top of page

Intressant hemmamatch på lördag

Inkommande lördag klockan 17.00 är ett bra läge att ta paus från det brittiska kröningsfirandet och fira Nationella Ligan och Åland United på Wiklöf Holding Arena. En av den moderna tidens klassiker, Åland United-PK-35 Vanda går av stapeln då. Många väldigt minnesvärda kamper har utspelats mellan dessa två lag. Senast, i den sista ligamatchen förra hösten, slutade det 2-2 men räckte för Åland United till brons, framför nästan på just de rödsvarta från Myrbacka.


I år har man spelat tre omgångar före man möts. PK-35 Vanda har ännu inte förlorat då man vann borta mot ONS med 2-1 och dessutom två gånger har spelat 0-0, först i premiären mot Ilves och sedan igen förra helgen mot Honka. Man ligger således två poäng före Åland United som ju öppnade spjällen ordentligt och tog säsongens första seger borta mot ONS med siffrorna 5-0. Matchen blir en vägvisare för hur säsongsinledningen kan komma att bli ihågkommen.


PK-35 Vanda med all sin vinnarhistoria har, efter sin ettåriga visit i division 1 för några år sedan börjat krypa upp mot medaljaspiranternas skara igen. Senast var man alltså bara en hårsmån från brons. Jari Väisänen och hans tränarteam bildar en rutinerad och van ledarstab som detta år har fått lite ändra på sin tiki taka filosofi. Årets PK-35 Vanda är i mångt och mycket yngre och oerfarnare än på många år och spelar således stundtals lite rakare fotboll än man minns klubben och dess lag under tidigare säsonger göra.


En del har laget förändrats från i fjol. Wilma Forsblom som gått till KuPS tillsammans med Sanna Porali (till TPS) och Tia Painilainen (till HPS) har lämnat för spel i andra klubbar i Nationella Ligan. Dessutom pensionerade sig målvakten Velma Oikarinen och gör därefter en come back på lägre nivå i IF Gnistan. Vilma Hakala har avslutat sin karriär. På plussidan har Nette-Nina Hiltunen, Salla Hyvönen (bägge NJS), Sofia Velez (Honka), Kaisa Mäki (VJS), Liina Tervo (PKKU) och Cecilia Ek (HFA) anslutit. Av de gamla godingarna ser man lagkaptenen Sanna Saarinen och de för evigt unga Netta Koso och Anna Vlasoff i spelarlistan. Även stöttepelare som Roosa Toivanen, Roosa Bröijer, Reetta Suomela och Karoliina Autio spelar kvar i laget, precis som Ella Koivu som hittills gjort PK-35 Vandas enda mål så här långt i ligaspelet. 2-1 mot ONS var ett självmål.


PK-35 Vanda är alltid en obekväm motståndare och Åland United, som efter debaclet i första matchen nu hittat tillbaka till sitt spel kommer att få jobba hårt för poängen. Steve Beeks som är tillbaka som matchcoach kan i truppen ta ut alla spelare, förutom Milla Rosenberg och Louise Andersson som är skadade. Elin Gripenberg och Othilia Nordberg kommer att reserveras för IFK Mariehamn denna lördag. Därmed kommer troligtvis nya målvakten Miranda Garcia Cervantes att finnas med i Åland Uniteds matchtrupp.


Matchen är en nationell kampanjmatch där man lyfter fram likvärdighet och jämlikhet och minister Annika Hambrudd kommer att finnas på plats. Dessutom är all personal inom den åländska grundskolan inbjuden, precis som så klart alla fotbollssupportrar. Nu kan vi fästa greppet om den övre halvan av serietabellen redan i ett tidigt skede. Vi hoppas få mycket folk till Wiklöf Holding Arenas läktare. Om man av någon orsak inte kan ta sig dit går matchen att se direkt på Ruutu+.153 visningar

Comments


thumbnail_ÅUB-logo_med ÅU-logo.jpg
liten_annons_ÅU-PK35_250524_RGB.jpg
bottom of page