top of page

Liten jultext av Sportchefen

Uppdaterat: 25 dec. 2022

Kära alla som läser denna text som skrivs på julaftonskvällen 2022. Så här i juletider finns ju uttrycket "från oss alla till er alla" väldigt centralt i mångas medvetanden. Detta är nu, för första gången någonsin en personlig text på klubbens sidor, så detta är "från mig till er alla."


Att leva med en fotbollsklubb kan beskrivas som ett av de svåraste engagemangen man kan åta sig. I Nick Hornbys roman "Feverpitch" beskriver han sitt förhållande till Arsenal som "ett livslångt intimt förhållande". I nöd och lust kan man säga, utan att rodna att gäller för många många fotbollssupportrar runt om i världen. Det finns dock många olika slag av anhängighet. Det finns supportrar som identifierar sig med klubben, eller som helt enkelt tycker det är spännande att följa laget. Det finns sponsorer och samarbetspartners, som antingen vill vara med om framgångarna och själva få synlighet, eller så helt enkelt stöda något de tycker är viktigt. Det finns styrelser och funktionärer som hänger sig klubben och offrar stor tid och energi för att hålla allt rullande och dessutom ofta för att närma sig uppsatta mål. Sen har vi personal och spelare. Dessa är dem man oftast identifierar som klubben själv. Dessa arbetar dagligen hårt med att dels uppfylla lagets egna mål och på samma gång att själva kunna få personlig nytta och glädje av engagemanget, ofta både på kort sikt och lång sikt.


Jag personligen, som började i klubben 2009 som assisterande tränare, efter att ha arbetat som tränare på olika nivåer inom åländsk och finländsk fotboll, företrädesvis för damer och flickor, har sedan 2012 kombinerat med tränarskapet och sedan 2016 jobbat endast som Sportchef. Jag är anställd enligt ett Uppdragsavtal, vilket betyder att både min arbetstid och mina uppgifter är väldigt ospecificerade och mycket beroende på de andra personerna runt mig, vad som krävs och behövs just då. Jag har alltid haft mitt arbete i Åland United såsom en syssla utanför mitt huvudjobb som lärare, där jag alltså arbetar fulltid. Jag, liksom alla andra i klubben är väldigt mån om att göra ett så bra arbete som möjligt, under de förutsättningar som finns.


Jag har fått vara med om otroliga år under min tid i klubben. Alla de 16 nationella medaljer och tre Champions League sejourer Åland United har upplevt har jag fått vara med om. Jag har också varit med om dramatiska förluster och tränarbyten, samt spel i nedre slutserien. Jag har sett ungdomsverksamhet byggas upp, raseras och sedan byggas upp igen, på andra sätt. Jag har haft förmånen att ha stadig kontakt med Finlands Bollförbund och det som numera heter Nationella Ligan (Satt som ordförande för ligastyrelsen i tre år), samt landslag både i Finlands- och andra länders regi. Jag har fått träffa folk från UEFA och olika internationella klubbar. Kort och gott, jag har sett och hört väldigt mycket och har skaffat mig en väldig erfarenhet av damfotboll, både lokalt, nationellt och internationellt.


De allra senaste åren har vår klubb varit med om helt osannolika framgångar. Vi har sedan 2018 vunnit 9 nationella medaljer då vi räknar ihop cupen och ligan. 4 av dessa har varit gyllene. Allt detta har gjorts möjligt av de fantastiska krafter som håller samman vår klubb. En engagerad styrelse, ofta trippelarbetande funktionärer och framför allt en väldigt kompetent lagledning och en liten men naggande god spelartrupp, som dessutom förändrats mellan varje säsong. Våra supportrar och sponsorer har svarat på framgångarna och har glädjestrålande funnits där då vi vunnit cupfinaler och spelat stora matcher i Nationella Ligan.


Allt har ett pris heter det. Ja, fotboll spelad av kvinnor lever en stor vår just nu i Europa, för att inte säga hela Världen. Synligheten ökar, spelet blir bättre och kraven på klubbarna stiger således ständigt och dessutom oerhört brant och fort. Vi i Åland United gör allt vi kan för att själva svara mot detta. Våra egna resurser, som ännu för 5 år sedan var bland de bästa i Finland, håller inte helt för att utmana de största klubbarna i landet med deras egna metoder. Vi behöver finna vår egen väg och helt enkelt göra allt vi kan, på vårt sätt, enligt det vi har att tillgå.


Jag själv har haft en väldigt omtumlande tid under de senaste åren. Krafter kring klubben, som vant sig vid framgångar har ifrågasatt delar, ibland också stora sådana av hur laget byggs och hur verksamheten bedrivs. Vi är alla människor och saker kan göras på många sätt. Jag har för egen del försökt allt jag kan, med de medel jag har och med den kunskap jag besitter stöda de olika delarna av klubben och laget som jag är i kontakt med.


Så här på Julafton vill jag nu sända ett personligt julbudskap till alla som berörs, eller berörts av Åland United. Det finns en sak som ni alla kan vara helt säkra på! En sak som ni kan lita på! Vi inom klubben gör alltid det bästa vi kan och vi talar inte osanning! Det är tillåtet och till och med önskvärt att vara kritisk och ifrågasättande. De svar vi i klubben ger är dock ärliga. Man kan antingen gilla dem, eller ej, men det är vi som är Åland United. Vill man komma med och påverka finns det utrymme för alla. Det finns uppgifter att göra och vi gör dem tillsammans. I nöd och lust!


En god välsignad jul till alla! Säsongen 2023 närmar sig och den för med sig vad bliva månde. Den för i alla fall med sig ett Åland United och jag hoppas ni vill vara med på resan!

God Jul!

Sportchefen323 visningar

Σχόλια


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HPS_RGB.jpg
bottom of page