Stabilt 2-0 på Morsdagsafton

Kvällen innan Morsdag spelade Åland United en riktigt hyfsad match i Nationella Ligan mot PK-35 från Helsingfors. Förutsättningarna var ju att ligafyran mötte ligafemman och vinnaren kunde få vittring på topp tre under de närmast kommande veckorna.

120 personer hade valt att komma till Wiklöf Holding Arena denna soliga kväll i början av maj. De fick se en ganska harmonisk, om än stundtals lite hafsig fotbollsmatch mellan två bra lag. Under de första 10 minuterna studsade och flög bollen hit och dit till följd av bägge lags lite snabba hantering och ivriga försvarsspel. Tempot blev lite högre än strukturen medgav och trots några goda sekvenser i bägge ända tog det till 12e minuten innan något mera farligt i positiv mening kom till. Jacqui Hand avlossade ett skott på distans, men bollen flög över PK-35 målvakten Nea Vidgrens mål. I 21a minuten var det igen Hand som drev fram och sköt hårt. Bollen gick mellan ramarna denna gång, men Vidgren stod rätt och kunde rädda.

Åland United pressade ner spelet på PK-35s planhalva allt mer. Bortalagets tajta och uppoffrande försvar gjorde det svårt att skapa chanser, framför allt då man ofta höll i bollen lite för länge och därmed hamnade i tidsnöd. PK-35 stod i sin tur för några snabba kontringar, som aldrig dock kom fram till målchans. Det var med långskott man fick lov att försöka. Elisa Ikonens vänster i den 27e minuten flög in under Lainey Burdetts ribba, men ÅU målvakten hann upp och petade bollen till hörna.

I 41a minuten tvingades Åland United till ett byte då Monica Hagström bars av planen. Rapporter säger att hennes vrist är stukad och undersökningar om hur allvarlig skadan är sker inom de närmaste dagarna. Troligen är inget av i alla fall och vi hoppas få se Monni på planen igen snart.

Precis före halvtid kom första halvleks kanske bästa chans då Sarah Troccoli krutade på en motboll från 18 meter. Vidgren lyckades rädda också denna kanon och då inte Emilia Kupsanen heller kom att näta på kontringen blåste domaren Minka Vekkeli av första halvlek i ställningen 0-0.

I halvtid poängterade Steve Beeks vikten av att inte hela tiden vända och själv flytta bollen, utan att spela upp, tillbaka och välja rätt passning med färre beröringar. Riktigt perfekt satt det inte i andra halvlek heller, men sakteligen blev spelet mer harmoniskt. Bortalaget fick dock första målchansen då Nora Lehto vände inne i offensivt straffområde. Skottet, som dämpades av Sanni Ojanen gick dock i famnen på Burdett.

Åland United hade mera boll. PK-35 försvarade bra och kontrade farligt. Med halvtimmen kvar att spela, i den 61a minuten slog Riikka Lilja en frispark utifrån vänster. Bollen flög över hela klungan i straffområdet och hamnade hos Anna Westerlund som kontrollerade den och sköt mot bakre hörnet. Vidgren kastade sig men kunde inte stoppa skottet och 1-0 till hemmalaget var det där.

Vind i seglen, trots att man spelade i motvind, fick Åland United i och med ledningsmålet och allt mer målmedvetet anfallsspel kom i dagen. Helena Bozics farliga inlägg resulterade så när i ett farligt avslut vid framstolpen, men Vidgren stod rätt och Sarah Troccoli gjorde inte mål den gången. Minuten senare, i den 65e minuten däremot sjöng nätmaskorna. Jacqui Hand pressade till sig en boll ute till vänster. Hon avancerade sedan mot straffområdet, vände ut två försvarare och avslutade med ett skott i mål vid främre ytan. Ett vackert och högkvalitativt agerande av Jacqui. 2-0 och hennes andra mål för Åland United.

PK-35 fortsatte, som lagets adelsmärke kräver, att spela sitt spel och försöka kämpa in sig i matchen. Åland United i sin tur kunde allt mer förvalta faktum att man ledde och nu såg vi stundtals riktigt lugnt och organiserat passningsspel från hemmalaget. En par-tre lägen fick man också till där under den sista halvtimmen. Kit Loferski skarvade och sköt centimeter utanför. Jacqui Hand sköt igen utifrån och tvingade Vidgren till en svettig räddning då bollen gick till hörna. Dana Leskinen i sin tur fick bollen förbi Vidgren, men den rensades på PK-35s mållinje.

Inga fler mål blev det, men i sanningens namn en riktigt trevlig fotbollsmatch i Nationella Ligans 6e omgång. 2-0 till Åland United denna afton. Steve Beeks var nöjd, trots att det så klart sällan eller aldrig är fråga om perfekta prestationer:

"Visst hade vi detaljer som borde bli bättre. Visst värderar vi fel i olika situationer. Vi vann dock en match som vi ska vinna mot ett hyfsat motstånd. Vi kan ta helg med gott mod och sedan fortsätta jobba nästa vecka".

Nästa vecka är det Ilves borta i Tammerfors som gäller. Helgen därefter, lördagen den 21/5 är det sedan ånyo dags för hemmamatch. Det blir igen ett PK-35 som gästar oss då. Nämligen PK-35 vanda.

Åland Uniteds lag: Lainey Burdett- Helena Bozic, Sanni Ojanen, Anna Westerlund, Pille Raadik- Jacqui Hand, Monica Hagström (41a Dana Leskinen), Sarah Troccoli, Riikka Lilja (81a Olivia Ulenius), Kit Loferski (81a Signy Aarna)- Aada Törrönen (59e Margarida Sousa)