top of page

Supercup avslutar hemmasäsongen på lördag

Då redan klara ligasegrarna och Finländska mästarinnorna KuPS från Kuopio gästar nybakade cupmästarna Åland United på Wiklöf Holding Arena kan vi med fog kalla matchen för en inofficiell supercup. Vem är bättre, ligasegraren eller cupsegraren? Ett klassiskt dilemma!


KuPS har klampat genom årets Nationella Liga likt Stora bocken Bruse! Inte mycket har kunnat stoppa Ollipekka Ojalas vältränade maskin som dessutom har öst in mål. Ligasegern säkrades i mjukisdräkt i samband med förra omgången då PK-35 Vanda på övertid slog in 1-1 mot HJK. Säsongens stora mål för de gulsvarta har dock varit WUCL spelet, där man tog sig så nära topp 16 som det bara gick. Bara någon liten minut före slutet av den andra matchen mot österrikiska St Pölten släppte man in ett välgjort, men snopet mål som förde österrikiskorna till de stora arenorna denna höst och vinter. Man kunde tycka att KuPS säsong i praktiken slutade där. Så är dock inte fallet. Vi vet ju att Åland United vann cupfinalen mot HJK och inte KuPS. Dem besegrade man ju på Wiklöf Holding Arena i kvartsfinalerna tidigt i våras efter straffläggning. Så i direkt avgörande matcher har Åland United ett övertag. Detta vill man garanterat ändra på i Supercupen denna lördag.


Förutom i cupkvartsfinalen har lagen mötts två gånger hittills i år. I den andra ligaomgången, igen i Mariehamn såg det ut att bli oavgjort då Signy Aarna gjorde 2-2 i den 85e minuten men i matchens sista minut släckte Nanne Ruuskanen lyckosamt lampan för hemmalaget genom ett 2-3 mål och 3 poäng åkte med ett väldigt lyckligt Kuopiolag hem till just Kuopio. Precis där, på Väre Areena i juni möttes lagen en gång till. Den gången blev det inte mycket att berätta för barnbarnen i bortalagets läger. KuPS var klart bättre och vann med hela 4-0. Nu är det alltså dags igen. KuPS har säkrat mästerskapet och Åland United jagar brons.


KuPS har alltså dominerat hela säsongen och målskyttarna Rochi och Begolli har prenumererat på mål. Lavdjie Begolli är skadad och kommer inte att spela på lördag. KuPS har dock en bredd att lita på visade man i WUCL spelet. Fanny Söderström har etablerat sin plats som första målvakt. Gabriella Cuevas har haft skadeproblem, men Nanne Ruuskanen och mittbacksvikarier som till exempel Liina Nora klarar det galant bakom årets suverän och kanske bästa spelare i Nationella Ligan Emma Peuhkurinen. En annan spelare att hålla ögonen på är ytterbacken, som i fjol spelade ytterforward Anni Hartikainen. KuPS flödar av fysik, spelenergi och kvalitet. Räcker detta för att vinna en inofficiell supercup i Mariehamn?


Åland United har tränat på efter cupfinalen och den tredje segern i rad. Sanni Ojanen, Riikka Lilja och Signy Aarna har varit iväg med sina landslag, men är mot slutet av veckan tillbaka och laget blir intakt. Lite skade- och hälsoproblem finns hos Jacqui Hand och Olivia Ulenius. För övrigt, förutom Louise Andersson förstås, har Steve Beeks kunnat operera med hela spelartruppen. Läget är så delikat att om HPS skulle slå PK-35 Vanda, som de faktiskt gjorde senast de möttes på HPS hemmaplan, och Åland United skulle vinna mot KuPS, då är bronsmedaljerna klara. Även ifall HPS inte klarar biffen finns alla bronschanser kvar för Åland United hur det än går. I så fall avgörs det hela i Myrbacka nästa vecka. Men nu vore det dags att ta en trepoängare av KuPS och på samma gång vinna den inofficiella Supercupen.


Vi hoppas att så många det bara går kommer till Wiklöf Holding Arena denna lördag. Matchen börjar kl 17.00. Redan kl 16 kan man köpa pytt i panna och sedan bjuder Ömsen på inträdet, så det är gratis att komma till denna match som sponsoreras av Veritas, Kan man, vilket Gud förbjude, inte komma till platsen kan man se det hela, antingen i YLE 2, Yle Arenan eller på Ruutu+, givetvis direktsänt.146 visningar

Commentaires


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page