top of page

Knapp förlust i Cupfinalen trots hård kamp

Då har Åland United spelat cupfinal. Ännu har vi dock inte vunnit en sådan. HJK fick med sig en 1-0 seger i en tuff match en het fredagskväll på Telia 5G Arena i Helsingfors.

Senast lagen möttes, då i ligasammanhang hade de i mycket tagit ut varandra och sedan hade HJK tack vare den högre kvalitén och goda form man då besatt rullat fram till en klar seger. Även i cupfinalen tog lagen till en del ut varandra. Det var dock denna gång Åland United som lyckades avväpna HJK i högre grad än tvärtom.

Ändå skedde det som inte skulle få ske. HJK hade i 15e matchminuten fått sig tilldömt en frispark cirka 25 meter från ÅUs mål. Det hela blev en variant där bollen spelades mot kortlinjen till den framrusande Nea Lehtola. Lehtola kom åt att spela snett inåt bakåt och Åland Unitedförsvaret hade aningen blivit bolltittande varvid Emmaliina Tulkki fick det utrymme hon behövde för att göra det som skulle bli matchens enda mål.

Trots att spelet var tufft och fysiskt kunde ingendera laget riktigt finna rytmen, utan det slogs passningar med fel kalibrering och tacklades hejvilt i cupfinalens hetsiga stämning. Riktiga målchanser hade bägge lag svårt att skapa. Först efter den av hettan framtvingade vätskepausen kunde Åland United finna lite ro i sitt anfallsspel.

I den 29e matchminuten fick Åland United till ett riktigt kontrollerat anfall som resulterade i hörna. Hörnan kom sedan till Anna Westerlund som nickade bollen vidare mot bakre ytan. Där fanns Phoenetia Browne vars skalle fick bollen att flyga över Anna Koivunen i HJK målet och i ribban. Inget mål där och spelet skulle fortsätta leva.

HJK fick ännu en farlig chans i första halvlek då Linda Ruutus frispark flög tajt över ribban vid främre ytan i den 34e minuten. Åland United fortsatte att ha initiativet, men den främsta chansen kom till Emelie Johansson som fick skjuta på avstånd då Isabella Mattssons och Pho Brownes kombinationsspel hade blockats av HJK försvaret. Emelies skott gick dock över mål.

Med halvtidsresultatet 1-0 till HJK försökte den tillfälliga huvudtränarstaben, med Daniela Haglund och Vesa Kumpula i spetsen mana på laget för att upprätthålla energin som gett oss mera boll under slutet av första halvlek. Andra halvlek blev sedan också väldigt långt Åland United halvlek vad beträffar initiativ med spelet. HJK var mestadels pressade ner i försvarsformation och kom inte alls att vara farliga. På samma gång som Åland United försvarade ypperligt hade man också de enda målchanserna, som de flesta dock var skott på avstånd som gick utanför målet, eller som kunde räddas av Anna Koivunen.

Genom att flytta in Essi Sainio centralt kunde Joonas Rantanen få lite mer spets i HJKs anfallsspel mot slutet av matchen. Jutta Rantala kom en par gånger till lägen som liknade avslutsläge, men utan att överlista Paula Myllyoja i ÅU målet. På samma gång kämpade Åland United frenetiskt för att komma framåt och få till den där chansen som behövdes. Rosa Maria Herreros Ossorio och Sara Nordin var spelarna som oftast testade sin lycka. Inga mål dock och under de sista minuterna skuffade ÅU ledningen spelare uppåt i banan för att få till det där kvitteringsmålet. Detta kom att ge HJK kontringsmöjligheter och under denna sista del av matchen var det faktiskt mera ett 2-0 mål som hängde i luften än en utjämning.

1-0 till HJK blev det alltså och en 17e cuptitel för de blåvitrandiga. Åland United bjöd denna dag upp till dans och även med neutrala ögon torde man tycka att ett resultat som hade lett till förlängning nog inte varit orättvist. Allt som allt blev det en riktigt bra finländsk fotbollsmatch och därför var det synd att den väntade tusenfaldiga publiken endast bestod av omkring 600 personer. Åland United fortsätter helgresan till Kuopio där ligaspel mot KuPS väntar på söndag klockan 19.00.

I Samuel Fagerholms frånvaro stod alltså det övriga tränarteamet för coachingen. Daniela Haglund var besviken, men ändå hoppfull efter matchen:

”Det känns bittert att förlora en sådan här match. Viktigt är det att ta med sig faktum att alla spelare kämpade och slet föredömligt, samt att vi faktiskt spelade bra. I kväll är det väl okej att vara ledsen en stund, men sedan direkt börjar uppladdningen för KuPS matchen. Nästa år rättar vi till det som hände i dag och tar och vinner guldet i cupen!”