top of page

Nu är det Cupfinal på söndag!

I fotboll är Cupfinaler romantiska och väldigt speciella tillställningar som man nog inte kan vänja sig vid. Åland United har under sin historia mäktat med att ta sig så långt hela fyra gånger. Alla dessa på raken dessutom. 2019 mötte man HJK och förlorade med uddamålet. 2020 segrade man mot TiPS och i fjol tog man hem cuptrofén för andra gången mot PK-35 Vanda efter förlängning och straffar. Nu på söndag är det dags för en ny stormönstring på Olympiastadion i Helsingfors. HJK står för motståndet och matchen sparkas av klockan 13.00.


HJK är den genom tiderna mest framgångsrika finländska klubben även på damsidan. På 26 finaler man deltagit i sedan 1981 har man vunnit 17. Den senaste följaktligen då 2019 mot Åland United. Då man för första gången på några år även kommer att uppnå medalj i Nationella Ligan har Jonne Kunnas en möjlighet att äntligen kunna gå med ryggen rak, då man alltid förväntar sig segrar i HJK lägret. Skulle man lyckas ta hem finalen på söndag skulle han vinna sin första nationella

titel som tränare.


HJK är ju inget obekant lag för Åland United, eller någon alls som följer fotboll i detta land. I Nationella Ligan, där HJK kommer att bli tvåa och Åland United ligger tredje just nu har man mötts tre gånger sedan i våras. Först krossade "Klubben" ÅU på sin hemmaplan med 4-2. Sedan blev det 1-1 på Wiklöf Holding Arena och en gång till 1-1 i Helsingfors för någon vecka sedan. I cupen spelades ju tävlingen redan i vintras och våras och finalen har väntat över hela sommaren för att nu äntligen avgöras. HJK marscherade obesegrade genom gruppspelet där man mötte TPS, Pallo-Iirot och EPS. Sedan, i kvartsfinalerna fick man jobba och tog efter förlängning hem en 3-2 seger mot PK-35 Vanda. I semifinalen var det klara 3-0 mot Ilves som förde laget till finalen.


Åland United i sin tur spelade sitt gruppspel mot PK-35 Vanda, HJK F18 och VJS. Efter att ha förlorat den första matchen mot PK-35 Vanda och lyckats få till storsegrar på Wiklöf Holding Arena mot de andra gick man vidare till kvartsfinaler som en av de bästa grupptvåorna. Sedan i kvartsfinalen kom KuPS på besök och efter väldigt dramatiska skeden tog sig hemmalaget vidare efter straffläggning. I semifinalen i Helsingfors mot PK-35 hamnade man igen till förlängning, men kunde avgöra matchen och vinna sin fjärde finalplats i följd.


Nu är laget i färd med de sista träningarna före den stora matchen på söndag. Steve Beeks och ledarstaben har ett nästintill intakt lag att ta ut. Louise Andersson är ju borta fortsättningsvis, men spelare som Pille Raadik och Jacqui Hand kommer tillbaka i matchtruppen. Även Maryette Karring ryktas stretcha och dra lite spurter ifall hon skulle komma att behövas. Dagsformen och speciella taktiska disponeringar får diktera laguttagningen och de tillresta supportrarna kan se fram emot en spännande cupfinal på söndag!


Matchen spelas alltså på Olympiastadion i Helsingfors och börjar klockan 13.00 nu på söndag 2 oktober. Kan man inte komma till platsen kan man se den i direktsändning på JIM kanalen.
178 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ÅU-PK35_250524_RGB.jpg
bottom of page