Seger i Dickursby förde upp Åland United i ligaledning

Ännu en ligafinal är spelad. Sen får vi se om detta var den sista eller inte. TiPS togs ned från sin tron och gick på sin första förlust i årets ligaspel. Åland United hade en rätt god eftermiddag och kunde dels hålla det egna målet tomt, dels verka för tre mål framåt och ett avancemang till 22 poäng, som betyder ligaledning efter 10 spelade matcher.

Matchen i sig, på den fina gräsplanen i Dickursby, var en helt okej fotbollsmatch. Åland United steg in med hög svansföring och hade några målchanser under den första halvtimmen. I den 36e minuten blev det sedan mål då Anni Miettunens hörna styrdes in av en TiPS spelare. Trots det var hörnan väl slagen och Åland United attackerade väl framför mål, så i all bedrövelse kan vi nog tycka att det var ett okej mål i vilket fall som helst.

Ju längre matchen varade, desto mer tog Åland United hand om händelserna. Ode Fulutudilu hotade framåt, Emelie Johansson slet och jobbade, Rosa Maria Herreros Ossorio jobbade energiskt och hela backlinjen samt mittfältet spelade med huvudet högt och stort självförtroende. TiPS kom närmast till halvchanser och nyförvärvet Vanessa Kara hade en tuff första halvlek. Den mest framgångsrika spelaren i hemmalaget var nog Nora Lehto som en par gånger kom fram på sin högerkant, men ingenting som kunde överlista Anna Tamminen i ÅU målet fick man till.

I halvtid styrde Samuel Fagerholm upp presspelet en aning så man inte skulle erbjuda onödigt enkla vägar in i de centrala ytor där Oona Sirén gärna vill ha boll. Vi hade ledningen och spelade avslappnat. Dags att fortsätta ösa på.

I början av andra halvlek startade TiPS, som gjort ett dubbelbyte i halvtid och plockat ut sina bägge forwards, energiskt. Sirén kolm till skott en par gånger, men bollen gick förbi mål och vid andra tillfällen rakt på Tamminen. Bortalaget höll blicken uppe och släppte aldrig ifrån sig initiativet. I den 53e minuten kom 0-2 efter ett verkligt vackert anfall. Anna Westerlund spelade en lång passning ut till höger där Anni Miettunen skarvade framåt med huvudet på tom yta till framåtrusande Emelie Johansson. Emelie kom fast bollen nära kortlinjen och slog ett bra inlägg med sin första beröring. Bollen flög över bemanningen i straffområdet till den bakre ytan där Rosa väntade. Hon tog kontroll på bollen och placerade den kyligt och behärskat förbi TiPS målvakten Riina Isokääntä i mål.

TiPS hade nu hamnat i en rätt ovan situation. Man har stigit från underläge förut denna säsong, men aldrig varit i tvåmålsunderläge. Allt mer desperat blev hemmalagets spel och allt mer självsäkert blev Åland United. Ibland slogs bollen bort lite omotiverat, men i stort hade man full kontroll på bollinnehavet, samt så klart på den fläckfria defensiven.

I den 83e minuten kom sedan den sista spiken i TiPS kistan då en försvarare sträckte sig mot samma boll som Signy Aarna. Signy fick tån på bollen som rullade mot mål. Riina Isokääntä drabbades vid tillfället av någon form av blackout då hon försökte ta emot bollen med foten utan att ha kropp bakom. Resultatet blev ett väldigt snöpligt bakåtmål för TiPS och 0-3 till Åland United som sedan spelade slut matchen och kvitterade ut de tre poäng som berättigar till Ligaledning.

Samuel Fagerholm var belåten med dagens insats:

"Mycket god inställning bidrog till att vi hade högt självförtroende hela matchen. De dippar vi haft i tidigare matcherna syntes inte till i dag. Nu behöver vi gå vidare fokuserat och ta nästa uppgift på största möjliga allvar."

Nästa uppgift är hemmamatch mot TPS redan inkommande tisdag på WHA klockan 19.00. Kan vi där fortsätta den positiva trenden och jobba oss in i hösten som fortsatta ligaledare. Kom och titta så får ni veta.