Seger i Kuopio

En riktig het toppmatch på sommarheta Väre Areena i Kuopio bjöd ligaledarna KuPS och gästande Åland United på under onsdagskvällen. Inte många svettdroppar sparades av varken spelare eller ledare, för att inte tala om publiken guvars. 451 personer bevittnade det under under de senaste åren framvuxna antagonistmötet. KuPS besegrade Åland United den 9 juni 2019. Efter det har poängen alltid stannat hos ÅU, eller så har de delats.

I denna glödheta kamp så här mitt i grundserien fick KuPS en brakstart. Redan i den 3e minuten stod det 1-0 på resultattavlan, efter att Åland Uniteds försvar inte fått undan Maja Göthbergs inlägg. Aino Kröger kom åt bollen och flyttade den till Lavdije Begolli, som från närhåll krutade in den i nät, utan chans för Christina Dineson att göra något.

Åland United låg alltså under igen, precis som i lördagens hemmamatch och fick ta tag i spelet. Några chanser fick man också, främst genom att i omställningar mata Cassandra Korhonen, som både hade ett skott, som Emma Immonen räddade, samt ett potentiellt friläge där Immonen gick ut och hade tur att inte bli avblåst. Domaren Minka Vekkelis visselpipa ljöd dock i den 17e minuten då Mariana Jaleca snappade upp en slarvig sidledspassning på mittfältet av KuPS. Korhonen var på språng och Jalecas boll friställde henne. Immonen rusade ut från målet och kom inte åt bollen, men nog Cassandra. Därmed fanns det inget annat för Vekkeli att göra än att visa det röda kortet för KuPS målvakten och tvinga hemmalaget dels till ett tidigt byte, dels till att spela med 10 spelare resten av matchen.

Första halvlek fortsatte sedan med att KuPS förvaltade sin ledning och lät tiden ha sin gång, medan Åland United i allt högre grad tog hand om bollinnehavet. Några chanser kom man till också Catarina Realista sköt förbi mål och Cassandra Korhonen nickade förbi Anni Miettunens fina inlägg brecis vid bakstolpen. Det skulle ta ända till första övertidsminuten innan man lyckades utjämna. Det var då Anna Westerlund som satte dit den. Miettunens frispark hittade Sarah Troccoli i straffområdet. Troccoli förlängde nicken och gav läge till Westerlund som själv lade pannan till och tryckte in bollen i nät vid från sin egen vinkel bortre stolpen.

1-1 målet kom precis innan halvtid och var ett viktigt mål för hur matchen skulle fortsätta. Steve Beeks målade i halvtid upp en bild av hur man kunde dominera spelet och skapa målchanser utan att vara för heta på gröten. Första fem minuterna i andra halvlek var också klar och tydlig bortadominans. Efter att laget haft bollen i flera minuter kom Troccoli till avslut i 50e minuten, men skottet gick aningen över mål.

I den 54e minuten gick sedan Åland United upp i ledning för första gången denna kväll. Monica Hagström slog ett inlägg från höger. Sarah Troccoli kom inte åt att nicka på mål, utan bollen försvarades utåt, men inte tillräckligt långt. Returen bildade en perfekt skottchans och där kom Dana Leskinen fram och sköt in 1-2 målet med pondus. Man kunde tro att KuPS ryggrad skulle vara knäckt där i sommarhettan, men nej. Det blir alltid dramatik när dessa lag möts nämligen.

I den 63e minuten tog Kröger en hörna för hemmalaget från höger. Bollen slogs bra in mot främre ytan där duktiga mittbacken Gabriela Cuevas kom högst och nickade in bollen till 2-2 och KuPS hade fortsatt poängvittring.

Mellan den 67e och 69e minuten kan man säga att Åland United igen dominerade synligt. Detta genom tre efter varandra kommande hörnor. Den första nickade Troccoli så pass att Iina Rautiainen i KuPS målet räddade till ny hörna. Denna nya hörna spelades så att Mariana Jaleca kunde skjuta och skottet tippades över ribban av den unga KuPS målvakten som hamnat i spel efter Immonens utvisning. Den tredje hörnan sen, som togs liksom de föregående av Monica Hagström, nickades undan av KuPS försvaret. Dana Leskinen fångade dock upp bollen och spelade in den i straffområdet en gång till. Där fanns Troccoli som lade upp bollen bakåt till skott för Anna Westerlund som i sin tur klämde på för fullt och gjorde därmed 2-3, som skulle visa sig räcka för kvällen.

De sista 20 minuterna målade upp situationens allvar. KuPS jagade på med 10 spelare för att kvittera och åtminstone inte förlora. Åland United försvarade tappert trots att krafterna började avta i hettan. Så visslade till slut äntligen Minka Vekkeli sin slutsignal och Åland United hade avbrutit KuPS 10 matcher långa förlustfria svit denna ligasäsong. Skillanden från Åland United som ligger trea upp till ledande KuPS är numera fem poäng. TiPS ligger tvåa en poäng efter KuPS.

"Vår insats i dag var inte riktigt sådan som jag hade tänkt den. Spelarna stod dock upp och krigade fram en bortaseger, så all ära till laget. Nästa gång vi är i en liknande situation som i dag finns det dock saker jag vill att vi gör bättre" sade Steve Beeks efter matchen.

Åland United har efter bortasegern rest hem i en buss och sedan med färja. Nu återstår en dag av förberedelser för nästa match. Hemma på Wiklöf Holding Arena mot Ilves nu på lördag kl 17.00.