Nu har vi vunnit i Jyväskylä!

Att beskriva lördagens tropiska match på Harju i Jyväskylä i ord är väldigt svårt. Därmed nöjer vi oss i detta skede med att säga att Åland United lyckades med något man inte gjort förut, dvs att vinna mot JyPK på bortaplan. Redan det är något att minnas och att vara stolt över. Sen på vilket sätt matchen genomfördes är en helt egen historia som nog bäst framkommer om man själv sett eller upplevt det hela, men ett kort referat här i varje fall.

Redan från början stod det klart att Åland United, förutom att jaga segern var ute efter att spela en glad och medryckande fotboll inför de 447 åskådarna på Harju stadion i Jyväskylä och för alla dem som följde matchen via TV eller andra medier. Man radade upp en härlig offensiv mot Matilda Nurmi i JyPK målet och redan efter 3 minuter var Ode Fulutudilu nära då hon avslutade ett inlägg rakt på henne med en hörna som följd. Det var sedan en hörna 2 minuter senare som spräckte nollan. Anni Miettunen slog in bollen som halvklarades. Returen gick till Ashley Riefner vars skott blockades och den returen hamnade precis vid Monica Hagströms vänsterfot och nätet rasslade.

Efter drömstarten fortsatte Åland United att behärska både bollen och presspelet de gånger man inte hade boll. I 7e minuten spelade rosa Maria Herreros Ossorio i djupled så att Monni Hagström igen var fri. Monni valde att spela Ode Fulutudilu som var i ännu bättre läge och ett enkelt avslut i hörnet av målet satte bollen i nät på nytt. Denna gång visade det sig dock att Ode var i ett knappt offsideläge så Minka Vekkeli fick lov att underkänna målet.

Ingen skada skedd dock, för i den 11e minuten spelade sig Ode fri bakom JyPK försvaret och Åland United anföll i en 3 mot 1 situation mot Nurmis mål. Ode frigjorde Rosa som fanns på hennes högra sida och spanjorskan gjorde inget som helst misstag och 2-0 var det där till bortalaget. De kommande minuterna skulle sedan bli rena rama Jogo bonito som brasilianarna kallar det vackra spelet när det är som vackrast. Monni Hagström snurrade upp hela JyPK försvaret inklusive målvakten Nurmi i den 16e minuten och spelade sedan in framför mål, där 4 ÅU spelare hade att peta in bollen. Uppoffrande JyPK försvarare gled dock i vägen och hur absurt det än verkade blev det inget mål där.

3-0 blev det dock i den 19e minuten då Rosa spelat in till Ode, som vände och vred, samt avslutade från cirka 18 meter med ett välriktat skott i krysset. Vackert var bara förnamnet på det målet. Hela resten av halvleken var en stor stor uppvisning av ett väldigt inspirerat Åland United. Närmare än två ribbträffar av Rosa och Anna Westerlund kom man dock inte, eller så kom avsluten att räddas av den rätt placerade Nurmi. JyPKs farligaste läge kom till Henni Rinkinen som på en kontring spelades fri ute till vänster. Hennes farliga skott missade dock målet och Anna Tamminen fick sätta igång spelet igen med inspark.

Andra halvlek började i liknade takter som den första halvleken hade spelats i sin helhet. Åland United hade gjort två byten, av vilka det första kom redan under första halvlek i den 39e minuten då Emelie Johansson ersatte Monica Hagström som dittills gjort en väldigt bra match. I halvtid steg också Ashley Riefner av och in kom Signy Aarna, som ju avgjorde förra omgångens match mot TPS. Signy fick den första målchansen en bit in i halvleken på förspel av just Emelie. Skottet gick dock via JyPK försvaret till hörna. I den 55e minuten var det, på ännu en hörna som Anna Westerlund fick sin andra träff i målramarna, då hennes hårda skott tog i den bortre stolpen och studsade ut.

Till hemmalagets fördel måste vi nämna att de aldrig gav upp, utan spelade på med huvudena resta. I den 62a minuten fick de en belöning då ett slarvigt uppspel bröts av Riikka Lilja som spelade in till Kia Voutilainen som fick utrymme då bägge ÅU mittback var i uppspelsposition. Anna Tamminen försökte täcka, men Voutilainen avslutade vackert i mål och mitt i allt var det 3-1 till bortalaget. Dock tog det inte så värst länge innan det igen hände i andra ändan. Först kom Signy Aarna i skottläge som räddades av Nurmi och sedan var det Ode som kom helt fri med tomt mål i den 67e minuten. Outi Salmijärvi sträckte sig för att hindra bollen att gå i mål och i det samma rörde hon vid den med handen. Därmed blev det för Minka Vekkeli att lyfta det röda kortet och dessutom att utdöma straffspark. JyPK har således bägge sina ordinarie mittbackar avstängda nästa vecka. Straffen tog Aarna sedan hand om utan några krusiduller och i den 68e minuten var det 4-1 till Åland United.

Ode Fulutudilu var ett ständigt orosmoment för JyPKs försvar. Mot slutet av matchen, speciellt som hemmalaget spelade med en spelare mindre, öppnades ännu mera ytor för henne att anfalla på. I den 72a minuten kom Ode igen fri och hade målvakten Nurmi att överlista. Nurmi agerade förträffligt och kunde få en touch på bollen. En annan som gjort ett förträffligt jobb var Emelie Johansson som följt upp med en stödlöpning och hon fick sedan äran att slå in returen i nät. 5-1 där. Matilda Nurmi, som haft en tuff inledning av ligaspelet täckte även Rosas friläge på ett bra sätt någon minut efter målet. Vi måste framhålla att JyPK utan Matilda Nurmis ingripanden kunde ha släppt in 10 mål i denna match.

I den 78e minuten gjorde Samuel Fagerholm sitt sista byte för dagen då Ellen Strömborg fick komma in. Därmed spelade hon, i sin andra ligamatch någonsin central mittfältare bredvid en annan 17 åring, Selma Viktorsson som hade ersatt Shannon Simon redan i den 64e minuten. En liten vision av Åland Uniteds framtid fick vi alltså se där i dag i Jyväskylä under den sista kvarten.

Mera mål blev det också. Kia Voutilainen störde både Anna Westerlund och Anna Tamminen så pass i en inläggssituation att hon överraskande kunde komma åt bollen och slå den i nät. 5-2 till ÅU i den 83e minuten. Matchen var dock inte slut ännu och på övertid nickade först Ode bollen över mål en gång och sen kom hon igen fri. Skottet, som hon fick bakom Nurmi tog i stolpen och precis där returen hamnade stod den påpassliga Emelie Johansson, som igen kunde lägga returen i mål och bli tvåmålsskytt. Därmed var matchen också slut och smått osannolika 6-2 blev segersiffrorna som nu har parkerat Åland United uppe i toppen av tabellen tillsammans med HJK och PK 35 Helsingfors. Detta dock inför söndagens match mellan Ilves och TiPS, som kan ses på Ruutu + klockan 15.00.

Just Ilves blir nästa motståndare för Åland United. Inkommande lördag, den 4/7 kommer Tammerforsiskorna till WHA och Åland United ska då försöka ta årets första hemmaseger med start klockan 17.00.