Jobbigt och surt i Uleåborg

Åland United upplevde inte sin historias största ögonblick i samband med bortamatchen mot ONS denna lördag. Efter en äventyrlig resa där delar av laget blev utan sovplats på tåget till följd av biljettstrul och ankomst med olika tåg, varav ett anlände till Uleåborg klockan 4.30 matchdagens morgon blev det en stor uppgift att kunna förbereda för match på den provisoriska matcharenan i Heinäpää. Inget ska bort från det hårt kämpande hemmalaget och inget ska skyllas på de olyckliga omständigheterna, men sett till hur det blev kunde man nog ha haft en trevligare andra resnatt, då man nu åker ner till Åbo med nattåg, för att sedan fraktas hem till Mariehamn med Vikingline under söndagen.

Hela matchen inleddes med väldigt intetsägande fotboll och inkast följde på inkast samt felpass på felpass. Först i matchens 21a minut kom något som lite liknade ett anfall med försök till avslut då Riikka Lilja sköt över från distans. Åland United låg lågt i pressen vilket gav betraktaren en illusion om att ONS förde spelet. Hemmalaget hade inga skott på mål, eller ett enda ordentlig chans under första halvlek om vi inte räknar med Inka Sarjanojas avslut som täcktes via Helena Bozic till målvakten Matilda Nurmis famn. Åland United var bara inte så vassa i det tilltänkta anfallsspelet. Jacqui Hand kom åt att skjuta vid en par tillfällen, men 0-0 var talande siffror i halvtid.

Andra halvlek bjöd sedan på aningen mera dramatik. Först kom Hulda Kuustie så när fri, men Nurmi kunde komma ut och plocka bollen framför ONS spelarens fötter. Sedan var det mest Åland United faktiskt. Signy Aarna vände och sköt innanför straffområdet en par gånger och tvingade Iina Rautiainen till räddningar. Jacqui Hand var matchens stora profil. Hon arbetade kopiöst i bägge riktning och tog många avslut från olika distanser och vinklar. Till slut var det hon som fick göra 0-1 i 83e minuten då hon tryckte in en retur efter ett anfall på vänsterkanten med Maryette Karring, Olivia Ulenius och Aada Törrönen som aktörer.

ONS som vädrade överraskningspoäng lät sig inte nedslås. Visst dominerade Åland United ända till slut, men hemmalaget ledda av främst Sarjanoja, som själv hade ett hårt skott rakt på Nurmi , jagade kvittering för allt vad de hade. I 90e minuten kom U23 landslagsforwarden Sara Sievistö till avslut, som Nurmi stod rätt på. Sedan, i den fjärde övertidsminuten kom en långboll över Åland Uniteds backlinje. En väldigt olycklig bollberöring från bortaförsvaret friställde Tiia Pohjonen, som kunde fullfölja och göra 1-1 till stort jubel för både ONS spelare, ledare samt supportrar.

Bara en dryg minut kvarstod efter utjämningen och då domaren Satu Miettunen blåste av matchen hade vi ett triumferande hemmalag och ett väldigt besviket Åland United på den regniga konstgräsplanen. Fotboll är grymt och rättvist i sin orättvishet. Visst var Åland United bättre, precis som man ska vara. Men i dag belönades ONS för sitt ihärdiga försökande och sin tro på att det faktiskt kunde gå att sno en poäng.

Åland United ligger efter dagens match kvar på fjärde plats och möter redan på fredag PK-35 från Helsingfors på bortaplan. Just det laget ligger femma och i dagsläget fem poäng efter.

Steve Beeks var väldigt tankfull efter matchen: "Det är klart att det påverkar att vi hade tre av våra bästa spelare borta och att sådana spelare som var tänkta att bidra med sin rutin vid enstaka tillfällen får stora roller. I den här matchen borde många ha kunnat stiga fram och påverka matchbilden mer än de gjorde. Jacqui Hand var strålande, några var okej och en del gömde sig i allvarets bistra nervositet. Det blir en lång resa hem."

ÅUs lag: Matilda Nurmi- Helena Bozic (66e Olivia Ulenius), Sanni Ojanen, Pille Raadik, Kit Loferski- Netta Hanhimäki (72a Maryette Karring)- Jacqui Hand, Margarida Sousa, Monica Hagström, Riikka Lilja- Signy Aarna (72a Aada Törrönen)