Seger i regnet i Rönnbacka

Klockrena tre poäng förtjänade Åland United under lördagseftermiddagen i Helsingfors mot PK-35. På MagneCit Areena i Rönnbacka spelades en fotbollsmatch i Nationella Ligan, som fördes av bortalaget största delen av tiden.

PK-35 hade rätt väntat gått in i ett lågt block och Åland United tog hand om bollen. Under de första minuterna fördes spelet nästan helt och hållet på hemmalagets planhalva. Det tog dock 10 minuter innan Cassandra Korhonen spelades fri av en lång passning från Sarah Troccoli. Avslutet hamnade dock förbi mål efter att Lotta Rosenström fått en tå på bollen. En minut senare kom Dana Leskinen fri men hon halkade precis då hon försökte runda målvakten och 0-0 hölls kvar på resultattavlan, som i sin tur slocknade några minuter senare för att tändas på nytt till andra halvlek.

Halvleken fortsatte i Åland Uniteds kommando. Även farliga chanser radades upp. Dana Leskinen, Cassandra Korhonen , Anni Miettunen och Monica Hagström kom till avslut. Korhonen blev dessutom fälld i den 31a minuten på ett sätt som fick hela Åland United att kräva straffspark. Domaren Minka Vekkeli, som hade lite svårt efter några griniga ingripanden frikände dock kapningen och oavgjort stod sig. PK-35 var inte alls ofarligt då de kom i sina kontringar. Några skott på mål mäktade man med. Natalia Kusmin, Amanda Rantanen, Minea Lassas och Moona Talka kom åt att testa Christina Dineson, men inget nätrassel följde.

Mål blev det dock precis före halvtid. Anni Miettunen tog en frispark i den 44e minuten. Sarah Troccoli förlängde uppoffrande bollen i en situation då hon också krockade med Rosenström. Anna Westerlund kunde sedan sätta pannan till och nicka in sitt sjätte mål i årets Nationella Liga och på samma gång ett viktigt omklädningsrumsmål. I 0-1 bortaledning gick man således till halvtidsvila.

I pausen styrde Steve Beeks upp lite detaljer kring hur reagera när man leder, men har full koll på spelet. Lite aggressivare tryck i vissa situationer efterlystes, men i stort var det hela bara bra.

Andra halvlek hann knappt börja och regnet som strilat ner under första delen bara ökade, då Natalia Kusmin kom till skottläge igen. Denna gång missade hon dock målramarna med några centimeter.

I den 51a minuten blev det sedan 0-2 då Dana Leskinen avslutade en god sekvens genom att klippa till en returboll helt klockrent i bakre gaveln. Några minuter senare hade hon bud på ett mål till, men efter att tre gånger avslutat på Rosenström fick hon ge sig. I regnet och den ökande blåsten hände sedan det som ofta händer ärligt kämpande lag som PK-35. I den 66e minuten vände Moona Talka som fått lite för mycket utrymme och avlossade ett välavvägt skott som susade förbi Dineson i mål.

Hemmalaget fick nytt hopp och en tillfällig våg av jakt på kvittering från PK-35s sida följde. Talka var nära att lyckas i den 68e minuten, men Christina Dinesons språngräddning räddade bollen från att gå in i bakre hörnet. Med tanke på harmonin i Åland Uniteds spel blev det ett väldigt viktigt mål då Sanni Ojanen satte sin första fullträff i Åland Unitedtröjan. I den 76e minuten tog Anni Miettunen ännu en frispark. Den hittade Ojanens huvud och mittbacken nickade vackert in 1-3 i det främre målhörnet.

Minuten senare blev det 1-4. Cassandra Korhonen sköt, Rosenström tappade retur och Dana Leskinen kunde sätta sin andra boll för dagen i nät. De sista minuterna spelades det och förutom PK-35s nostalgiska byte då Amanda Rantanen steg av planen för sista gången i Rönnbacka bjöd matchen på mestadels Åland United, som inte kunde utöka siffrorna.

1-4 blev slutresultatet och då TiPS och KuPS samtidigt spelade 0-0 kom helgens matcher att göra tabellen allt jämnare. Steve Beeks var nöjd med dagen:

"Detta var utan tvekan en av våra allra bästa spelmässiga prestationer hittills denna säsong. Matchbilden blev som förväntat och spelarna kom i de flesta fal upp till den nivå de behövde."

Nu väntar HJK hemma nästa lördag. Sen är det UWCL i Mariehamn och efter det Honka hemma innan grundserien är färdigspelad. En väldigt intressant sensommar och höst på kommande.

Åland Uniteds lag: Christina Dineson- Anni Miettunen, Sanni Ojanen, Anna Westerlund, Pille Raadik- Catarina Realista (83e Selma Viktorsson), Sarah Troccoli (84e Ellen Strömborg), Monica Hagström- Dana Leskinen, Cassandra Korhonen (79e Karen Reyes), Mariana Jaleca