Klar hemmaseger mot Ilves

Åland United satte omedelbart i högsta växeln på Wiklöf Holding Arena under lördagsaftonens inledning. I matchens första minut kombinerade Jacqui Hand, Kit Loferski och Olivia Ulenius ute till vänster så att Olivia kom ner till kortlinjen och spelade snett inåt bakåt till Jacqui, som rakt och kyligt nätade förbi Meri Hämäläinen i Ilvesmålet. 1-0 direkt, lite som i bortamatchen i maj.

Hemmalaget fortsatte flytta boll och att utmana framåt. Bara två minuter efter målet var det Hand som serverade Ulenius, som denna gång dock missade målet. Ilves försökte stärka försvaret både i mitten och ute på sin högerkant, men Åland United gick inte att stoppa i denna första halvlek. Farliga inlägg, kombinationer, bollinnehav och utmananden följde på varandra. I den 22a minuten spelade Riikka Lilja in till Sarah Troccoli som utmanade och blev fälld i straffområdet. Svenska domaren Hanna Laajanen pekade direkt på straffpunkten. Själva straffsparken blev för Monica Hagström att förvalta och inga misstag gjorde hon. 2-0 till Åland United helt klockrent vid detta tillfälle.

4 minuter senare var Hagström igen med och förarbetade då hon slog en farlig inåtskruvad hörna, som Hämäläinen i mål tvingades försöka boxa ut. Bollen hamnade framför Åland Uniteds returspecialist Sanni Ojanen, som resolut nickade in bollen i sin moderförenings mål och gav Åland United en 3-0 ledning. Som den eleganta spelare Sanni är jublade hon så klart inte över detta mål, men det oaktat gav det hemmalaget en skön lucka att arbeta i. Sent i halvleken kom Ojanen ännu en gång till målchans på hörna, men nicken flög den gången över mål.

Under de sista minuterna drabbades Kit Loferski av en smäll i huvudet och fick lämna planen. Medan Kit sågs om och Signy Aarna inte ännu hunnit in för att ersätta fick Ilves sin enda målchans för halvleken, men skottet gick tätt utanför Lainey Burdetts högra stolpe.

Andra halvlek inleddes i stort där första slutat. I den 51a minuten slog Riikka Lilja en lång frispark utifrån vänster. Bollen tog sig in i straffområdet och där mötte Margarida Sousas huvud den. Bollen i nät och 4-0 var faktum. De tre poängens öde kändes onekligen avgjort senast där.

Ilves steppade sedan föredömligt upp och Åland United, som inte kunde etablera en tillräcklig kollektiv press kom att tryckas ner i positionerna under den sista halvtimmen. Ilves dominerade bollinnehavet och fick faktiskt vid några tillfällen till några skott och målchanser. Lainey Burdett gkorde en par riktigt fina räddningar och sedan på slutet fick även inbytta Matilda Nurmi kasta sig för att hålla lagets nolla. Förutom målvaktsbytet fick den 238 hövdade publiken även bland annat se nyförvärvet Rebekka Frost Frederiksen som ersatte Pille Raadik i den 56e minuten.

4-0 till Åland United betyder, i och med att PK-35 Vanda förlorade stort mot KuPS att vi nästa helg ser ett riktigt stormöte i Myrbacka om tredje platsen. Om Åland United vinner går man upp till trea. I fall av förlust går skillnaden igen upp till 6 poäng.

Steve Beeks var nöjd över segern, fast han såg många områden att förbättra: "Vi saknar fortfarande förmågan att stänga matcherna helt. Även i dag släppte vi in Ilves i andra halvlek och det blev tyngre för oss än det borde ha blivit. En bra seger dock och nu har vi en spännande höst framför oss.".

Åland Uniteds lag: Lainey Burdett (76e Matilda Nurmi)- Pille Raadik (56e Rebekka Frederiksen), Sanni Ojanen, Anna Westerlund, Monica Hagström- Sarah Troccoli- Jacqui Hand, Olivia Ulenius, Margarida Sousa, Riikka Lilja- Kit Loferski (45e Signy Aarna)