top of page

KuPS hemma= dramatik. Seger i slutminuterna i stor match.

Precis som assisterande tränaren Per Löfkvist sade i radiointervjun efter matchen så är det en garanti på mål och högkvalitativt drama om man kommer till Wiklöf Holding Arena för att se Åland United-KuPS. Inte heller denna gång svek denna lagbundenhet. Tufft och väldigt spännande blev det och i slutet en väldigt viktig hemmaseger.


I detta läge, då de flesta lag, spelare och tränare känner varandra, blir det sällan man kan riktigt överraska gällande spelstil eller taktiskt upplägg. Åland United visste vad som väntade och det gjorde nog KuPS också. Det gällde i mycket att kunna genomföra matchplanen och som alltid i denna typs toppmatcher att prestera det där lilla extra för att kunna överraska i de små detaljerna. Åland United pressade aggressivt och högt i akt och mening att störa KuPS uppspel. Man hade en del lycka i detta och bortalaget fick aldrig till ett lugnt bollinnehav, trots att de skickligt nog kunde byta kant och kombinera i mitten vid några tillfällen.


Redan i den 3e matchminuten höll Aada Törrönen på att få en tå på bollen nära mål, men KuPS målvakten Fanny Söderström hann någon tiondel före och det blev bara en suck bland den 277 hövdade publiken. Sedan böljade spelet på. Åland United pressade som sagt högt och vann närkamp på närkamp bäde i försvaret och på mittfältet. KuPS fick bli ett kontringslag, något som inte riktigt hör till Ollipekka Ojalas spelbok för årets lag. Anni Hartikainen och Oona Sirén kom bägge tu till skott, men missade målramarna. För hemmalaget kom Taylor Aylmer åt att avsluta, utan lycka och Silja Tuominens skott blockades till hörna av KuPS försvaret.


Just hörnan, som slogs av Riikka Lilja i den 21a minuten ledde till matchens första mål, i och med att bollen oturligt för KuPS studsade på Aino Krögers hand. Domaren Ifeoma Kulmala pekade utan att tveka på straffpunken och sedan, i den 22a minuten fick Dana Leskinen stilrent slå in straffsparken och göra ställningen till 1-0. Inget alls tappades i intensitet efter detta första mål. KuPS kanske blev aningen desperatare. Gentjana Rochi avslutade i 26e minuten och Jessica Kiviaho fick hålla målet tomt med en fin räddning. Även Söderström i andra buren räddade Taylor Aylmers skott genom en TV klistring i den 27e minuten.


Det hårt jobbande Åland United fick ytterligare utdelning i den 32a minuten då Silja Tuominens briljanta inlägg nådde Dana Leskinen vid bakre stolpen. Dana fick kontrollera bollen och sedan slå in sitt andra mål för dagen och läktaren med de förhållandevis få supportrarna fick jubla stort över 2-0. KuPS hade dock inte rest till Åland för att lägga sig. Direkt efter baklängesmålet avlossade Lavijde Begolli ett skott som Jessica i Åland Unitedmålet räddade till hörna. Hörnan sen i sin tur slogs mot bakre ytan och där fanns just Begolli som fick nicka in 2-1 i den 34e minuten. Matchen var i allra högsta grad levande.


Ännu under de sista 10 minuterna av första halvlek hände det. Först var det Niitty Hahl som fick ett stort läge från vänster. Kiviaho lyckades dock hindra utjämning genom att stoppa bollen och ge KuPS ännu en hörna. I andra ändan fick Dana Leskinen en magnifik chans då hon genom en kombination kom i skottläge. Fanny Söderström stod dock rätt och halvtidssiffrorna skulle komma att förbli 2-1.


Då andra halvlek började hade KuPS ändrat lite i sin disposition, dels genom att dubbelbyte redan innan paus, dels genom hur man spelade upp bollen. Åland United fortsatte pressa och jobba. Aada Törrönen kom till avslut ur liten vinkel efter kombinationsspel av Hailey Whitaker och Riikka Lilja. Inget mål dock. En spelare som allt mer rörde sig över stora ytor, samt fick mera boll i och med KuPS något rakare uppspel var Lavijde Begolli. Hon var också aktiv själv i straffområdet och hade ett skott över mål under de första tio minuterna. I minut 56 blev det dock 3-1. En boll spelades fram till Dana Leskinen, som tacklades bakifrån. Eftersom bollen gick till en framåt löpande Aada Törrönen lät domaren Kulmala spelet fortsätta. Aada körde framåt i full galopp, rundade två försvarare och avslutade med ett skott i främre krysset. Ett klassmål och något att visa upp på sin CV den dagen sådant blir aktuellt.


Nu var det ju då KuPS man mötte och det återstod cirka en halv timme av matchen. En våldsam offensiv från bortalaget följde. Begolli hade både nickar och skott på mål. Även Oona Sirén och Gentjana Rochi avslutade vasst. Sedan i den 67e minuten fick man träff, då inhopparen Wilma Forsblom drev inåt och avslutade med sin vänsterfot i Kiviahos nedre hörn. 3-2 alltså och jakten var på gång.


9 minuter efter det förra målet rasslade det igen. Igen var det Forsblom, som denna gång med huvudet slog in utjämningen till 3-3. En klassisk Åland United-KuPS match på Wiklöf Holding Arena var på gång alltså. Bägge lag gick för seger. Åland United hade fått försvara sig på egen planhalva stora delar av andra halvlek och nu bytte man in unga Tilda Råtts. I matchens 86e minut, efter att ha vunnit bollen i eget straffområde slog Åland United ut bollen mot Aada Törrönen. Aada avancerade på högerflanken nästan ända ner till kortlinjen innan inlägget kom mot främre stolpen. Där fanns Tilda Råtts som på ett eminent sätt hade riktat och tajmat sin löpning framför försvarande Maja Göthberg. Tilda är i grund och botten en målgörare och nu fick hon göra ett riktigt stort mål. 4-3 och bara de sista minuterna, inklusive tilläggsminuter kvar.


Trots KuPS desperata försök och bland annat Rochis nick just över mål från främre ytan blev det inga fler mål och ett hårt kämpande Åland United kunde skriva 3 poäng i resultathäftet. Man passerade således KuPS i tabellen och ligger nu tvåa efter HJK .


En riktigt stor fotbollsmatch fick man alltså se. Vi hoppas att allt fler människor vill inse detta och komma till platsen för att se inhemsk toppfotboll i Mariehamn. Nu på fredag är det i Åbo det spelas. Åland United åker på en Viking Line upplevelse och ska kämpa mot TPS på den beryktade Övre Plan. Bare å åk alltså. Eller, det gäller att hålla tungan rätt i mun nu och kämpa om varje millimeter. Det blåser på toppen och vi vill ju blåsa ner HJK därifrån.


ÅUs lag: Jessica Kiviaho- Anna Nurmi, Sanni Ojanen, Senja Salo, Hailey Whitaker- Taylor Aylmer- Jacqui Hand, Silja Tuominen (79e Tilda Råtts), Riikka Lilja- Dana Leskinen, Aada Törrönen (91a Anni Hakasalo)

198 visningar

1 Comment


Jess, vilket bra resultat👍🇦🇽🇫🇮

Like
thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ålandstidningen_ÅU-HONKA_webb.jpg
bottom of page