Noll poäng i Hagalund trots hård slutspurt

I ett brakande skyfall som sedan byttes till sommardis och till och med sol förlorade Åland United på söndagseftermiddagen i Hagalund mot ligatvåan FC Honka. Den perfekta gräsplanen som för dagen var regnvåt, men underbart sammetslen och jämn gav goda förutsättningar för fotboll. Hemmalaget Honka, som inte förlorat en ligamatch sedan i april spelade med just den flow och den inspiration som man spelar då det går bra för laget. Dana Leskinen var ständigt farlig i sina löpningar. Milla Punsar skapade ytor och anföll själv då hon fick läge. Även yttermittfältarna Aino Vuorinen och Anni Miettunen var aggressiva och såväl pressade Åland Uniteds uppspel som utmanade med boll.

I matchens 10e minut bjöd Åland United tyvärr på 1-0 själva. En felpassning ur backlinjen spelades rakt i fötterna på Anni Miettunen och eftersom ÅU var i anfallsposition fanns det massvis med ytor att blixtsnabbt frispela Dana Leskinen, som i sin tur fick den tiden hon behövde för att sätta bollen i mål bakom ÅU målvakten Anna Tamminen. Fler mål blev det sedan inte i första halvlek, men Honka var i allmänhet steget före. Dynamisk rörelse både av forwards och yttrar tillsammans med de två centrala mittfältarna gjorde att man ofta kunde spela både runt, igenom och över Åland United och bli farliga främst på snabba omställningar, men också på fina och snabba kombinationer. Flest målchanser kom målskytten Dana Leskinen till med tre avlossade skott. Även mittbacken Elli Pikkujämsä kom åt att kruta på mål då hon klämde i med ett hårt långskott, som dock gick förbi Tamminens mål. Rosa Maria Herreros Ossorio frispelades ute till vänster i den 25e minuten och kom till avslut. Milla-Maj Majasaari i Honkamålet klarade dock skottet utan problem. I den 37e minuten bjöd Åland United på en riktigt klurig frisparksvariant som så när kunnat bli mål. Isabella Mattsson halkade dock till då hon sköt och avslutet blev inte svårt för Majasaari att plocka.

Lite förändringar kände Samuel Fagerholm att behövdes i halvtid. En par positionsbyten utfördes, samt ett spelarbyte då nyförvärvet Erin Yenney kom in och fick debutera för ÅU.

Precis i början av andra halvlek såg det ut som om Åland United började få upp ångan. Emelie Johansson spelade in till Sara Nordin i den 48e minuten. Saras skott riktades mot främre krysset och Majasaari fick tänja sig ordentligt för att nå bollen med bara en hand.

Sedan var det bara Honka en tid framåt. Ett lågt inlägg från vänster gled hela vägen till bakre stolpen där Anni Miettunen kunde dyka upp och lägga bollen i nät till 2-0 i den 50e minuten. Bara 6 minuter senare blev det 3-0 genom Milla Punsar som till synes enkelt kunnat driva in bollen och avlossa ett lågt skott från straffområdets gräns. Ett ganska skärrat och uppgivet Åland United fick lov att börja om.

Det skulle faktiskt bli bättre ur bortalagets synvinkel mot slutet. Redan i den 71a minuten kom Signy Aarna åt att avsluta framför mål och Majasaari lyckades med möda sträcka sig och träffa bollen så pass att den tog i ribban. Trots att Aino Vuorinen hade haft en farlig chans några minuter senare ökade Åland United nu trycket. Man fick hörnor och på dessa mobiliserade man nu kraft. I den 82a minuten lyckades Erin Yenney dundra in bollen via ribban och ett motståndarhuvud efter en vådlig kamp innanför straffområdet till följd av just en hörna. 3 minuter senare var Erin igen med så ännu en hörna förpassades i nät av Anna Westerlund efter att Yenney hade arbetat in bollen framför mål ur den bakre ytan. 3-2 var det där och slutet blev dramatiskt värre. Dock räckte det inte till och Minka Vekkeli blåste av matchen helt korrekt efter 90+3 minuters spel. Honka var det bättre laget denna dag och trots att Åland United reste sig till kamp mot slutet kan vi nog medge att poängen hamnade där de hörde hemma just denna söndag.

Samuel Fagerholm var lite tudelad efter matchen: " Det var starkt av oss att resa oss och kämpa om poängen där i slutet. Det var dock inte alls lyckat att försätta oss i en sådan situation och att vi började tro på oss själva först så sent som vi gjorde. Det här var ingen bra insats av oss, utan att ta något bort från Honka som är ett bra lag. Positivt var ändå att Erin Yenney hann debutera."

Kampen om platserna i övre slutserien och därmed även medaljerna fortsätter nästa helg. Åland United får gäster från Nedervetil, dvs IK Myran på besök inkommande lördag, den 17/8 kl 17.00. Nu gäller det att jobba sig närmare lagen som ligger några poäng före. Vi vill ha hela Åland på plats för att hjälpa oss.

Åland Uniteds lag: Anna Tamminen- Emelie Johansson, Tiia Peltonen, Anna Westerlund, Pille Raadik- Sara Nordin (75e Phoenetia Browne), Bri Campos, Isabella Mattsson- Monica Hagström (46e Erin Yenney), Signy Aarna (71a Selma Viktorsson), Rosa Maria Herreros Ossorio

Honkas lag: Milla-Maj Majasaari- Nana Yang, Inka Kaivola, Elli Pikkujämsä, Rebecca Kindstedt (59e Riikka Hannula)- Aino Vuorinen, Saara Lappalainen, Wilma Spets (80e Jasmin Leppioja), Anni Miettunen- Milla Punsar, Dana Leskinen (75e Suvi Kärkkäinen)

Bild: Juhani Järvenpää