Ketchupen rann mot PK-35 Vanda

En av Åland Uniteds tuffaste motståndare genom alla tider har varit PK-35 Vanda. Jämna matcher har spelats och en och annan ful förlust har inkasserats. Vunnit har vi så klart också gjort, men aldrig med 6-0. Det var precis det som den massiva publiken på 280 personer, kampanjmatch till följd och allt, fick se denna soliga men kyliga lördagskväll i början av maj på Wiklöf Holding Arena.

Precis som väntat höll gästerna bollen redan från början av matchen. Precis som också varit väntat hade de inte så mycket att komma med gällande penetration och fart i offensiv tredjedel. Åland United kunde pressa och vinna boll, samt ställa om till farliga kontringar. Redan i nionde minuten bröts taffeln. Riikka Liljas faktiskt lite misslyckade inlägg hamnade hos Dana Leskinen som sköt mot mål. Bollen rullade förbi PK-35 Vandamålvakten Irea Viranen Espejos utsträckta fingrar och in i nätmaskorna. 1-0 var det där.

Matchen fortsatte snarlikt och vandalagets bollinnehav växlades med Åland Uniteds mer rätlinjiga anfall. I den 18e minuten sköt Taylor Aylmer utifrån straffområdet rakt i Virtanen Espejos högra stolpe. Mindre än en minut senare förlängde Aada Törrönen en hörna från Riikka Lilja. Anna Nurmi rusade till och nickade bollen stilrent neråt och mot stolproten. 2-0 såg kvällens ljus där och vi vet ju så här efteråt att detta bara var en början.

I den 27e minuten kom Olivia Ulenius i skottläge efter ett fint anfall genom alla lagdelar som startats upp av Jessica Kiviaho i mål. Virtanen Espejo kastade sig dock och räddade denna gång. I den 33e minuten fälldes Dana Leskinen av Nette-Nina Hiltunen och domaren Minka Vekkeli visade helt riktigt på straffpunkten. Dana själv tog hand om straffen och 3-0 föddes genom en tydlig placering ner i PK-35 Vandamålvaktens högra hörn. 3 minuter senare blev det dessutom 4-0 efter Sanni Ojanens kraftfulla nick på Liljas hörna. I slutet av halvleken kom PK-35 Vandas Liina Tervo åt att skjuta i stolpen. Inget mål blev det dock och lagen gick till pausvila i klara ledningssiffror för hemmalaget.

I halvtid betonade Steve Beeks matchens betydelse för hela säsongen då man kunde och skulle sträva efter att göra de enskilda sekvenserna bättre och bättre. Sedan då andra halvlek började kom visserligen Tervo åt att skjuta igen redan i början, men Åland United var inte att leka med denna dag. I den 57e minuten fick Taylor Aylmer sin första målanteckning i Nationella Ligan då hennes frispark från kortlinjen skruvade in i mål efter ett svagt ingripande av Virtanen Espejo.

Den sista halvtimmen bjöd sedan på mest kontrollerat spel från hemmalaget och några försök från PK-35 Vanda. Dana Leskinen, Silja Tuominen och Olivia Ulenius hade sina chanser, företrädesvis uppkomna efter starka kontringar. För PK-35 Vanda var Netta Koso närmast då hon förlängde ett inlägg nära Åland Uniteds mål så att Jessica Kiviaho fick slänga sig. Sen var det unga Tilda Råtts som fick göra 6-0 i den 78e minuten framspelad av dagens trestjärnespelare Dana Leskinen. I slutet av matchen kunde Steve Beeks sedan ännu låta nya målvakten Miranda Garcia Cervantes debutera.

6-0 blev det alltså och Åland United hoppar således fyra placeringar uppåt i serietabellen och ligger nu, inför nästa lördags bortamatch mot Ilves på fjärde plats. Ketchuplaskan har öppnats. 11 mål på 2 matcher har vi gjort. Vi ser gärna att detta fortsätter. Då kan detta bli ännu en av de där roliga säsongerna som förhoppningsvis allt fler vill uppleva på plats med oss.

Åland Uniteds lag: Jessica Kiviaho (82a Miranda Garcia Cervantes)- Anna Nurmi, Sanni Ojanen, Senja Salo, Hailey Whitaker- Olivia Ulenius, Taylor Aylmer, Silja Tuominen, Riikka Lilja (63e Anni Hakasalo)- Aada Törrönen (63e Tilda Råtts), Dana Leskinen