top of page

I år blev det ingen cupfinal

Cupen tog slut i kvartsfinalerna för Åland United detta år. Inför 310 trogna supportrar på läktarna var KuPS det bättre laget och avancerade till semifinal.

Hemmalaget inledde matchen energiskt och pressade KuPS, som nog direkt från start tog hand om bollinnehavet, samt tvingade dem till slarviga lösningar. Några sekvenser i bägge straffområde såg man, men allt efter blev det mer av en föreställning då bortalaget höll boll och Åland United försvarade i ett lågt block. Fram till 38e minuten då Liina Nora sköt över mål hade inga direkt farliga avslut ägt rum, förutom halvfarligheter från Lavdjie Begolli och Ana Paula Silva Santos, samt några inlägg med kollisioner som följd.

Sedan, under de sista minuterna av första halvlek började främst KuPS få utdelning i form av tydliga målchanser. Jessica Kiviaho i mål stod för tre svettiga räddningar under dessa fem sista minuter. Sen, då matchuret kommit till 45 minuter och man spelade på stopptid fick Åland United till det där anfallet. Dana Leskinen drev och sköt ett mycket farligt skott, som Fanny Söderström i KuPS målet genom att kasta sig kunde styra till hörna. Direkt efter hörnan kom KuPS i en kontring där Wilma Forsblom drev fram mot två Åland Unitedförsvarare, tillsammans med tre andra gultröjade anfallare. Forsblom passade ut till Oona Sirén som skulle ha kunnat avsluta på mål, men hon valde istället att spela bollen över till den helt obevakade bakre ytan. Där fanns Anni Hartikainen och efter 1 minut och 20 sekunders spel av den 1 minut långa stopptiden var det 0-1 till bortalaget. Domaren Minka Vekkeli blåste även direkt av för halvtid.

Andra halvlek fördrevs tillsynes likt den första. KuPS hade mycket boll och Åland United försvarade sig djupt. En aning bättre agerade man dock i hemmalaget då man kom över bollen, men alltför ofta tappades sedan bollen innan man fått till några egentliga anfall att tala om. Det var också KuPS som stod för farligheterna. Emmi Sirén, Begolli, Forsblom, Aino Kröger och Saga Kaikkonen var de som förorsakade Jessica arbete i mål. Sen fanns där ju också nyförvärvet Roosa Ariyo som gjorde sitt första framträdande i KuPS tröjan. Hon spelades fram i straffområdet i den 84e minuten och stod för det som Pauliina Miettinen har värvat henne för. Mål efter djupledslöpning. 0-2 där och sedermera seger för KuPS, som avancerar till semifinal, där man kommer att möta Ilves i Tammerfors i början av september.

Åland United försvarade tappert, men räckte inte riktigt till denna dag. Cupäventyret 2023 är över, men redan på tisdag fortsätter medaljjakten i Nationella Ligan då PK-35 från Helsingfors kommer på besök. Då ska laget ha laddat om, för alla chanser till allt finns ännu i den tävlingen.

Åland Uniteds lag: Jessica Kiviaho- Anna Nurmi (63e Pille Raadik), Senja Salo, Sanni Ojanen, Hailey Whitaker- Olivia Ulenius, Silja Tuominen, Riikka Lilja, Anni Hakasalo (72a Elin Lindström)- Dana Leskinen, Tilda Råtts