skottet, från straffområdesgränsen ungefär var lågt och välriktat. I mål gick det och innan man riktigt hunnit förstå att eftermiddagen börjat var det 0-1 till gästerna.

Första halvlek fortsatte i mycket med Kuopiolagets bollinnehav. Åland United jobbade starkt i försvaret och kom även mera fram med bollen än till exempel förra veckan, eller i cupmatchen mot KuPS för nästan en månad sedan. Det var gästerna som hade de flesta målchanserna. Oona Sirén fick två lägen. Anni-Maija Kauppila fick ett, precis som Aino Kröger. Alla dessa, precis som Anni Hartikainens skott gick antingen utanför målramarna eller i händerna på Matilda Nurmi. Emmi Sirén kom närmast mål då hennes skott i den 35e minuten tog i stolpen.

Då var ställningen redan 1-1. I den 26e minuten fick Åland United en hörna, som slogs av Monica Hagström. I högen framför Vera Varis i KuPS mål var det Sanni Ojanen som kom åt att nicka på mål, och in gick den ju, bollen. I 37e minuten var det dessutom nära en hemmaledning då Aada Törrönen fick avsluta på nära håll efter förspel av Kit Loferski och Sarah Troccoli. Aadas styrning tog dock på en försvarare och bollen hamnade i famnen på Varis.

Då man lite trodde att första halvlek skulle sluta oavgjort slog KuPS till igen. Anni-Maija Kauppila fick slå in bollen två gånger, då Pille Raadik blockade förtjänstfullt. Andra gången kom den in framför mål och där mötte Begolli hungrigt och slog in 1-2 i den 42a minuten. Halvtidsresultatet var just detta då domaren Sini Hakala blåste i sin pipa.

I halvtid visade Steve Beeks på sin magnettavla hur Åland United skulle kunna ta sig in i matchen, som man faktiskt inte hade varit ute ur ens. Denna kamp var fullt realistisk att vinna menade han och laget samtyckte. I andra halvlek sedan lyckades hemmalaget stå upp, pressa och även föra spel på ett sätt man hade förberett. I den 51a minuten var det nära kvittering, då Kit Loferski serverade Hagström i straffområdet. Monnis skott hamnade dock mitt i målet och Vera Varis löste situationen genom att helt enkelt stå rätt.

Hela andra halvlek blev en tuff historia. KuPS var klart och tydligt tagna av stundens allvar. Åland United kände vittring på nåt bättre än en hedersam förlust. Närkamperna var hårda och anfallen rikliga. Matchens huvuddomare hade stora svårigheter att riktigt hänga med i tempot och till all lycka uppstod inga större skador, trots sena efterslängar och grinighet till följd av oklara domslut. Inbytta Gentjana Rochi kom till sitt enda avslut i matchen då hon i den 59e minuten sköt stenhårt på mål, dock mitt i och i händerna på Matilda. I den 63e minuten kom Helena Bozic åt att nicka på mål efter en hörna och nära var det 2-2 redan där.

2-2 blev det också sedan. Så sent som i 85e minuten då nyinbytta Signy Aarna fick sin första bollberöring. Monica Hagström slog en briljant öppnande passning över även hon inbytta vänsterbacken Anna Nurmi. Kit Loferski var inte sen att löpa och hon kom sedan åt att spela in framför mål där den rutinerade målgöraren Signy kunde avsluta förbi Varis och till ett mål de allra flesta trodde skulle ge vardera laget en poäng.

Nu blev det annorlunda. Under de två tillagda minuterna i slutet av matchen kom KuPS på ett kontringsanfall där ytterbacken Nanne Ruuskanen plötsligt kom rättvänd och fri cirka 25 meter från mål. Skottet var inte jättebra, men det gick på mål. Där hade sedan Matilda otur och bollen rullade olyckligt över linjen och ännu ett osannolikt matchslut mellan Åland United och KuPS hade fått se eftermiddagens ljus. 2-3 till KuPS och Nationella Ligans hittills mest dramatiska match (HPS-NJS får ursäkta) hade spelats på Wiklöf Holding Arena.

KuPS leder ligan med fulla poäng. Åland United ligger bland de tre sista, tillsammans med ONS och Honka på noll poäng. Nu ska vi minnas att allt bara har börjat. Om två veckor, lördagen den 16/4 klockan 18.00 är det dags för nästa hemmamatch på Wiklöf Holding Arena. Åland United möter då NJS och efter dessa tuffa toppmöten blir detta en helt annan utmaning att lösa. Häremellan spelas det landskamper och en del av Åland Uniteds trupp kommer då att vara i elden. Lycka till med detta och alla supportrar önskas även välkomna till vår arena då på påsken. Ät gärna middag lite tidigare så hinner ni till matchen. Eller satsa på att äta korv på plats. Det kommer att bli roligt ska ni se!

Steve Beeks var förstås besviken över den tappade poängen. Dock framhöll han det allra väsentligaste:

" Vi bjöd upp till en god kamp i dag. Detta var så mycket närmare det vi vill ha av vårt spel, fastän inte alls fullständigt. Vi är ett lag. Vi vinner tillsammans och förlorar tillsammans. I dag förlorade vi, men det kommer vi inte att göra alla gånger. Nästa gång vi möter KuPS kommer vi att försöka vinna dem igen!"