Seger efter förlängning. Åland United är i cupfinal 2022!

Cupen är en tuff tävlingsform i fotboll och enskilda matcher får ännu mera betydelse än annars. Det gäller att vinna eller försvinna. Semifinalen mellan PK-35 Helsingfors och Åland United i Talihallen i Helsingfors blev en lång och dramatisk historia, som det anstår en semifinal. Kampen var hård, målchanser och tacklingar utdelades och Åland United lyckades efter förlängning ta sig till sin fjärde cupfinal i rad.

Hemmalaget PK-35 Helsingfors försvarade uppoffrande ända från början. Ändå var första halvlek i mycket Åland Uniteds dominans. Redan i matchens första minut kom Kit Loferski åt att avsluta på en hörna slagen av Monica Hagström. PK-35 rensade från mållinjen och ingen tidig ledning blev det. Under den första halvtimmen kom Åland United till målchanser, genom Signy Aarna vid en par tillfällen, liksom även Kit Loferski och Riikka Lilja som hade sina lägen. Tanja Kotoaro i PK-35 målet kunde dock hålla målet rent.

Lite problem att kunna etablera lugnt bollinnehav kategoriserade bägge lags spel och en hel del kontringar sågs. Emilia Kupsanen var nära att ge hemmalaget ledningen i den 27e minuten, då mittbacken Julie Forss tillåtits avancera djupt in på Åland Uniteds planhalva. Kupsanen kom i avslutsläge framför mål, men styrde bollen förbi Matilda Nurmis bur. Just Kupsanen fick dock träff i den 34e minuten då hon pricksköt in en frispark från 18 meter och gav PK-35 en 1-0 ledning.

Åland United hade dock kommit till Helsingfors för att slåss om segern och efter att Signy Aarna först skjutit i stolpgaveln i den 38e minuten fick hon sedan utjämna då hon efter eminent förspel av Loferski vände och sköt i straffområdet samt ändrade siffrorna på resultattavlan till 1-1 i den 43e minuten. Aarna, Loferski och snabba Olivia Ulenius var de farligaste ÅU spelarna i första halvlek. PK-35 stod väl emot och det hela skulle ju arta sig till en riktig kamp.

Andra halvlek inleddes med intensivt och aningen slarvigt, men entusiastiskt spel. I den 63e minuten gick Åland United till ledning, då Anna Westerlund stenhårt krutade in en retur på hörna. PK-35 blev för stunden nedkämpade, men då Åland United inte kunde öka ledningen trots till exempel ett stolpskott av Loferski i den 75e minuten kom man tillbaka i en slutforcering. Denna lyckades till slut då Minea Lassas kämpade in en retur i straffområdet så sent som i den 92a minuten och förde matchen till förlängning.

Den sista 2x15 minutern blev även den en fysisk historia, då sällan tempoväxlingar sågs, utan det mesta hände i hög fart och därmed även med snabba svängar. Redan i den första förlängningsminuten tvingade Olivia Kåhre Matilda Nurmi till en tuff räddning med sitt långskott. Nyinbytta Aada Törrönen jagade på förtjänstfullt och kom till en del skottlägen. Närmast var hon i den 97e minuten då hon pangade i stolpen.

Under de 10 sista minuterna av förlängningen tyngde spelet mera över åt Åland United. Tanja Kotoaro höll svansen högt i PK-35 målet och höll såväl Törrönen som Loferski utan mål vid flera närsituationer. I den 111e minuten fick ÅU dock lön för mödan då Sarah Troccoli fläkte sig och avslutade en returboll efter hörna i nät. Sedan i 117e minuten spikades matchens öde slutligen då Monica Hagströms djupledspassning frigjorde Kit Loferski som kunde ta sig förbi Kotoaro och styra in bollen till 2-4. Kit hade sedan ett friläge till, men avslutet blev för svagt och domaren Minka Vekkeli kunde blåsa av semifinalen för full tid med en bortaseger på tavlan.

Åland United har alltså tagit sig till cupfinal för fjärde året på raken och jagar sin tredje raka cupseger. I finalen, på Olympiastadion i Helsingfors den 2 oktober står 17 faldiga cupmästarinnorna HJK för motståndet. HJK besegrade i lördagens semifinal Ilves med 3-0.

Nästa helg är det dags för premiär i Nationella Ligan. Precis som i fjol möts höstens kommande cupfinalister i den första omgången. Söndagen den 27/3 klockan 14.00 sparkar HJK-Åland United av i Helsingfors. Vi hoppas på mycket stöd av våra supportrar under säsongen och hoppas alla kan se fram emot en cupfinal som gräddet på mosen även detta år!

Åland Uniteds lag: Matilda Nurmi- Helena Bozic (102a Maryette Karring), Sanni Ojanen, Anna Westerlund, Dom Bond-Flasza (34e Pille Raadik)- Monica Hagström, Margarida Sousa, Riikka Lilja (59e Sarah Troccoli)- Olivia Ulenius, Signy Aarna (80e Aada Törrönen), Kit Loferski