top of page

Superdramatisk semifinal gav plats i cupfinalen

För andra gången i historien spelar Åland United final i Finlands Cup. I fjol var första gången det begav sig, då vi förlorade snöpligt mot HJK med uddamålet. Den 4e oktober har vi nu en ny chans. Lördagens semifinal på WHA hörde helt säkert till de mest dramatiska matcher som någonsin spelats på åländsk mark slutade i en seger för Åland United efter närmare 130 minuter fotboll och 13 straffsparkar.

Första halvlek var dock gästernas. KuPS, under ledning av Ollipekka Ojala inledde som väntat med en rak offensiv och tufft närkampsspel. I den 7e spelminuten hade redan Aino Kröger och Gentjana Rochi haft varsitt avslut dels på Anna Tamminen, dels över mål. KuPS verkade alltid farliga på offensiv planhalva och Åland Uniteds speluppbyggnad kom att bli stressad på samma gång som man inte riktigt kom rätt i pressen. Bortalaget fick därmed tid att mata bollar framåt och ÅU låg ofta lite långt ifrån i försvaret över hela planen.

I den 11e minuten blev det sedan mål. Aino Kröger fick en lite halvdan inspark rakt på sig och fyrade av en rökare i bortre krysset och straffade Åland United genom 0-1. Därefter låg man fortsatt på. Gentjana Rochi vände och vred. Många skottförsök blockades av Anna Westerlund och Pille Raadik, men vissa gick ända fram till mål. Först efter cirka 20 minuter kom Åland United lite i fas med sitt eget passningsspel och kunde hålla bollen lite längre. Dock var det KuPS som fortsatt var de farliga. Rochi, Saana Hartikainen och Kröger hade alla lägen, men Anna Tamminen och försvarslinjen kunde hålla målet rent.

I den 34e minuten blev det sedan 0-2 då Rochi klockrent slog in en straffspark efter en sen tackling i straffområdet. Klockorna klämtade illavarslande för Åland United under de sista tio minuterna av första halvlek då även Lavdjie Begolli nästan gjorde ett mål till. Anna Tamminen kunde rädda genom att sträcka ut sig i full längd. ÅUs egna chanser började uppkomma först på övertid.

Ett matchavgörande, som det skulle visa sig, agerande av Ode Fulutudilu i den 45e minuten då hon vann boll mitt på planen och sedan drev den mot fyra motspelare i 50 meter innan hon slutligen revs ner precis utanför straffområdet ledde till frisparken som sedan skulle förändra matchen. Anni Miettunen slog frisparken precis under ribban och KuPS målvakt Emma Immonen tippade bollen över ribban till hörna. Hörnan i sin tur ledde till en retur som Monica Hagström med halvlekens sista spark satte i nät och reducerade till 1-2.

I halvtid dirigerade Samuel Fagerholm om laget en del. Det var semifinal och bara jakt på seger kunde vara acceptabelt. Man skulle nu effektivare pressa KuPS tillbaka och använda de ytor som faktiskt fanns på planen. Därmed blev också andra halvlek en helt ny historia.

Först höll det på att gå snöpligt då Rochi kom i skottläge och Anna Tamminen igen fick stå stadigt. Därefter gled initiativet mer och mer över på hemmalaget. Shannon Simon serverade Ode Fulutudilu ett dubbelläge som inte bar frukt. Åland United fick mera och mera ytor att spela framåt och framför allt högre upp i banan än tidigare i matchen. Sedan i 56e minuten skedde en beklaglig händelse i Åland Uniteds straffområde i samband med en hörna, då KuPS mittbacken Mckenzie Grossman skadade knät och fick föras med ambulans till sjukhuset. Åland United önskar henne ett snabbt tillfrisknande. Det hela gjorde ändå sitt till för matchbilden och KuPS stod allt lägre och lägre medan Åland United dominerade mera och mera.

Närmast mål kom Monica Hagström som i den 68e minuten träffade stolpen från nära håll. Ode Fulutudilu hade själv två avslutslägen och Åland United förde spelet mestadels på KuPS planhalva. De gulsvarta var dock väldigt giftiga i sina kontringar och trots att hela hemmalaget slet och jobbade bakåt kom såväl Rochi som Begolli till farliga lägen, dock utan mål som följd. På grund av Grossmans skada och de spelarbyten som gjordes hade ca 7 minuter lagts till på den andra halvleken av domaren Ifeoma Kulmala. Att trägen vinner visade Emelie Johansson då hon i minut 90+4 kom åt att rulla in 2-2 bakom Immonen och därmed säkra förlängning.

I förlängningen var det ett inspirerat Åland United mot ett trött, men hårt kämpande KuPS. Saana Hartikainen kom åt att nicka på en hörna 3 minuter in och till hela Åland Uniteds lättnad gick bollen knappt över mål. Sedan var det nog hemmalaget för hela slanten, med både målmedveten attack och uppoffrande arbete bakåt. Rosa Maria Herreros Ossorio, Anni Miettunen, Signy Aarna, Ode Fulutudilu och Isabella Mattsson kom alla på avslut, men då halvtimmen var spelad stod det fortfarande 2-2.

Sedan 1970 talet har denna typs matcher ifall av oavgjort ännu efter förlängning avgjorts med straffsparkstävling. Så blev det alltså denna kväll på WHA också. Straffsparkstävlingar avgörs genom goda målvaktsingripanden och misslyckade avslut. Vid grundomgångens fem straffar hade Anna Tamminen en och Emma Immonen räddat två, medan en straff hade gått i ribban. Ode Fulutudilu satte bejublat sin straff och det betydde att KuPS ansvar vilade på före detta Åland Unitedspelaren Kaisa Kotka. Vänsterfotade Kaisa tog en väldigt rak ansats och drämde bollen över mål och på samma gång Åland United till cupfinal.

Härliga scener utspelades både på planen bland hemmalagets spelare och ledare och också i publiken som nästan (!) uppgick till 300 personer denna varma sommarafton. Åland United är alltså i cupfinal. Där kommer man att få möta TiPS som likaså i går besegrade PK 35 Vanda i sin semifinal med 2-0. Finalen kommer nu att spelas antingen i Mariehamn eller i Vanda, beroende på en lottning som FBF kommer att företa någon gång snart.

Hösten innehåller alltså saker att se fram emot. Nu närmast förbereder sig Åland United på att fortsätta Nationella Ligan inkommande lördag, hemma på WHA mot FC Honka.