Lång helg med felaktigt slut

Uppdaterat: 6 okt. 2019

Om det hade varit KuPS målvakt som tappat in en väldigt lätt boll hade vi skrivit att ÅU vann på målvaktstabbe. Om det varit en utespelare som totalt tappat markering, eller slagit en riktigt misslyckad passning som vi gjort mål på hade vi kanske skrivit att vi vann på ett misstag av motståndarspelarna. Denna söndag tappade Åland United åtminstone två poäng på grund av ett , eller två domarmisstag. Detta måste kunna sägas om vi ska kunna ha ett trovärdigt klimat inom fotbollen. Alla gör misstag och vissa av dem leder till större konsekvenser, så är det bara. Fram till att vi har VAR i Damernas Liga kommer sådant här att hända och så är det bara. Men man måste få säga det då det är sant.

Med en väldigt kort tid mellan fredagens cupfinal och med en lång resa upp till Kuopio hade ställföreträdande huvudtränaren Vesa Kumpula, tillsammans med det övriga ledarteamet gjort sitt bästa för att förbereda laget för denna viktiga match. Inte så mycket rotation gjordes i alla fall och det var bara Anna Tamminen, Olivia Mattsson och Monica Hagström som var nya i startelvan jämfört med fredagens cupfinal.

Själva matchen var i mycket en fortsättning på fredagens HJK match. Åland United klarade av att hålla bollen inom laget och skapa trygga samt långa anfall. KuPS,, som hade fått avbräck i och med Anni-Maija Kauppilas skada hade stuvat om lite i sin permanent och hade svårt att få mittfältsspelet att flyta.

Trots ett aggressivt och bra spel av Åland United bjöd inledningen inte på så värst mycket framår. Rosa Maria Herreros Ossorio hade ett långskott som KuPS målvakten Daniela Solera kunde rädda. På samma sätt kom KuPS att avsluta på distans genom Gentjana Rochi, dock utan att sätta Anna Tamminen på större prov i Åland United målet.

Sen i den 37e minuten hände det. Isabella Mattsson körde in i straffområdet och drog med kraft två försvarare innan hon distinkt placerade bollen i bakre hörnet. 0-1 till Åland United och ska man vara ärlig så kändes det inte alls orättvist. KuPS slog sedan på en växel till framåt direkt efter rmålet. Först var det Paula Auvinen och Ella Vanhanen som fick varsin chans att avsluta på mål från nära håll. ÅU försvaret störde emellertid tillräckligt så att ingetdera avslut blev för Anna Tamminen att agera mera än att stå rätt.

Andra halvlek blev sedan ett eget kapitel. Åland United fortsatte att spela positiv fotboll. Isabella Mattsson lyste framför allt i början av halvleken på mittfältet. Bri Campos sprang utan att stanna.Rosa Maria Herreros Ossorio spelade ut hela sitt register och gjorde kanske sin bästa match så här långt i Åland United. Rosa fick tre lägen att avgöra matchen, men hade otur dels genom Daniela Soleras positionering, dels genom lite svag träff på boll och därmed blev det inget mål, trots eminent förarbeta av bland annat Emelie Johansson vid en av chanserna. I andra ändan var det Gentjana Rochi som höll show. Vid spelade 63 minuter utmanade hon Anna Tamminen ordentligt. De två första försöken blockerade Anna och den tredje bollen, som avlossades med en cykelspark gick över mål.

Väldigt mycket kom som vanligt att handla om Rochi. Hon blev varnad i den 49e minuten då hon i ilskorna tjongade iväg en boll upp i publiken. Sedan tog hon tillfället i akt genom att störa och förstöra Åland Uniteds spel genom små och mindre små förseelser. Smart drag av en professionell fotbollsspelare som inte får den övervakning hon borde ha av ligans domarkår. Nåväl, i den 75e minuten jobbade hon hårt innanför ÅUs straffområde, vände och sköt otagbart i bortre krysset. 1-1 var det där.

KuPS blev allt mer medveten om vad de hade att vinna på att inte förlora och använde skickligt alla spelavbrott till syften som gav dem fördelar. Dessutom kom de i och med Åland Uniteds jakt på mål till kontringslägen och farliga situationer. Anna-Stina Simonens nick, som Anna Tamminen fick rädda från stolproten var närmast. Sen kom katastrofen. Aino Kröger kom fri och avancerade över mittfältet mot mål. Isabella Mattsson följde och kunde ungefär 20 meter från målet komma åt bollen. Kröger gick omkull och domaren fick för sig att döma en straffspark av situationen. Ingen mindre än Gentjana Rochi, som alltså fått vara kvar på planen tog straffen och satte den förbi Tamminen i nät och gav KuPS en seger som för upp dem på delad tredje plats i ligan.

Vesa Kumpula var mest stolt över laget under helgen han fick hoppa in som huvudtränare:

"Jag är stolt över varje spelare och hur de klarade av att återhämta sig från fredagens cupfinal och faktiskt trodde på det koncept vi skapade för denna helg. Faktum att vi lyckades både bibehålla och även utveckla vårt spel under dessa dagar är helt fantastisk. Resultatet vi fick var dock inte vad vi var ute efter och i elitidrott är det väl det som räknas."

Från klubbens sida vill vi tacka alla spelare och tränare som skött uppgifterna med framgång under helgen då Huvudtränare Samuel Fagerholm inte kunnat medverka. Vi vet också att fotboll är som livet, eller faktiskt är själva livet. Alltid finns det saker som går bra och likafullt finns det saker som inte alls går som man tänkt. Nu blir det landslagsuppehåll och vi önskar spelarna som deltar i detta lycka till. På samma gång önskar vi alla spelare i hela laget en god ny start då semestern slutar och vi börjar slåss om nya poäng och goda förutsättningar för medaljstrid under hösten. Första matchen att göra detta är hemmamatchen mot ONS den 6e juli klockan 17.00 på WHA.