Ketchupeffekt gav fyra mål och tre poäng till slut mot TPS

Ett intensivt och hårt kämpande TPS gjorde vad man kunde på lördagen på Wiklöf Holding Arena. Åland United fick dock inför 298 åskådare, igen lite bättre kalibrering på det egna spelet och kunde ro hem de viktiga poängen i denna grundseriens nästsista omgång.

Det var ett inspirerat TPS som inledde matchen med att trycka ner spelet mot hemmalagets mål. I matchens tredje minut kom Viivi Ollonqvist till skott, men bollen ven över Jessica Kiviahos ribba. Snabbt svängde det hela dock, för redan tre minuter senare slog Anni Miettunen, som kanske var den mest inflytelserika spelaren på planen denna dag, en lång passning upp till Tilda Råtts som attackerade mot TPS två mittbackar. Tilda valde att vika till höger, mot Selja Leiwo och avlossade sedan ett skott mot främre krysset, närmast otagbart för Inkeri Niemi i målet. 1-0 och ett av de vackrare målen på Wiklöf Holding Arena denna säsong.

En annan spelare som var på gång var Olivia Ulenius ute på vänsterkanten. Hon utmanade gång på gång och blev ofta bryskt nerdragen och det var ett smärre under att domaren Vili Lehtovaara lät TPS försvaret vara ovarnat under hela första halvlek. I den 12e minuten fick Olivia avsluta på en perfekt passning från Silja Tuominen. Niemi i målet lyckades dock hinna och fick bollen styrd till hörna. TPS fortsatte bjuda upp i duellerna, men skapade inte mycket framåt förutom en par långskott från Ollonqvist och Saija Östlund. Åland United däremot fick till några riktigt fina sekvenser med avslut av Dana Leskinen, Anna Nurmi och Tilda Råtts som följd. Allra närmast mål kom nog Aada Törrönen i den 22a minuten då hon sköt Olivias inlägg i ribban.

Halvtidsresultatet var 1-0 och fast Åland United nog var det klart förande laget var TPS energi och närkampsspel sådant att en lite olustig känsla med skäl kunde finnas i hemmasupportrarnas magar. Andra halvlek fortsatte dock ganska snarlik den första, men Åland United började hota allt mer framåt. Aada Törrönen jobbade stenhårt och kom till tre kvalificerade avslut som antingen gick förbi mål, eller räddades av storspelande Niemi i TPS buren. Också Dana Leskinen och Silja Tuominen tvingade bortakeepern till stora räddningar. Målet satt dock inne och därför blev varje TPS attack väldigt farlig då dessa kom.

I den 78e minuten gick den äntligen in. Anni Miettunens cross från mittplan förlängdes av lagkaptenen Sanni Ojanen och först på boll var Tilda Råtts som satte sitt andra mål för dagen och 2-0 var det där. TPS replikerade direkt med ett ribbskott av Östlund och sedan höll Jenni Rannus på att komma helt fri. En oortodox utrusning och en tåparad av Jessica i mål höll målet tomt.

Under den sista 10 minutern kom ketchupen. Först bröt Anni Miettunen in i straffområdet och sparkades ner. Straffsparken förvaltades av Dana Leskinen och 3-0 var det där i 86e minuten. Nara en minut senare blev det sedan 4-0 när Olivia Ulenius fick vara den av de tre anfallarna i målposition som avslutade förbi Niemi från vänster.

4-0 således till Åland United som därmed har säkrat andraplatsen i tabellen efter grundserien. En omgång kvarstår dock och varje poäng och mål från hela säsongen räknas ju ända till slut, även i slutspelet, så nästa lördag borta mot Honka är det igen stora saker på spel. Missa inte hösten 2023 med Åland United. Hur vill du minnas vår klubb då vi går mot framtiden?!

Åland Uniteds lag: Jessica Kiviaho (90e Miranda Garcia Cervantes)- Anna Nurmi (89e Pille Raadik), Senja Salo, ,Sanni Ojanen, Anni Miettunen- Olivia Ulenius- Riikka Lilja, Silja Tuominen (89e Elin Lindström), Dana Leskinen- Aada Törrönen (87e Sarah Troccoli), Tilda Råtts (89e Anni Hakasalo)