Isabellas mål lyfte oss två placeringar

Det blev en rätt skön augustiafton på WHA för de 218 åskådarna som kommit för att se Åland United möta IK Myran. Spelet blev också typiskt för just bortalagets matcher. Små ytor, kamp och inga fångar. Åland United fick, trots stort spelövertag göra ett helt dagsverke för att säkra tre poäng och en plats i övre slutspelsserien.

Redan före matchstart blev det dramatiskt, då ÅU bekanta Viktoria Byskata inte kunde starta matchen, trots att hon var angiven i startelvan. Rebecca Dahl ersatte och IK Myran visade upp sitt tajta försvarsspel som i mycket går ut på hård kamp spelare mot spelare.

Redan i matchens fjärde minut gestikulerade Åland Unitedspelarna för mål efter en nick av Anna Westerlund. Enligt assisterande domare Tonja Paavola var bollen dock inte över linjen i händerna på Myranmålvakten Jillian McVicker, så spelet fick fortgå. Just McVicker skulle vara en av huvudfigurerna på planen, främst i gott, men även i en skopa ont under slutminuterna. Isabella Mattssons farliga inlägg i 11e minuten styrde McVicker till hörna, liksom Emelie Johanssons hårda skott från 16 meter i den 21a. Allt som allt karakteriserades den första halvan av första halvlek av väldigt hafsigt spel och många avbrott. Först efter dryga halvtimmen började hemmalaget få till lite mer harmoni och kunde hålla bollen lite längre. Tryck framåt hade man. De främsta chanserna tillkom Signy Aarna, Bri Campos och Emelie Johansson, men antingen McVicker eller ÅU spelarens bollträff räddade bortalaget från baklängesmål.

Till andra halvlek skulle Åland United få medvind. Samuel Fagerholm poängterade i halvtid hur viktigt det är med tålamod, samt disciplinen att hålla upp tempot. Riktigt i början av halvleken höll det dock på att gå tokigt,när IK Myrans bästa spelare för dagen Chelsy Swackhamer snappade upp en slarvig passning och kom fri i straffområdet. Anna Tamminen visade sig dock vara värd sin vikt i, låt oss hoppas brons, och klarerade friläget med briljans.

Sen var det igen Åland Uniteds dominans som gällde. Vi bör dock lyfta fram goda insatser på IK Myrans mittfält. Swackhamer, som spelade tillbakadragen forward har vi redan nämnt. Även Katie Murray på innermittfältet vann de festa dueller hon ställdes i och gjorde det riktigt svårt för Åland United att etablera spel centralt. Ändå kom hemmalaget att trumma på rejält. Framåt hotade Emelie Johansson och Erin Yenney som bägge hade chanser som kunnat resultera i mål med dels bättre lycka och dels bättre tajming.

Sedan i den 71a minuten blev det äntligen mål. Tiia Peltonen slog en för henne okarakteristisk lång lyra in i straffområdet som sedan tack vare aggressiv press inte helt kunde rensas av Myranförsvaret. Bollen hamnade hos Isabella Mattsson som tog kontroll och krutade med sträckt vrist bollen förbi McVicker till en , måste sägas, rättvis ledning, Med 1-0 som stadga kom ÅU att rada upp chanser under de sista 20 minuterna. Signy Aarna och Emelie Johansson hade varsin chans och sedan var Isabella igenom i den 90e minuten. Hon stötte på försvaret och kom helt ensam med Jillian McVicker. Beröringen på brytningen blev så lång att det uppstod ett 50-50 läge och McVicker stegade in, krockade ner Isabella och hötte även med knytnäven farligt nära Mattssons ansikte. Domaren Sini Hakala såg tydligen ingenting av detta, för ingen utvisning eller varning tilldelades i situationen.

Trots att Åland United hade dominerat hela matchen från början till slut gjorde det tappra motståndet från det allt mer trötta IK Myran att det ändå var med lättnad ÅU lägret mottog slutsignalen efter 3 tilläggsminuter. 1-0 hemma och 3 poäng. Då de övriga resultaten i ligan denna dag summerades visade det sig att ÅU gått upp på fjärde plats och att vi nu säkrat platsen i övre slutserien.

Samuel Fagerholm var passligt nöjd över insatsen: "Ett bra resultat mot ett tufft motstånd. Vi gjorde vad vi skulle och har nu 8 poäng upp till brons med 18 poäng att spela om. Nu ser vi framåt!"

Inkommande lördag spelar Åland United sin sista match i grundserien. Den går mot Ilves borta i Tammerfors. Helgen kring den 14e september inleds sedan slutserien. Vem det blir och var vet vi först då hela grundserien är färdigspelad.