Snöplig start i cupen

Damernas Finlands Cup började för Åland Uniteds del borta i Myrbacka denna söndag. I och med ovädret hade hemmalaget, förra höstens finalmotståndare i denna samma tävling, PK-35 Vanda fått flytta matchen inomhus och i Myrbackahallen spelades sedan utan publik i och med coronarestriktionerna.

Man kan säga att de första 25 minuterna bjöd på ganska stor dominans av bortalaget. Trots lite småtaffligt passningsspel så här tidigt i säsongen kom Sarah Troccoli, Signy Aarna och Monica Hagström till avslut som dock saknade riktning och även en del skärpa. Kit Loferski visade vid en par tillfällen att hon kommer att bli en farlig forward detta år, men Velma Oikarinen i Vandamålet stod stadigt. Närmast lyckan kom Margarida Sousa i den 16e minuten som sköt på distans. Oikarinen fick kasta sig riktigt ordentligt för att kunna rädda bollen från att gå in i vänstra krysset.

Sedan i den 27e minuten skedde plötsligt en avgörande vändning. PK-35 Vanda anföll längs sin högerkant med Eerika Appelqvist och Rosa-Tuulia Mikkola vid initiativet. Man kom hela vägen till inlägg och i boxen var sedan Karoliina Autio, som även i fjol släckte Åland Uniteds segerdrömmar i den första matchen för säsongen, framme och kunde styra in bollen i mål. 1-0 till hemmalaget där och sedan var det för de rödsvarta att utnyttja sin främsta kvalitet som lag, förmågan att hålla i bollen. Under den sista kvarten var det PK-35 Vanda som kom närmast mål. Mikkola sköt över i den 40e minuten och i den 44e var det Wilma Forsblom som skar in från höger och sköt ett farligt skott som ÅU målvakten Lainey Burdett räddade till hörna.

Andra halvlek började sedan med dunder och brak. I den 47e minuten kom igen ett inlägg från Åland Uniteds vänstra försvarskant. Vilma Hakala fick både tid och utrymme att möta med kraft vid bakre ytan och 2-0 till PK-35 Vanda var det där redan. Åland United hade dock inte åkt genom stormen för att lägga sig pladask. I den 49e minuten klämde Signy Aarna till och bollen flög i en båge över Oikarinen in i mål till 2-1.

Glädjen för bortalaget blev dock kortvarig. Ella Koivu löpte på en boll bakom Åland Uniteds backlinje. Burdett kom ut, aningen sent och Koivu föll tillräckligt övertygande för att Sini Hakala skulle peka på straffpunkten. Där var det sedan ingen större match för Wilma Forsblom att utöka till 3-1 i den 50e minuten.

Matchens karaktär, som en väldigt avgörande match för fortsättningen i cupen gjorde det hela rätt desperat. Åland United försökte både pressa aggressivt och få spelet till offensiv tredjedel. Ett mycket positivt inhopp fick vi se då unga Olivia Ulenius steg in i 59e minuten. Olivia utmanade flere gånger och lyckades, förutom ett avslut från vinkel, där Oikarinen täckte väl även vinna både frisparkar och hörnor till laget. Just på frispark blev det sedan också mål i den 69e minuten då Monica Hagström slog ett hårt inlägg som ingen fick träff på, men nog skapade yrsel med genom löpningar, så att bollen helt enkelt gick in i bortre burgaveln. 3-2 med 20 minuter kvar betydde jakt. Dessvärre kom Åland United inte längre än ett skott över mål av Margarida Sousa och ett bortdömt offsidemål i den 81a minuten.

När Sini Hakala efter 3 minuters stopptid blåste av matchen hade alltså hemmalaget PK-35 Vanda vunnit och tagit ett stort steg mot kvartsfinalerna. I de 6 grupperna går gruppsegraren och de två bästa tvåorna vidare. För Åland Uniteds del gäller det alltså nu att vinna de två kommande hemmamatcherna mot VJS och HJK F18, helst med så stora siffror som möjligt på samma gång som man får hoppas på gynnsamma resultat i de övriga grupperna.

Steve Beeks var så klart inte helt nöjd med dagen:

"Vi försvarade klumpigt vid en par tillfällen och de gjorde mål väldigt effektivt. PK-35 Vanda är ju kanske det laget i Finland man allra minst vill hamna på förlust mot, då de gör sin grej med att hålla bollen väldigt bra. Jag är rätt besviken över att vi, trots att vi hade alla förutsättningar inte skapade fler och farligare chanser än vad vi gjorde i dag."

Inkommande lördag fortsätter cupen för Åland Uniteds del. Klockan 17.00 På Wiklöf Holding Arena tar vi emot VJS, som till vardags spelar i Damernas Etta. Inget är över före den feta damen har sjungit. Stöd Åland United nu, då vi behöver det så här redan i februari!!!

ÅUs lag: Lainey Burdett- Helena Bozic (72a Aada Törrönen), Sanni Ojanen, Anna Westerlund, Dom Bond-Flasza (86e Pille Raadik)- Monica Hagström, Margarida Sousa, Sarah Troccoli, Riikka Lilja- Kit Loferski, Signy Aarna (59e Olivia Ulenius)