top of page

Sent avgörande gav seger mot HPS

Det är inte alltid lätt i fotboll och lördagens bortamatch på Åggelbys Mustapekka Areena i Helsingfors tvingade Åland United att jobba hela 90 minuter för att få med sig 3 poäng mot HPS. Med det sagt behöver vi också nämna att bortalaget höll i taktpinnen från början till slut, men att hemmalaget sprattlade emot med all sin egen kompetens och det hela blev en tuff historia.

Rent chansmässigt var det nog Åland United som redan från början tryckte på och förde spelet på HPS planhalva. Därmed hade man ofta kort väg till mål, men svårigheten låg i de uppoffrande försvarande HPS spelarna med målvakten Jessica Kiviaho i spetsen. Monica Hagström och Dana Leskinen hade avslut som Kiviaho räddade i början av matchen, medan HPS långskott av Julia Haikonen var ett tecken på att man nog kontrar då man har läge även i hemmalaget.

I den 13e minuten stack Dana Leskinen in en boll till Cassandra Korhonen i straffområdet. Kiviaho kom emot och efter en par returer hamnade bollen till hörna. 5 minuter senare bjöds Åland United på en riktig kalldusch då en oprovocerad felpass hamnade i fötterna på Hanna Onufriew nära eget mål. Onufriew tog chansen och hela Åland United, som var på väg mot anfallsformation kunde bara se bollen gå i mål. 1-0 till hemmalaget var det och en lång uppförsbacke kunde skönjas.

Fortsättningsvis var det nog Åland United som höll bollen. Den massiva possessiondominansen kunde dock inte leda till mål under första halvlek, dels på grund av oflyt, dels på grund av slarv eller felaktiga beslut med boll. Sen får vi ge HPS erkännande för sin kamp också. Till halvtidsvila gick man i hemmaledning 1-0.

Andra halvlek blev lite bättre ur Åland Uniteds synvinkel. Fortsättningsvis gjorde HPS det svårt och riktigt klara linjer i offensiven saknades. Denna dag var till exempel de vanligen så farliga fasta situationerna väldigt tama. I den 56e minuten blev det dock äntligen mål. Monica Hagström spelade ut till Anni Miettunen till vänster. Annis inlägg nådde Cassandra Korhonen som fick avsluta två gånger då Kiviaho räddade första bollen. Med vilja tryckte Cassandra dock in returen och 1-1 var det där.

HPS gav sig inte. Speciellt Piipa Kämppi var farlig och kom en par gånger till avslut, som dock en rättplacerad Christina Dineson kunde täcka. Åland United tryckte dock framåt för ett ledningsmål. Sarah Troccoli hade ett långskott som Kiviaho lyckades tippa i ribban och sedan själv liggande kunde rensa bort. En hörna rensades på linjen av hemmaförsvaret och Cassandra Korhonen kom fri från vinkel. Inga mål dock och kampen fortsatte.

Sedan, i den 80e minuten fick man till det förlösande 1-2 målet. Sanni Ojanens djupledsinlägg fann språngnickande Sarah Troccolis huvud och Kiviaho nådde bollen bara med fingertopparna. I nät gick den och det blev för bortalaget att säkra segern under de 10 sista minuterna. HPS i sin tur ville ju åt poäng, så en par chanser på slutet öppnades för Åland United. Dana Leskinen lyckades inte chippa över Kiviaho som var långt ute från sin linje och Korhonen drämde ett avslut från närhåll rakt på HPS keepern.

En skön signal från domaren Lotta Vuorios visselpipa förkunnade att dagens arbetspass var över och att Åland United lyckats knipa alla poängen denna eftermiddag. I och med detta håller vi vår andraplats i Nationella Ligan och får komma hem och träna en vecka innan nästa resa till Helsingfors sker. Inkommande lördag, den 7e augusti går färden till Rönnbacka och gårdagens sensationslag PK-35 Helsingfors får jobba på att komma ner på marken efter fredagens bejublade seger mot HJK.

Steve Beeks insåg vikten med poängen, men var inte översvallande lycklig med lagets prestation för det:

"Vår matchplan var lite väl öppen och spelarna gavs lite för många möjligheter, vilket gjorde att man inte tog riktigt rätt beslut i alla skeden. Sen var det ju starkt att vinna, fast vi ju kunde ha gjort fler mål. Andra halvlek var helt okej i övrigt."

Åland Uniteds lag: Christina Dineson, Anni Miettunen, Sanni Ojanen, Anna Westerlund, Pille Raadik- Sarah Troccoli, Catarina Realista (64e Selma Viktorsson), Monica Hagström- Dana Leskinen, Cassandra Korhonen, Mariana Jaleca (72a Ellen Strömborg)