top of page

Riktig stormatch i Helsingfors på lördag!

Den stora höstsmällen blir nu på lördag klockan 15.30 inför Bolt Arenas- och därtill en nationell TV publik. Åland United åker till Helsingfors i Pole Position och talar vi stora matcher är det svårt att finna nåt större nu i detta läge. HJK, regerande mästarna har sakteligen hittat formen och ligger nu 7 poäng efter, samt trea allt som allt. Man behöver inte ens vara statistiknörd för att begripa den enorma vikt med tanke på titelstriden denna match har. Främst för hemmalaget faktiskt.

Egentligen skulle denna match ha spelats i oktober. Nu, i och med Covid-19 pandemin och de ändrade UEFA scheman kommer HJK att troligen spela Womens Champions League kval vid den tidpunkten och därmed flyttades matchen till detta, på förhand bestämda lediga datum.


HJK har, trots sin relativt goda tabellplacering haft ett segt år. Tuffa matcher mot många lag och framför allt svårigheter med målskyttet, till exempel senast i juli mot Åland United på WHA då man jagade hemmalagets tvåmålsledning under hela andra halvlek, men bara fick en träff, genom Annika Huhtas skott utifrån boxen.


Jonne Kunnas och hans lag har också haft en del otur, med skadade offensiva spelare, så som Wilma Sjöholm och amerikanska förstärkningen Kaylee Dao, som inte hann spela en enda match för de blåvitrandiga. Nu har man inför hösten skaffat en till amerikansk forward, Alexa Genas som hittills hunnit medverka i tre matcher av vilka hon spelat i två. HJKs två bästa målskyttar så här långt är välkända spelare som Emmaliina Tulkki och Essi Sainio som båda hittat rätt fyra gånger.

Nu, på senare tid har HJK, trots bortaförlusten mot KuPS i slutet av augusti, verkat finna en röd tråd i sitt spel. Förra helgen var det dunder och brak på Bolt Arena då PK-35 Vanda fick smaka på anfallsfotboll i en match som slutade 4-2 till HJK. Man får vara beredd på att hemmalaget kommer att föra spelet åtminstone stundtals på lördag. Sen får man stå upp och själv skapa sina lägen i andra ändan om man ska rå på HJK.


Veckans träningar har förts planenligt på WHA och Samuel Fagerholm förfogar över en inspirerad trupp, varav 6 stycken kommer att få åka på landslagsuppdrag och resten ha en ledig helg efter lördagens match. Rebecca Björkvall rehabtränar, medan Ashley Riefner närmar sig matchform. Hela truppen i övrigt står till förfogande och det gäller att hålla tungan rätt i mun, dels inför men framför allt vid tidpunkten för match.


Pille Raadik har varit med om det allra mesta under sina 10 år i Åland United. En stor match är alltid en stor match, hur ärrad man än är av erfarenhet:

”Vilken spännande match det blir nu i helgen. HJK är ett svårt lag att möta. De har många jättebra och duktiga anfallsspelare, som kan göra det intressant och hårt för våra försvarare. Men å andra sidan har vi en bra försvarslinje med en duktig målvakt och vi har släppt in bara 7 mål det här året. Vi har också jättebra duktiga och smarta anfallare, som har visat bra form de senaste matcherna och är redo att göra det igen. Det kommer att vara en intressant match mellan 2 starka lag, men vi är redo att ta allt ifrån dem. Som Ode (Fulutudilu) brukar säga före matcher: "Give them nothing! But take from them everything!"”


Matchen sänds även direkt på nationell TV (YLE) och sparkar därmed av klockan 15.30 på Bolt Arena i Helsingfors. Det kan alltså bli ett stort steg framåt för Åland United och nådastöten för HJK, eller så en ännu jämnare tabelltopp med Åland United fortsatt i ledning. Missa inte detta! Separat information om huruvida Ted Martells bejublade Youtubesändingar fortsätter får man hålla utkik efter här i slutet av veckan.163 visningar

Kommentare


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page