top of page

NJS debuterar på Wiklöf Holding Arena nu på lördag

Sabbatsdagen lördag, då påsken tillfälligt pausar är en ypperlig dag att spela seriefotboll. Nationella Ligan kommer till Wiklöf Holding Arena för sin tredje omgång just denna dag och klockan 18.00 sparkar matchen mellan Åland United och Nurmijärven Jalkapalloseura (NJS) av. Det blir första gången för NJS att spela på huvudarenan i Mariehamn och även första gången som dessa båda klubbar möts.


NJS steg till Nationella Ligan i och med att TiPS gav upp sin plats och eftersom Nurmijärviklubben hade tagit sig till ligakval i höstas i och med sin andraplats i Damettan fick man erbjudandet att ta steget upp, fast man förlorade kvalmatcherna mot HPS då det begav sig. Mikko Rantas lag fick snabbt ställa om och satsa på en lite större kostym då man nu för första gången huserar i den nationella fotbollens högsta serie.


NJS är ett spännande lag, som till stora delar består av unga duktiga spelare. Tidigare år har klubbens egna produkter dragit iväg och finns i andra ligaklubbar. Oona Sevenius i HJK är kanske det främsta exemplet. Nu har även spelare med ligarutin anslutit sig och en god mix av debutanter och lite mer ärrade och rutinerade spelare finns. Laura Kölhi (PK-35 Vanda), Pinja Eklund (TiPS), Rosa Wikström (PK-35) och Linda Räisänen (HJK) är några spelare som har anslutit från andra lag i Nationella Ligan. För sådana som följt finländsk damfotboll en tid säger även Nea-Stina Liljedahl-Martinez en del. Den gamla HJK och Honkaspelaren har nu återvänt till högsta ligan där hon senast spelade 2016 efter några år i PKKU i Damettan. Målvakten och trotjänaren Annika Kulha gjorde några matcher för HJK i fjol i och med farmavtalet man hade. Men allt som allt är det hela nytt och spännande för Klövskogslaget och början har varit väldigt fartfylld.


Cupen gick inte riktigt enligt noter och man föll ut i gruppspelet. Sedan då Nationella Ligan startade kom man att bjuda HPS på en riktig duell och ledde matchen vid två tillfällen, med bland annat två mål av Rosa Wikström. HPS kom dock i fatt på övertid och det hela slutade 3-3. Det var ändå en historisk första poäng i Nationella Ligan för NJS. I andra omgången spelade man sin första hemmamatch och efter en försvarsstrid förlorade man till slut 0-2 mot PK-35 Vanda. Dessa resultat gör gällande att NJS faktiskt ligger ovanför Åland United i serietabellen då lördagens match sparkar igång.


Åland United har haft en tuff inledning på ligaspelet. En svag inledning som resulterade i en 2-4 förlust borta mot HJK byttes mot en svidande 2-3 förlust hemma mot KuPS efter en jämn och tajt kamp. Nu är det dags att gå för den första segern. NJS som är fylld av entusiasm kommer inte att vara ett lätt motstånd. Steve Beeks behöver kunna klämma fram det bästa ur laget för att få till ett vinnande koncept för tiden att komma.


Dana Leskinen och Dom Bond-Flasza är ännu utanför matchtruppen. Louise Andersson är tillbaka och landslagsspelarna återvänder enligt rapporter rätt oskadda, trots att både Pille Raadik och Anna Westerlund haft små hälsoproblem under resornas gång. De nya spelarna Jacqui Hand och Netta Hanhimäki kommer att finnas till förfogande om de behövs. Så värst mycket träning med laget har de inte hunnit få, men de kan vara aktuella för en plats i matchtruppen.


Det gäller för Åland United att hitta det egna spelet och dessutom att ta vara på de målchanser som skapas eller ges. Genom åren har vi haft problem att etablera bra spel mot lag som NJS, alltså väntade bottenlag som spelar med stort hjärta och inspiration. Nu gäller det att gräva fram professionalismen och skapa en plattform att jobba uppåt. Tre poäng vore en god start.


Vi hoppas på mycket publik på Wiklöf Holding Arena denna lördag. Orkla ser till att det finns chipsprodukter att vinna i vårt lotteri. Nordic Trout och Lasses Fisk ordnar så att man kan äta sin middag på plats och är man krigsflykting från Ukraina är det dessutom gratis, precis som inträdet. Går det trots allt inte att ta sig till platsen kan man se det hela, med start klockan 18.00 på Ruutu+.180 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page