Ruskig seger i Tammerfors gav klassisk semifinal nästa lördag

Den finländska våren visade sig i all sin prakt på Kauppi arenan under lördagen. +4 grader Celsius, men blåsigt och ihållande snöblandat regn gjorde tillställningen väldigt kylig för den tappra publiken. Själva matchen blev ingen direkt höjdare för fotbollens finsmakare, men gott nog en kvartsfinal i Nationella Cupen.

Det var alltså Ilves mot Åland United som spelade om en plats i semifinalerna. Man kan säga att spelet böljade. Redan inom de tre första minuterna hade varsitt skott avlossats, dock utan att hamna mellan målramarna. Allt eftersom första halvlek fortgick var det gästande Åland United som höll i spelet. Ilves var tuffa i närkamperna och fick ÅUs bollinnehav att bli rätt hafsigt. Dessutom kom man ibland lite snett i negativa omställningar och hemmalaget såg därmed onödigt farliga ut i vissa sekvenser.

Då det gäller direkta målchanser var det nog bortalaget som kom närmast. Aada Törrönen hade en par goda skottlägen, som dock inte riktigt fick den träff de hade förtjänat. Silja Tuominen laddade över mål, efter eminent förspel av Dana Leskinen i den 26e minuten. Hailey Whitaker missade avslutet framför mål då hon serverades en mycket bra chans av Törrönen och i sekvensen direkt därpå kom Riikka Lilja att kruta på med kraft, dock inom räckhåll för Meri Hämäläinen i Ilvesmålet.

Det såg länge ut som om man skulle gå till halvtidsvila med mållöst på tavlan, men så spelade Silja in en fin passning mot Dana Leskinen. Hämäläinen såg ut att hinna till bollen, men Dana kom åt att peta den på sidan och fälldes sålunda av Ilvesmålvakten med följden att domaren Lina Lehtovaara pekade på straffpunkten. I tiden 45+1 minut tog Dana själv straffen och satte därmed halvtidssiffrorna 0-1 till Åland United.

I halvtid manade en genomblöt Steve Beeks på sitt lag att våga bli farligare framåt då vi ändå dominerar såväl bollinnehav som område. Då andra halvlek började höll det på att gå på tok direkt då Tuuli Viinikka kom fri, men Jessica Kiviaho i Åland Unitedmålet täckte föredömligt.

Andra halvlek blev sedan rätt lik den första. Ilves spelade fysiskt i närkamperna och såg farligare ut än de egentligen var. Åland United hade initiativet, men slog bort många passningar i de blåsiga och hala förhållandena. Aada Törrönen och Olivia Ulenius kom till avslut, men inget närmare slutprodukt var det i sista tredjedelen.

Sedan i 57e minuten tändes hemmalagets hopp då Aino Rasinen ostört fick nicka in en hörna. 1-1 var det och lite cupdramatik kunde skönjas mitt i försäsongen. Jacqui Hand hade kommit in och förde med sig offensiv skärpa. I 59e minuten förtjänade hon Åland Uniteds första hörna för dagen genom att avsluta på Olivia Ulenius förarbete, mot Hämäläinens knä. Det blev också Jacqui som gjorde 1-2 målet i den 67e minuten i klunga efter ännu en hörna avslutade hon bollen i nät via en Ilvesförsvarare.

Det gällde sedan att fösvara ledningen och sätta locket på. Något som kanske inte riktigt lyckades på europeisk toppnivå denna eftermiddag. Ilves jagade utjämning och en hel del slarviga och oturliga studsar höll på att göra dagen längre. Inhopparen Armi Heikkilä hade två riktigt farliga avslut inom de 10 sista minuterna med Åland United höll ut.

Seger alltså med 2-1 och därmed står det klart att Åland United har åtminstone en match kvar i Nationella Cupen, då KuPS även detta år får åka till Mariehamn för en försäsongsmatch inkommande lördag. Med seger då är det final som gäller. Dessutom har Åland United nu kvalificerat sig för femte omgången i Finlands Cup och slipper troliga bortaresor mitt i veckan i både maj och juni.

Steve Beeks var nöjd med det idrottsliga målet men ser stor utvecklingspotential ännu i laget och dess spel.

"Vi har många saker att jobba med. Att vi var ineffektiva i sista tredjedelen ser jag dock som ett positivt problem eftersom vi har så många riktigt goda offensiva spelare. Fortsätter vi mata dem kommer vi att göra massvis med mål denna säsong bara vi som lag lär oss värdera bättre."

Nästa lördag alltså semifinal Åland United-KuPS. Preliminär avsparkstid 17.30. Detta bekräftas så fort det går.

Åland Uniteds lag: Jessica Kiviaho- Anna Nurmi, Sanni Ojanen, Senja Salo, Hailey Whitaker- Olivia Ulenius (72a Jaylin Bosak), Anni Hakasalo, Silja Tuominen, Riikka Lilja- Aada Törrönen (53e Jacqui Hand), Dana Leskinen