Storseger, hattrick och tre ligadebutanter på Wiklöf Holding Arena denna Påskafton

Det gällde att få en öppning och att ta de första poängen i årets Nationella Liga. Det gällde också att tjusa den allt kräsnare åländska fotbollspubliken och att vända den nedåtgående trenden i publiksiffror. Denna gång var det 185 lojala och tacksamt mottagna åskådare som valde nationell elitfotboll istället för Påskfirande, middag eller vad det nu är man väljer. Endast bottenlaget Honka, i sin trånga reservarena på tredje våningen inomhus hade lägre siffror. Men som sagt, ett stort tack till alla som faktiskt kom denna kväll.

NJS hade inlett ligaspelet med fart och fläkt. 3-3 mot HPS och en trots allt knapp förlust (0-2) hemma mot PK-35 Vanda hade gett dem vind i seglen. Nu skulle man ställas mot sin första riktiga stora utmaning då man dels fått resa över havet, dels skulle ställas mot Åland United. Det blev en väldigt tung kväll för bortalaget denna lördag.

Redan i matchens inledning kom Sarah Troccoli åt att avsluta, dock lite förbi mål. Den första halvtimmen av matchen fördes mer eller mindre helt och hållet på NJS planhalva. Första gången som Åland Unitedmålvakten Lainey Burdett rörde bollen var då 24 och en halv minut hade spelats och hon fick en bakåtpassning. Det berättar en del om bollinnehavet och spelfördelningen i första halvlek. Monica Hagström hade haft en par chanser och Troccoli hade återigen skjutit förbi innan det sedan faktiskt blev mål. I den 26e minuten vände Olivia Ulenius ut Hertta Lammio på sin vänsterkant och serverade ett hårt och lågt inlägg som Sonja Ferm, den inlånade målvakten från Honka tappade. Kit Loferski var snabbt på bollen och förpassade den i nät. Precis efter det kom Troccoli igen åt att avsluta, efter ett fint anfall då Hagström serverade Loferski som slog ett långt inlägg där Ulenius mötte med huvudet och slog in bollen framför mål. Sonja Ferm var dock med på noterna denna gång. Värre gick det för henne i 30e minuten då hon inte kunde hålla Loferskis skott och Aada Törrönen gled in returen till 2-0.

Spelövertaget för hemmalaget var mer eller mindre konstant. I den 37e minuten pressade Kit Loferski och Aada Törrönen högt. Då Pinja Eklunds bakåtpassning blev för lös var Loferski snabb att leverera och 3-0 satt där. Bara tre minuter senare fullbordade Loferski sin hattrick då hon med bakfoten styrde in ett inlägg från vänster. Bakom förarbetet stod igen unga åländskan Olivia Ulenius.

Med 4-0 i halvtid kunde Steve Beeks komma in på lite mera filosofiska aspekter i halvtidsdiskussionen. Han konstaterade att fotboll är ett spel som betonar respekt. Att respektera sin motståndare innebär att man gör allt vad man kan för att spela på sin bästa nivå och ifall det ges utrymme att krossa dem, då gör man det.

Nu är ju ordet att "krossa" en väldigt negativ term, men visst körde Åland United över sin motståndare denna kväll. NJS kämpade tappert och Sonja Ferm hade en väldigt svettig afton i målet. Kit Loferski attackerade hejvilt och hade många lägen, precis som Monni Hagström och även Aada Törrönen. Det blev ändå inhopparen Signy Aarna som fick göra 5-0 då hon nådde högst på ett inlägg från Helena Bozic. Signy seglade i luften och nickade bollen bakom den desperat jobbande Ferm i den 53e minuten. 6-0 blev det sedan i minut 62 då Monni Hagström nätade direkt på frispark efter att Loferski blivit nedgjord just utanför straffområdet.

Chanserna följde på varandra. NJS enda skott på mål kom i den 73e minuten. Peppi Pisiläs avslut togs dock lätt hand om av Lainey Burdett, som för övrigt debuterade i Nationella Ligan denna dag. Även övriga debutanter fick man se. Nyförvärvet Netta Hanhimäki kom in i den 63e minuten och debuterade därmed även hon i den högsta ligan i detta land. Senare, i 78e minuten kom åländska Minna Kurtén att få göra sitt första inhopp i denna liga hon med. På samma gång byttes även Milla Rosenberg in. För Milla var det dock andra gången, då hon i juni 2020 fått göra några minuter borta mot TPS. Roligt att se både återväxt och nyförvärv få komma in i ligaspelet.

7-0 skulle det sedan bli. Riikka Lilja serverade i den 80e minuten Signy Aarna så hon kom i friläge. Signy som åter fått flyt i avsluten gjorde inget misstag, utan placerade bollen bakom Sonja Ferm med all den rutin hon skaffat sig både i den Nationella Ligan och i Estlands landslag där hon redan spelat över 100 landskamper.

Lotta Vuorio visslade av matchen i siffrorna 7-0 och Åland United klättrade till femma i serietabellen, åtminstone för stunden. Söndagens Ilves-PK-35 match kan komma att ändra på just den placeringen. Dock är vi på gång nu. En viktig seger och bra med många mål. Nästa helg spelar Åland United borta i Helsingfors mot HPS och på Valborgsmässoafton är det hemmamatch igen, mot ONS.

Steve Beeks hade inte så mycket att säga efter matchen, men framhöll så klart att det var bra med tre poäng:

"Det är roligt att vinna så klart. Perfekt läge att fira helg på stugan nu en dag. Snart är det ny arbetsvecka och nya poäng att jobba för."

Åland United önskar alla en Glad Påsk från och med soluppgången på söndag. Välkomna tillbaka alla som var på Wiklöf Holding Arena denna kväll och alla andra också, som kommit tidigare år då det spelats om ära och medaljer. Det är nu ni behövs!