Hyfsad träningsmatch mot pojklag. Seger med 5-0 i Eckeröhallen.

Trots att AIK drog sig ur dagens träningsmatch i ett sent skede fick sig Åland United en riktigt okej träningsmatch denna söndagseftermiddag. IFK Mariehamn kom till platsen med en kombination ur klubbens P05 och P06 lag. Pojkarna visade sig vara ett passligt motstånd för Åland United, som ändå fick öva mest på anfallsfotboll ju längre in i matchen man kom.

Den första kvarten präglades av lite hafsigt spel där Åland United tog lite väl många beröringar på bollen och därmed slog lite slarviga passningar. Detta fick matchbilden att se ganska jämn ut då IFK pojkarna höll ångan uppe och satte emot allt vad de kunde. I den 15e minuten kunde man dock bryta taffeln och Monica Hagström avlossade ett skott utanför straffområdet som klockrent flög in i krysset utan minsta chans för IFK målvakten.

Sakteligen började spelet föras allt mer av ÅU och i den 22a minuten var det redan 2-0. Ode Fulutudilu satte fart längs vänsterkanten och gick omkull efter en lite sen tackling i straffområdet. Domaren Alexander Ahtola pekade helt riktigt på straffpunkten och Monica Hagström satte kyligt bollen i nät. Under resten av första halvlek trycktes spelet allt mer ner mot IFK pojkarnas försvarstredjedel och Åland United radade upp några chanser som dock resulterade i hörnor och inkast för det mesta efter uppoffrande försvarsspel av pojkarna i boxen. IFKs farligaste läge kom under första halvlekens sista minuter då debuterande målvakten Corneilia Baldi Sundelius fick boxa ut en hörna. I 2-0 gick lagen sedan till halvtidsvila.

I halvtid betonades det starkt att detta inte är något att ta lätt på. Om en vecka spelar vi kvartsfinal i cupen och vi måste passa på att spela in oss i goda vanor, samt att avgöra på de lägen vi lyckas skapa oss. Under de första minuterna av andra halvlek höll man på att utöka ledningen, då Olivia Mattsson fick till en nick på hörna och Fulutudilu kom i skottläge. Bägge chans missades dock denna gång.

I den 59e minuten blev det däremot mål. Ashley Riefner foulades precis utanför IFKs straffområde och frisparken togs av Anni Miettunen. Ett mycket renare frisparksmål är svårt att tänka sig. Otagbart i krysset ännu en gång seglade bollen och 3-0 stod det på Eckeröhallens resultattavla. I detta skede såg det ut som om pojkarna, som kämpat hårt i en timme, tappade en hel del luft. Det blev allt mer Åland United nu. I 66e minuten satte Signy Aarna bollen i nät för 4-0 assisterad av Emelie Johansson som pressat målvakten som inte fått kontroll på bollen. Minuten senare fullbordade Monica Hagström sitt hattrick då hon satte 5-0 frispelad på en eminent crossboll av Ode Fulutudilu.

Under matchens sista 20 minuter bjöd Åland United på ytterligare debutanter. Först byttes Louise Andersson ín och senare kom Milla Rosenberg i spel. Bägge junior spelar till vardags i vårt flicklag (ÅU/IFK Mariehamn F04) och kom alltså för första gången nu in på planen med A laget. Bägge tu visade upp fina takter. Louise verkade fullständigt lugn på centralt mittfält och Milla höll på att göra mål på sin första beröring då hon frispelats av Signy Aarna. Bollen smet knappt utanför stolpen och det skulle faktiskt inte bli fler mål alls i hela matchen.

En välförtjänt seger, men på samma gång en helt hyfsad träningsmatch som substitut till den missade AIK matchen. Även Samuel Fagerholm var nöjd med dagen, fast vi så klart måste sätta allt i perspektiv:

"Det var en hyfsad eftermiddag. Många spelare fick sig en bra match här. Roligt med lyckade debutanter också. De sista 20 minuterna var kanske tempomässigt inte helt vad vi skulle vilja ha, men vi tog uppgiften på allvar och gjorde det bästa av alltihopa. Vi är igen lite mer förberedda efter i dag."

Nästa helg spelar Åland United igen i Eckeröhallen. Då är det kvartsfinal i cupen som gäller och för motståndet står Ilves från Tammerfors. Matchen sparkar av klockan 17.00 inkommande söndag, den 16e februari.

ÅUs lag: Cornelia Baldi Sundelius- Ashley Riefner, Tiia Peltonen, Anna Westerlund, Anni Miettunen- Olivia Mattsson (69e Louise Andersson), Emelie Johansson, Shannon Simon (46e Selma Viktorsson)- Ode Fulutudilu (74e Milla Rosenberg), Signy Aarna, Monica Hagström