Seger, effektiva avslut och en debut mot AIK i Eckeröhallen

Som en liten omväxling i försäsongen som numera domineras av tävlingsverksamhet i och med cupens nya format samlade Åland United denna lördag 120 åskådare till Eckeröhallens läktare för att se en gammaldags hederlig försäsongsträningsmatch. Dagens motståndare var de alltid kittlande och utmanande AIK från Solna i Sverige.

Den väntade kusinkampen mellan Samuel Fagerholm och AIKs tränare Caroline Sjöblom stöp direkt i och med att Carro inte anlände alls, utan sysselsatte sig med annat arbete hemma i Sverige. Därmed kunde Samuel helt öppet sprida sin avslappnade inställning till laget och hoppas att spelarna skulle lösa det hela med energi och skapandelusta.

Redan i matchens andra minut presterade Åland United glimrande anfallsfotboll då bollen gick mellan Olivia Mattsson, Monica Hagström, Sara Nordin och sedan till Bri Campos som serverade en djupledspoll ut till höger för Emelie Johansson. Emelie slog sedan in bollen till Rosa Maria Herreros Ossorio som efter två försök till slut kunde skuffa in bollen i mål trots målvaktens och två försvarares hårda motarbete.

Trots 1-0 till hemmalaget lät sig inte AIK misströsta. Enligt bästa förmåga pressade man högt och kunde komma till både avslut och hörnor. Therese Simonsson och Madeleine Tegström hotade framåt med skott utifrån och avslut som Anna Tamminen fick lov att klarera. Mot slutet av halvleken hade Sophia Redenstrand och även Elsa Törnblom lagets kanske bästa målchanser, men det ena skottet täckte Tamminen till hörna vid främre stolpen och det andra stötte hon i ribban. Även Emelie Smirnoff hade sin chans i den 35e minuten, men avslutet på högerbacken Matilda Rosqvists inlägg gick över målet.Dagens kamp utspelade sig dock med Smirnoff som ena part, då hon spelade mot sin likaså österbottniska landslagskollega Monica Hagström, som i sin tur gjorde sin första match från start för ÅU ute på den ena kanten.

Åland United hade minst sagt gått in för att spela kreativt och kom till två riktiga avslut till i första halvlek. I den 31a minuten var det återigen Bri Campos som spelade fram Emelie Johansson ute till höger. Emelies inspel förvaltades sedan av Signy Aarna som med sin första beröring sköt in 2-0 förbi Lovisa Koss i AIK målet.

I de allra sista ögonblicken av första halvlek kom sedan 3-0 till världen. Igen var det Campos som spelade fram Johansson ute till höger. Emelies inlägg gick mot bakre ytan där Monica Hagström dök upp. Monni avslutade dock inte på mål utan styde inåt till Rosa Herreros som lade bollen i krysset. Ett vackert mål, igen!

I halvtid gjorde AIK fem spelarbyten och Åland United ett. Anna Tamminen fick ge plats för Paula Myllyoja i målet. Själva spelet ändrade inte karaktär så väldans mycket dock.AIK var fortfarande ganska öppet i defensiven och Åland United spelade med inspiration som gav diverse spännande situationer för publiken att begrunda.

Om man summerar andra halvlek i målchanser var det AIK som fick till den högsta siffran. Ett skott i ribban, ett friläge efter väggspel och en frispark uyanför av Eva Nyström var så långt man kom. Paula Myllyoja höll sitt nät tomt hon med. Åland United presterade inga underverk, men lyckades hålla en klar ledning. Bra att ta med sig till tunga augustikvällar i Tammerfors eller nåt.

En par saker att nämna förutom den i stort posiivia matchinsatsen och Rosas två samt Signys ena mål, samt Bris och Emelies inblandning i alla, är faktum att unga Selma Viktorsson gjorde en riktigt god insats över 90 minuter på centralt mittfält. Dessutom kunde vi bjuda på en debut denna eftermiddag.Emelina Simolin från F04 laget fanns för första gången i laguppställningen.. Under den sista kvarten fick hon dessutom hoppa in för första, men förhoppningsvis inte sista gången.

3-0 till Åland United och en god genomkörare inför de kommande utmaningarna. Semifinal i Cupen mot Honka och så en sista träningsmatch mot JIK P04 i Eckeröhallen den 16e mars inför Ligapremiären lördagen den 23/3 borta mot TiPS,

Samuel Fagerholm summerade matchen på ett enkeölt vis; "Det är väl så här vi ska spela. Inga exakta direktiv, uta bara ut och förverkliga sig själv i offensiven. Egentligen var detta en helt bra match. Vi höll nollan, vi vann och vi gjorde fina mäl. Undrar om inte detta på sitt eget lille vis var det bästa vi gjort hittills i år."

ÅUs lag: Anna Tamminen (46e Paula Myllyoja)- Olivia Mattsson (68e Sofia Lindström), Anna Westerlund, Pille Raadik- Monica Hagström (58e Mikaela Frondelius), Bri Campos, Sara Nordin (74e Emelina Simolin), Selma Viktorsson, Emelie Johansson- Signy Aarna, Rosa Maria Herreros Ossorio