Mästarna är slagna. Brons i sikte. 4-2 på WHA

En epok i Åland Uniteds historia är nu slut. Tiden med hemmamatcher på mjukt och lerigt gräsunderlag i oktober är över. Det sista smakprovet på denna romantiska fotbollsdimension slutade för ÅUs del i seger mot redan klara mästarna HJK denna lördagskväll 2019. Kvar blir minnen, samt visioner om en framtid på nya WHA. Resultatet gav dock hemmalaget hopp om att kunna tillfoga ännu en medaljplacering i föreningens cv då man nästa söndag möter TiPS borta på Dickursby IPs konstgräsplan i en direkt avgörande bronsmatch.

Förutom själva spelet gällde matchen också annat. HJK hade förra omgången tagit ÅUs publikrekord i Damernas Liga och genom en väldigt välbesökt kampanj försökte nu Åland United ta tillbaka rekordet. Vi blev dock cirka 1000 personer ifrån målet då 681 personer dök upp till matchen. Detta är mer än dubbelt mer än Åland Uniteds nästhögsta publiksiffra detta år och således bra. Dock undrar man vad som på kort sikt kunde locka folk att vilja se modern elitidrott i fotbollstappning, så som Damernas Liga framför den. nStort tack i varje fall till alla som var där och till alla som bidrog till att biljetterna kom i omlopp.

Själva matchen blev rätt underhållande. Oktobergräset med dess regnfyllda grund gjorde de centrala delarna av planen väldigt svårspelade. Detta var dock två av de allra bästa fotbollslagen i Finland som möttes och på samma gång som HJK inte ville förlora och Åland United ville vinna bjöds publiken på en väldigt svängig match med mycket kamp och på samma gång mycket skickligt tekniskt utförande i svåra förhållanden.

Matchens första målchans kom i den 9e minuten då HJKs Ashley Riefner nickade över mål vid bakre ytan. Därefter tog det inte länge innan samma Riefner, frispelad av Emmaliina Tulkki km fri bakom ÅUs backlinje. Anna Tamminen kom ut, men Riefner kunde lyfta bollen över den utstträckat Åland Unitedmålvakten och chippa bollen i mål till försmädliga 0-1 för hemmalaget.

Åland United kom direkt in i en första andning och började öka på sitt bollinnehav. Resultatet kom sedan redan i den 17e minuten då energiska Bri Campos förlängde Pille Raadiks inlägg, efter ett väldigt fint anfall av hemmalaget, över Lotta Rosenströ i HJK målet till 1-1. Inte sen heller blev det lugnt, utan samma Bri Campos fightade sig till skottläge i den 26e minuten och vände i fart på samma gång som hon sköt bollen i mål inne i straffområdet. 2-1 var det där.

Första halvlek fortsatte intensiv och tuff. HJK nöjde sig inte med förlustsiffror. Både Riefner, 2 gånger, och skyttedrottningen Jutta Rantala kom till avslut, men dessa gick antingen utanför målramarna, eller så lyckades Anna Tamminen vara i vägen. I den 35e minuten skulle det sedan bli 3-1- Emelie Johansson som slet hårt i sin bollvinnande roll på ÅU mittfältet kämpade innanför offensivt straffområde och stångade sig till skottläge. Skottet blev hårt, rakt och onåbart för Rosenström och Åland United hade gått upp till en 3-1 ledning. Mästarna är dock mästere av en orsak och bara tre minuter senare kunde Emmaliina Tulkki avsluta Vilma Hakalas inspel med dagens kanske snyggaste mål, i klykan med bredsida från 16 meter. Otagbart för Tamminen.

HJK var inte att leka med och efter 3-2 målet jagade man utjämning på allvar. Riefner och Hakala hade två chanser var och ska man vara rättvis kom Hakala nog närmast i och med en ribbträff. Till pausvila gick man i alla fall i en hemmaledning.

Samuel Fagerholm poängterade i halvtid vikten att hålla jämvikt i omställningar och att krympa ytor i rätt tid och på rätt ställe. Vi ledde matchen och det var viktigt att inte sälja ut sig nu i andra halvlek. Matchen fortsatte med hög energinivå och i den 63e minuten kämpade Isabella Mattsson sig till ett friläge. HJK försvaret hann dock upp henne och väldigt rutinerat sökte Isabella kontakt inom straffområdet och fick en helt korrekt straffspark tilldömd Åland United. Tiia Peltonen beslöt sig för att ta ansvar och 4-2 såg dagens ljus, eller höstmörker då i förlängningen.

Den sista halvtimmen blev tuff och underhållande fast de flesta finherena hade försvunnit. Inhopparen Phoenetia Browne höll på att nicka in en hörna, men den räddades på mållinjen. Även HJK höl ångan uppe och en hel del tilltrasslade situationer uppkom i Åland Uniteds straffområde. Uppoffrande försvarsspel och Anna Tamminens säkra agerande borgade för en lyckosam afton för hemmalaget.

Efter drygt 4 minuters övertid av den tuffa och energiladdade matchen blåste huvuddomaren Alisa Levälampi av kampen. 4-2 till hemmalaget alltså och spontana glädjescener syntes både på planen och i publiken. Det hela betyder alltså att bronsmedaljernas öde avgörs nästa söndag i Dickursby. Allt annat än förlust innebär att Åland United tar hem sin fjärde bronsplacering genom tiderna i Damernas Liga och den andra på raken.

Samuel Fagerholm hade ingen orsak att dölja sin tillfredställelse:

"Man kan bara vara stolt över laget som jobbade och slet hela matchen igenom. Detta var en stor seger och det finns så mycket kvar att spela om att jag inte kan se en enda orsak till att vi inte ska vara maxladdade nästa söndag."

Maxladdning gäller alltså söndagen den 20e oktober klockan 14.00 i Dickursby då Åland United gästar TiPS. Seger eller oavgjort betyder brons. Detta är så som det är skrivet!

ÅUs lag: Anna Tamminen- Maryette Karring, Anna Westerlund, Tiia Peltonen, Pille Raadik- Emelie Johansson (71a Erin Yenney), Sara Nordin, Bri Campos- Signy Aarna (50e Phoenetia Browne), Isabella Mattsson (89e Monica Hagström), Rosa Maria Herreros Ossorio