top of page

Lyckad fredagskväll i Helsingfors

Åland United fick en kanonöppning på MagneCit Areena i Rönnbacka i matchen mot PK-35. Redan i den första minuten fick man till en hörna och den slogs rakt på Sarah Troccolis huvud av Monica Hagström. Troccoli steg upp och nickade in bollen precis vid bortre stolproten och innan de flesta åskådare hade hunnit förstå vad som hände ledde bortalaget med 0-1.

Åland United fortsatte dominera spelet och kunde gång på gång utmana längs vänsterkanten med Jacqui Hand i spetsen. Krista Hakala kom åt att skjuta mot Lainey Burdetts mål en gång, i den 5e matchminuten, men inget riktigt farligt uppstod vid det läget. Nätrassel skulle det dock bli. I den 14e minuten spelade just Hand in bollen i straffområdet där Olivia Ulenius uppvaktades hårt av Jade Bergius ur hemmaförsvaret. Olivia skyddade bollen, vände och sköt behärskat i bortre hörnet förbi Tanja Kotoaro i målet.

Man kan lugnt säga att Åland United förde spelet under hela första halvlek. Margarida Sousa hade en jättechans, men missade nicken på Kit Loferskis inlägg då hon kom ensam framför mål med målvakten. Kit själv hade ett skott, som gick i gaveln, Jacqui Hand avfyrade från olika positioner och kom en gång till och med fram till stolpen. Margarida framspelades en gång till av Loferski, men fick inte till ett tillräckligt vasst avslut då hon igen kom 1v1 med Kotoaro.

Allt såg lungt ut för bortalagets del, men vid två minuters övertid kontrade PK-35 rätlinjigt. Emilia Kupsanen kom fri ute till vänster och placerade bollen förbi Burdett till 1-2. I halvtid gick Steve Beeks närmast igenom detaljer, samt lite riktlinjer för hur hela laget ska kunna agera tillsammans i press, bollinnehav och kontring.

Då andra halvlek började var PK-35 helt tydligt tända och ville göra matchen jämn och spännande. Kupsanen kom igen i ett jätteläge efter bara två minuter men styrde Nora Lehtos inlägg förbi från främre stolpen. Bara minuten senare fick man se matchens absoluta läckerhet. Jacqui Hand drev igen upp till vänster, besegrade sin motståndare Olivia Kåhre och slog ett lågt inlägg mot straffpunkten. Där dök Olivia Ulenius upp efter en väldigt högklassig rörelse förbi försvararen. Avslutet var likaså högklassigt och då matchen stod 1-3 hade Olivia alltså gjort två mål för dagen och nu även 3 mål i Nationella Ligan.

PK-35 fortsatte jobba. Lainey Burdett fick göra en riktigt viktig räddning i den 52a minuten då hon lyckades rädda Kupsanens farliga avslut till hörna. Även i den 79e minuten osade det bränt, men Lainey klarade först Kupsanens skott och var bra med även på returen, som Minea Lassas sköt just utanför. Inga fler mål sågs och Sini Hakala blåste av matchen i ställningen 1-3.

3 viktiga poäng för Åland United och Steve Beeks var allmänt nöjd med arbetsdagens utfall:

"En helt hyfsad match av oss. Vi måste dock bli bättre på att kollektivt variera oss och kanske inte alltid ha så bråttom framåt. Mycket var i alla fall riktigt bra i dag och det tar vi med oss."

Nästa helg är Åland United tillbaka hemma. Klockan 17.00 på lördag står Ilves för motståndet på Wiklöf Holding Arena. Vi hoppas på stor uppslutning i kampen om bra läge inför höstens Mästerskapsserie.

Åland Uniteds lag: Lainey Burdett- Pille Raadik (85e Helena Bozic), Sanni Ojanen, Anna Westerlund, Monica Hagström- Sarah Troccoli- Jacqui Hand, Margarida Sousa (76e Netta Hanhimäki), Olivia Ulenius, Riikka Lilja (61a Signy Aarna)- Kit Loferski (76e Aada Törrönen)

Bild: Janne Hirvensalo