top of page

På söndag är det Premiär

Försäsongen 2022 har i mycket inneburit cupspel och det med största möjliga lycka, då Åland United som bekant kvalificerat sig för självaste Cupfinalen som spelas i oktober. Motståndarna då kommer att vara anrika, Finlands framgångsrikaste fotbollsklubb HJK från Helsingfors. Det är just HJK som står för motståndet även i årets premiäromgång i Nationella Ligan på söndag klockan 14.00 på Bolt Arena.


23 faldiga finländska mästarna Helsingin Jalkapalloklubi är och ska alltid vara en mästarkandidat. Inget annat än topplaceringar är riktigt acceptabla. Ändå har de senaste åren inte varit så särdeles framgångsrika ur det blåvitrandiga perspektivet. 2019 vann man dubbeln, efter att inte ha tagit en serieseger på 11 år före det. 2019 har på samma gång blivit det senaste året som man ens varit på medalj. Både 2020 och 2021 har laget, som just dessa säsonger tränats av Jonne Kunnas, som fortfarande håller i rodret synnerligen underpresterat. Man har material, man har en stark klubb, man har kunnande. Pressen på framgång har man dock inte hanterat så väl. Denna tredje säsong måste ses som Kunnas gesällprov. Nu måste det helt enkelt gå. Eller?


Inför årets säsong har HJK förnyats en del. Linda Sällström gick till Vittsjö, Katariina Kosola lyder nu under Samuel Fagerholms paraply i Umeå IK. Vilma Hakala är tillbaka i PK-35 Vanda, trotjänaren Linda Ruutu har slutat. Dessutom har spelare som Maaria Roth och Roosa Tuominen inte ännu landat i en ny klubb. På plussidan har man dock fått in goda spelare. HJK, vid sidan om KuPS drog de vinnande stickorna då dödsboet ur TiPS skulle delas upp. Starka Jenna Topra och mittfältsarbetsmyran Annika Haanpää återfinns, tillsammans med eleganta mittbacken Joanna Tynnilä i Klubis trupp. Ett verkligt kap blev värvningen av Oona Sevenius från PK-35 Vanda.


Många kvalitetsspelare finns kvar i HJK från tidigare. Man har Nea Lehtola på ytterbacken, Tuuli Enkkilä och rutinerade landslagsspelaren Essi Sainio på mittfältet. Som yttrar och forwards huserar sedan tyska Leonie Pankratz, livsfarliga målgöraren Ria Karjalainen och även Veera Hellman som varit i storform under cupspelet. Sen har man i vanlig ordning en stor trupp med unga kvalitetsspelare ur främst sin egen organisation av vilka några helt säkert kommer att bli namn för Nationella Ligan redan denna säsong.


HJK på Bolt Arena är alltid en utmaning. I fjol lyckades Åland United bryta en tvåårig trend då HJK inte hade förlorat på hemmaplan. 0-2 blev det då. Sedan på Wiklöf Holding Arena blev det 1-1 i augusti och i säsongens sista ligamatch vann HJK igen i Mariehamn, då med 3-0. HJK är ett starkt lag med individuellt goda spelare. Förväntningarna är som sagt höga och ju längre man håller dem kort desto större är risken att främst ledarbänken tappar huvudet. Vi kan vänta oss en match med ett HJK med hög svansföring och ett kämpande Åland United.


Åland United har haft en lite utmanande vecka efter förra helgens semifinalseger i cupen. Spelare har haft sjukdomssymptom och träningen har fått anpassas enligt rådande omständigheter. Nu mot slutet av veckan har man fått ihop det och Steve Beeks samt hans spelare åker till Helsingfors med blicken högt, med riktning mot en lång säsong i Nationella Ligan med tuffa matcher varje vecka. HJK borta är väl bland det tuffaste som bjuds i denna serie. I fjol slutade det lyckligt. Det finns inget som säger att så inte kan bli fallet i år också.


Dana Leskinen är fortfarande ute ur matchtruppen. Nu har hon fått sällskap av Dom Bond-Flasza som skadade sig i semifinalen och även Louise Andersson. Övriga spelare skall vara i bra form och känslan av seriepremiär kommer att ge hela laget en stor boost.


Avspark på Bolt Arena i Helsingfors klockan 14.00 på söndag alltså. Kan man inte vara i Helsingfors går det att se direktsändningen på Ruutu+. Nu börjar det! Cupen är cupen och Ligan är Nationella Ligan! Ett spännande år önskas alla Åland Uniteds supportrar!182 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HPS_RGB.jpg
bottom of page