Seger i El Clasico

Åland Uniteds trogne allt i allo Kjell Sipinen har tagit sig vanan att kalla möten mellan Åland United och PK-35 Vanda för El Clasico. Då låter vi få honom rätt och behandlar lördagens match på Wiklöf Holding Arena för en sådan. Åland United kunde gå ut med huvudet fyllt av tre poäng, efter Dana Leskinens 1-0 mål i den 60e minuten och det är väl vad historieböckerna kommer att berätta. Matchen var dock en väldigt jämn historia, med bollinnehav för gästerna och chansfördel för hemmalaget.

Under första halvlek skapades väldigt få egentliga målchanser. Åland United var närmast genom Dana Leskinens avslut på Kit Loferskis inlägg i den 28e minuten. Velma Oikarinen i PK-35 Vandamålet gjorde sig dock stor och lyckades blockera målet på ett föredömligt vis. I övrigt bestod halvleken av gästernas bollinnehav samt enskilda långskott och hemmalagets försvarsspel, kontringar och även där enskilda långskott. Riktigt i slutet av halvleken skadades Kit Loferski såpass allvarligt att hon bars av planen med bår och fick ersättas med Aada Törrönen.

I andra halvlek fortsatte spelet tufft, men ganska redigt. PK-35 Vanda pressades ganska hårt i uppspelen och fick lov att trilla boll högre upp i banan än de är vana vid. Åland United höll formationen tajt och försöket frispela de snabba forwardsen man har tillgång till. I minut 60 fick man sedan träff. Aada Törrönen spelade åt sig en djupledsboll och serverade Sarah Troccoli ett avslut. Sarah stördes dock till den grad att hon liggande på marken stöttet bollen åt sidan och där fanns ju Dana Leskinen som från närhåll dunkade in 1-0,

1-0 höll i sig trots PK-35 vandas forcering och många nästan chanser, så som Roosa Toivanens, Elina Mankkis och inte minst Wilma Forsbloms chanser, som alla antingen missade måldramarna eller så fångades lätt av ÅU målvakten Lainey Burdett.

En riktigt god fotbollsmatch bjöds alla 175 åskårarna på och förvissningen om att fotbollen på Wiklöf Holding Aena inte blir bättre än det här spreds förhoppningsvis. Vid siffrorna 1-0 blåste domaren Ksenia Koulik av matchen och tre poäng var var bärgade, vilket för Åland United allt tajtare in på medaljstriden.

Steve Beeks var förstås nöjd med dagen:

"En bra dag på jobbet var detta. Långt ifrån fullständigt, men väl nog kapabelt till tre poäng", sade huvudtränaren efter matchen.

Nu väntar lite mer än en vecka fram till nästa match. Honka på bortaplan i Hagalund, Esbo tisdagen den 31/5. För framgång där måste Åland United upprätthålla anfallspelet från lördag och på samma gång det bästa med Åland Uniteds försvarsspel. Sköts denna nionde och sista grundpelsmatch, före serien vänder med framgång kan Åland United hota ända fram i toppen sen i juli då allt fortsätter.

Åland Uniteds lag: Lainen Burdett- Helena Bozic, Sanni Ojanen, Anna Westerlund, Pille Raadik- Olivia Ulenius (82a Margarida Sousa), Sarah Troccoli, Riikka Lilja, Jacqui Hand- Dana Leskinen, Kit Loferski (44e Aada Törrönen (90e Signy Aarna))